Вінничанин святкує День народження разом з пінгвінами на полярній станції «‎Академік Вернадський»‎

Вінничанин святкує День народження разом з пінгвінами на полярній станції «‎Академік Вернадський»‎
  • В Антарктиці на полярній станції «‎Академік Вернадський» святкує свій День народження біолог Сергій Гоголь. Вінничанин став найстаршим учасником 27 Української антарктичної експедиції. Йому виповнився 51 рік.

 

Про це повідомляють у Національному антарктичному науковому центрі.

 

Науковець родом з Вінниччини, однак більше половини свого життя мешкає в Києві. Тут закінчив біофак КНУ Шевченка, отримавши кваліфікацію біохіміка, відтак здобув ступінь кандидата біологічних наук за напрямом «Онкологія» і вже майже чверть століття працює в Iнституті експериментальної патологiї, онкологiї та радiобiологiї ім. Р.Є. Кавецького НАНУ.

Відео дня

Для Сергія нинішня зимівля в Антарктиці – перша, хоча поїхати працювати на «Вернадський» він хотів ще з середини 1990-х, коли дізнався про передачу станції Україні. Але тоді для нього це здавалося чимось космічно недосяжним.

Аж доки кілька років тому не побачив оголошення про відкритий конкурс в експедицію. Дещо вагався щодо віку (але жодних обмежень в цьому не було) і біохімічної спеціалізації (бо на станції багато роботи пов'язано з тваринами і рослинами).

— Але я так собі подумав, що біохіміку легше стати зоологом, ніж зоологу біохіміком, тому спробував, позгадував університетські спеціальності з зоології та ботаніки, і все налагодилося, — так про це розповів у інтерв'ю виданню «Жителі Києва» сам Сергій.

І нині серед завдань біолога якраз спостереження за головними улюбленцями наших підписників — пінгвінами. Сергій постійно обходить територію (і байдуже — надворі сонечко чи добряче хурделить), фіксує кількість гнізд, яєць та малечі. Такий моніторинг дозволяє відстежувати динаміку та її взаємозв’язок зі зміною клімату.

Наш іменинник має багато цікавих захоплень. Приміром, в експедиції він виконує роль барбера — підстригає учасників команди, а декому ще й ладнає бороди. Як тату-майстер з 15 річним стажем Сергій залюбки робив би колегам і татуювання, однак не взяв з собою інструмент, а на станції такого ще немає.

— Перше тату зробив, коли мені вже під 30 було. Але весь час мусив те від мами ховати, бо вона була категорично проти, — розказав він.

Для кожного іменинника в експедиції Сергій власноруч готує цікавий сюрприз — в'язані шапочки. А в Україні дослідник полюбляв в'язати собі незвичні светри. Також в зимівника є езотеричне хобі — розкладання таро.

Українські полярники, нагадаємо, сфотографували незвичні хмари в Антарктиді. Вони стали різноколірними та утворили перламутрову пляму. Побачити перламутрові хмари — «мрія всіх метеорологів». Нещодавно таке явище спостерігали над станцією «Академік Вернадський».

Читайте також:

Прогноз 19 січня в Україні: яка буде погода на Водохреще

Укрзалізниця обладнає потяги системами Starlink до кінця року

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up