Вінничани підтримали білорусів і отримали повідомлення з Мінська: «Дякуємо, Вінниця!»

Вінничани підтримали білорусів і отримали повідомлення з Мінська: «Дякуємо, Вінниця!»
Серед плакатів виділявся один з промовистими словами — «Свободу не спинити»
  • Акція на підтримку білорусів у протистоянні з владою відбулася у Вінниці на Майдані Героїв Небесної сотні.
  • На гілці пам’ятного знака «Вишня» пов’язали стрічку з кольорами білоруського прапора.
  • Хто прийшов і про що говорили?

Акція не була чисельною. Переважно зібралася молодь. Дивно, але серед тих, хто підходив до мікрофона сказати слово на підтримку сябрів, не довелося чути представників білоруської громади, яка завжди відзначалася активністю.

Натомість про свою солідарність говорили з імпровізованої сцени поляк Владжіміж з білоруським корінням й іспанець Алехандро. Обидва волонтери. Працюють у Вінниці у громадських організаціях.

Революція в Телеграмі

Молодий чоловік на ім’я Максим назвав себе військовослужбовцем резерву. Він розповів, що у Білорусії у нього родичі і друзі.

Відео дня

— У ці дні я постійно з ними на телефонному зв’язку, — каже Максим. — Інтернет, як ви знаєте, там блокують. Зате виручає Телеграм-канал. Вони так і говорять: нині «Революція в Телеграмі». Бо відіграв дуже важливо роль в поширенні інформації, в організації людей.

За словами співрозмовника, білоруси неабияк цінують слова підтримки. Вони для них на вагу золота. Їм дуже важливо відчувати наше плече, плече українців.

Вони відверто говорять, що їх у ці дні надихає спогади про наш Майдан. Як і ми у час Революції, починають будувати барикади, як і ми, гуртуються зовсім незнайомі раніше люди.

Білоруси відверто заявляють, що вони не борються проти Росії, вони не говорять про Європу, їм просто надокучило те, що відбувається в країні.

Пізніше Максим повідомив, що його друзі з Мінська надіслали подяку Вінниці і вінничанам. Так і написали: «Дякуємо, Віннице!»

«Бацька» втратив довіру людей

Вінничанка Наталія прийшла також підтримати своїх білоруських знайомих.

— Мені подобається білоруська мова, давно дивлюся білоруський канал, приймаю на антену-«тарілку», — розповіла жінка. — Через інтернет познайомилася з жінкою і давно спілкуємося.

Каже, у ці дні частіше, ніж раніше, зізвонюються.

— Моя знайома розповідала по телефону, що для них стало шоком, коли побачили, що поліція може бити людей, — говорить жінка. — Вони ніколи в таке не могли повірити. Через це, їхній «бацька» остаточно втратив довіру у людей. Це слова моєї знайомої з Мінська.  

Навіть ті, хто бачив у ньому такого собі захисника чесних людей, повністю розчарувалися. Цю довіру, за словами учасниці акції, він знищив дубинками й гумовими кулями, жорстсокістю у ставленні навіть до дітей.

Президенту дали нову кличку

Якщо раніше Лукашенка називали «бацьком», то під час революційних подій він отримав нову кличку — пересидент.

— Наші мінські друзі говорили, що за Лукашенком після виборів закріпилася нова кличка — пересидент, тобто той, хто вже пересидів свій час на престолі.

Серед учасників акції був присутній гість з Польщі на ім’я Владіміж (на фото зліва, крайній праворуч — іспанець Алехандро). Хлопець працює волонтером у Вінниці в одній з ГО.

— Я народився у Білорусі і проживав там до п’яти років, — говорить Владіміж. — Там у мене залишилися родичі. Ми ж переїхали у Польщу. Маю багато друзів, спілкуюся з ними. Не розумію, чому білоруси не повинні мати такі само права, як мають мешканці європейських країн? Чому їм відключають інтернет? Це ж неправильно. Якщо влада вважає, що вирішить питання силовими методами, то це одна з найбільших помилок.

Підтримати білорусів прийшов ще один волонтер — іспанець Алехандро. Йому, мешканцю Іспанії, взагалі дивно чути про те, що людям забороняють висловлювати свої думки, спілкуватися через інтернет.

Технічне оснащення для учасників акції організував керівник громадської організації «Наше Поділля» Юрій Степанець. Допомагала йому в цьому сестра Лариса. Вона тримала в руках плакат на підтримку сябрів.  

На Майдані буди плакати з написами: «Молимося за Білорусь», «Свободу не спинити!», «Живе Беларусь!».

На закінчення акції Лариса Степанець пов'язала стручку з кольорами білоруського прапора на гілку нашої «майданівської вишні».


Читайте також:

Крутить педалі до Говерли. Вінничанин планував побувати у Скандинавії, а поїхав у Карпати

Центр, сміття і калабаня: жителі Коріатовичів скаржаться на вуличний безлад 
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (30)
  • Тор Онтуй

    Обострение у соросни. Только не на того напали. Лука это вам не Янук овощ.
  • Bodya Butenko

    Єксперди все знають 😂
  • Таня Дубривная

    Уберите немного рекламы,она тупая до ужаса и невозможно читать статьи.Соображайте хоть немного,а не только зарабатываете.
  • Тор Онтуй

    Борцуны.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up