«Вінниці не буде, якщо зникнуть Мури». Пам’ятку врятують за 5 мільйонів

«Вінниці не буде, якщо зникнуть Мури». Пам’ятку врятують за 5 мільйонів
  • Мури домініканського монастиря, що знаходиться в центрі міста поступово «зникають»
  • Цегли з будівлі витягають місцеві жителі
  • Обласна і міська влада об’єднаються, щоб “законсервувати” пам’ятку. А коли буде реставрація — невідомо

Сьогодні, 6 жовтня, зібралися представники обласної влади, науковці та історики, щоб обговорити, як рятувати залишки оборонної споруди міста 17 сторіччя. Тим паче, за словами депутата облради, Володимира Барцьося, з муру зникають цеглини і цілі частини стіни, каміння з фундаменту, тому рятувати пам’ятку національного значення треба терміново.

— Мури — це не просто символ минулої епохи, а серце ранньомодерної Вінниці. Звідси почалася історія Нового міста, новоєвропейської Вінниці, — каже професор, завкафедри Історі України Ольга Коляструк. — Якщо ми не почнемо щось робити із цим руйнуванням, то можемо втратити пам’ятку назавжди. Без минулого не може бути майбутнього.

Хто витягає каміння із мурів?

Відео дня

Як пишуть на сайті Вінницького обласного краєзнавчого музею, домініканський монастир у 19 сторіччі перетворили у православний храм, який нині називається Свято-Преображенським.

«У радянський час його двічі закривали – у 1930 році храм перетворили на гумовий склад, а у 60х роках в ньому влаштували спортзал товариства «Динамо». У 1980-х роках у храмі була облаштована зала органної та камерної музики. З 1990 року він належить Православній Церкві Московського патріархату і є кафедральним собором Вінницької єпархії», — пишуть на сайті краєзнавчого музею.

Але капітальної реконструкції мурів не було з 60-х років. Зараз згубні процеси природи (мури заливає водою, просідає грунт), ще й доповнився вандалізм.

— Ви знаєте, хто витягає каміння з комплексу? Подивіться у подвір’я сусідніх будинків, — розповів секретар Вінницької єпархії УПЦ отець Владислав Демченко. — Хтось витягає собі камінчики, щоб потім вихвалятися, що є в стіні будинку цегла з 17 сторіччя.

На доказ своїх слів отець Владислав та юрист Вінницької єпархії Богдан Овчаренко показали світлини, на яких зображені червоні цеглини в приватному подвір’ї. Вони схожі на ті, з яких складаються залишки мурів.

Навколо мурів не можна будуватися

Головний архітектор «УкрНДІпроектреставрація» (Київ) Анатолій Ізотов запевнив, що пам’ятка руйнується не тільки через людину, але й через природні процеси:
— Комплекс стоїть на поганому грунті, — каже архітектор-реставратор. — Коли минулого року проводили там консерваційні роботи, то побачили, що грунт під фундаментом вологий, і вся конструкція поступово йде під землю. До цього ще можна додати згубний вплив будівництва: не можна поряд з аварійною пам’яткою зводити новобудови.

Завідуючий сектором охорони культурної спадщини Управління культури і туризму Вінницької ОДА Михайло Потупчик пояснив, що охоронна зона, в якій не можна будуватися — проходить якраз по межі комплексу вінницьких мурів.

— У міста є інвестиційна програма, є плани на розбудову, які затверджені у генплані, — розповідає Потупчик. — І є земля, яку вже зкупили приватні особи. А межа охоронної зони проходить по межі комплексу мурів, хоча вона має бути набагато більшою.

Рятувати треба не тільки мури

Питання по порятунку вінницьких мурів підіймається вже не перший рік, як запевнили науковці та представники обласної влади. Як розповів отець Владислав, роботи вже зроблено немало.

— Ми два роки працюємо над цим питанням, проводимо зустрічі, розробляємо плани, — каже секретар Вінницької єпархії УПЦ. — Але треба дивитися у корінь проблеми: рятувати треба не тільки шматочок оборонного комплексу, але й всі пам’ятки у центрі міста. Через вібрацію трамваїв “тріщить” Свято-Преображенський собор, будівля краєзнавчого музею. Треба розглядати відновлення пам’ятки у комплексі.

Архітектор-реставратор Анатолій Ізотов ще додав, що у Вінниці «нульова культура відновлення історичної спадщини»:

— Це добре, що місто себе позиціонує, як європейське місто. Але Європа — це не тільки новобудови зі скла й бетону, а ще й повага до історії. Нажаль, у Вінниці цього немає. Треба відпрацювати єдину стратегію відновлення історичної спадщини, яка б була в комплексі зі стратегією розвитку міста.

Вже є проект. Треба п’ять мільйонів на ремонти

Головний архітектор області Леонід Гужва розказав, що проектна документація на консервацію пам’ятки днями вже була дороблена.

— Буквально вчора передивлявся проектну документацію по мурам. Тепер треба, щоб її затвердили у Міністерстві культури України. А далі, проводиться експертиза і визначається кошторис. Остання ланка в процесі затвердження проекту — рішення на сесії обласної та міської рад. У попередньому кошторисі вказано, що ремонти обійдуться у чотири — п’ять мільйонів гривень.

А за чиї кошти будуть відновляти пам’ятку? Як розказав завідуючий сектором охорони культурної спадщини Управління культури і туризму Вінницької ОДА Михайло Потупчик, це державна пам’ятка.

— Але земля комунальна, і, вірогідно, місто та область фінансуватимуть процес консерації та реконструкції пам’ятки порівну — 50 на 50, — вказав Потупчик.

Довідка. Вінницькі мури — комплекс оборонних і монастирських споруд 17 століття у Вінниці. Складався з будівель та стін єзуїтського монастиря, єзуїтського костелу, колегіуму та конвікту (гуртожитки), а також домініканського монастиря і домініканського костелу.

Будівлі були оточені потужними кріпосними стінами з контрфорсами, бійницями і бойовими вежами. Мури возведені у 17 столітті монахами-єзуїтами, ставши головною оборонною спорудою міста. Пізніше поруч були прибудовані домініканський монастир з костелом (за матеріалами української Вікіпедії).

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Сашок. С.Корпан.юк.

    професор, завкафедри Історі України Ольга Коляструк.

    у меня вопрос: почему Муры стояли с 17-го века, а развалились при новоевропейской власти? может они 19 века? а историки...

    Анонім reply Сашок. С.Корпан.юк.

    Санек, а может поэтому  "...З 1990 року він належить Православній Церкві Московського патріархату ..."  Не?
  • Анонім

    Може краще діткам в школу підручники закупити, нє?

    Анонім reply Анонім

    вам тільки би щось закупити.

    Анонім reply Анонім

    Не.
  • Анонім

    Головний архітектор області не Анатолій Гужва, а Леонід Гужва
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up