Вінничани обрали, як змінити місто. Відібрали десять найбільш популярних ідей

Вінничани обрали, як змінити місто. Відібрали десять найбільш популярних ідей
Протягом місяця вінницька мерія визначить проєкти-переможці. Загалом на реалізацію ідей у 2024 році готові витратити до 20 мільйонів гривень
  • Завершилося голосування за проєкти Бюджету громадських ініціатив Вінницької міської громади.
  • Протягом літа вінничани подавали ідеї для змін у місті та приміських селах — як правило, від освітніх тренінгів до облаштування нових зон відпочинку.
  • Проєкти, які отримали найбільшу підтримку, зроблять за кошти міського бюджету в наступному році. Які ідеї отримали найбільшу підтримку?

Голосування тривало до 15 жовтня. Понад 9 тисяч вінничан віддали свої голоси за найкращі ідеї. А поки можна переглянути, за які проєкти проголосували найбільше.

Перша трійка проєктів

За благоустрій території по вулиці Приймаченко, поряд з ЖК «Клубний дім» віддали 1414 голосів. Проєкт передбачає створення зони відпочинку на Старому місті. Авторка проєкту — Наталія Левченко.

Відео дня

Територія, на які хочуть створити цей сквер, є занедбаною та засміченою, земельна ділянка заросла чагарниками. Тут запропонували провести упорядкування території, викласти алеї з плитки, поставити лави та урни, висадити 30 дерев та газон. За попередніми розрахунками, реалізація цього проєкту коштуватиме 1 мільйон 165 тисяч гривень. 

Наступний за популярністю проєкт — «Європостір», створення сучасного та безбар’єрного простору. За нього віддали 1384 голосів.

Проєктом запланували створити у середмісті (Гоголя, 18) інклюзивний ігровий майданчик для відпочинку та соціалізації особливих діток. Авторкою проєкту є Анастасія Крикун.

На майданчику мають бути гойдалка-балансир, гойдалка-гніздо, карусель, ігровий комплекс для дітей з інвалідністю, два дитячих будиночки. Усю територію викладуть травмобезпечною гумовою плиткою. А ще запланували встановити відеонагляд за дитмайданчиком і висадити десять дерев «Туя західна Smaragd».

Загалом, попередня вартість реалізації проєкту складає 1 мільйон 285 тисяч гривень.

Трійку найпопулярніших ідей закриває освітній проєкт «Клас безпеки». За нього віддали 839 голосів.

Автор проєкту Володимир Тарнопольський пропонує створити клас безпеки у ліцеї №16, де будуть вчити основам долікарської допомоги. 

Для цього потрібно відремонтувати один із кабінетів ліцею, придбати обладнання для відпрацювання навичок першої домедичної допомоги (манекен, посібники «Вибухонебпезчені предмети», тонометр, тренажер автоматичного зовнішнього дефібрилятора, макет імітації травм та ран тощо). На цей Клас безпеки потрібно 349 тисяч гривень.

Домедична і патріотична освіта в пріоритеті

Наступний за популярністю є освітній проєкт Центр військово-патріотичного виховання «Звитяга». За нього віддали 720 голосів. Авторкою проєкту є Ірина Матковська.

Планують створити центр військово-патріотичного виховання в укритті ліцею №18. В центрі планується організувати роботу за напрямками: вогневої підготовки «Влучний стрілець», першої домедичної допомоги, тактичної медицини, рукопашного бою, медичної психології та арт-терапії, історії української армії.

На закупівлю обладнання та на оплату роботи тренерів потрібно буде орієнтовно 349 тисяч гривень.

На п’ятому місці за популярністю є проєкт «Права дитини: змоделюй перемогу». За нього віддали 690 голосів. Авторкою проєкту є Тетяна Кронівець.

Ця ідея передбачає проведення різноманітних тренінгів на території шкіл та освітніх закладів, що є на території нашої громади. Дітей будуть вчити основам фінансової грамотності, кібербезпеки, підприємництва. А також будуть викладати антикорупційну освіту, цифрові права дітей, гендерну рівність тощо.

На проведення тренінгів та закупівлю різної друкованої продукції (сертифікати, канцтовари, посібники тощо) потрібно буде 207 тисяч гривень.

Шістку ТОП проєктів закриває «Фонтанна площа на Тяжилові». Його підтримали 608 вінничан. Авторкою ідеї є Богдана Лютюк. 

Проєктом запланували благоустрій території навколо фонтану, що на «Родинному озері». А саме — облаштувати пішохідні доріжки, встановити лави і урни, поставити вуличне освітлення, оновити озеленення на місцевості, довкола фонтану.

На це потрібно буде 1 мільйон 286 тисяч гривень.

Добірка скверів, які хочуть створити

Наступним за популярністю є проєкт «Облаштування спортивної зони для занять вуличним настільним тенісом на Старому місті». Кількість голосів — 605. Автор проєкту — Андрій Остапчук.

У районі перехрестя вулиць Северина Наливайка та Славетна пропонують облаштувати спортивну зону. 

Для цього потрібно буде виконати земляні роботи з влаштуванням плитки, придбати та змонтувати вуличний тенісний стіл, встановити паркан довкола ділянки, поставити лави, урни і також відеонагляд з вуличним освітленням.

Опікуватися цим тенісним «кутком», судячи з проєкту, буде вінницький ліцей №19. А загальна вартість на впровадження проєкту — 1 мільйон 146 тисяч гривень.

Ще серед найпопулярніших проєктів є «Благоустрій греблі та прогулянкової зони по набережній на озері «Мрія» в Тяжилові». За цю ідею віддали 597 голосів. Авторкою проєкту є Наталія Полозук.

Проєктом передбачили створення зони відпочинку біля озера «Мрія». Для цього потрібно буде облаштувати пішохідні доріжки, закупити лави і урни, створити арку-фотозону з квітами. На реалізацію потрібно буде 327 тисяч гривень.

Дев’ятий за популярністю є проєкт «Сквер з інтерактивною складовою: «Сузір’я «Міста-побратими». Кількість голосів — 542. Авторкою ідеї є Анастасія Ванжула.

Поблизу вінницького ліцею №18, що на Вишеньці, пропонують зробити сквер з інсталяціями, які будуть присвячені містам-побратимам Вінниці, які допомагали нашому місту після початку повномасштабної війни. До кожної інсталяції закріплять QR-код, в якому буде коротка оповідь про побратимів.

Крім того, пропонують проводити різноманітні квести і тренінги для дітей, під час яких будуть розповідати про міста-побратимів Вінниці. На усе це потрібно буде 1 мільйон 290 тисяч гривень. 

І закриває ТОП-10 проєктів «Бюджету громадських ініціатив» — «Затишна алея зустрічі відвідувачів медичного містечка на Вишеньці». Кількість голосів — 425. Авторкою проєкту є Марія Нікітіна.

Проєктом запланували на території медмістечка, що на Хмельницькому шосе, створити якісну зону відпочинку та очікування. Для цього потрібно викласти нову пішохідну доріжку, встановити лави з урнами. На реалізацію ідеї потрібно 387 тисяч гривень.

Загалом, на проєкти «Бюджету громадських ініціатив» у 2024 році готові витратити 20 мільйонів гривень, з яких 16 мільйонів — на проєкти у місті, а 4 мільйони — на проєкти у приміських селах. І протягом місяця вінницька мерія визначить переможців, проєкти яких реалізують в наступному році.

 

Читайте також:

У ліцеї №13 облаштували укриття на 290 людей. Як воно виглядає?

Усе про «єВідновлення»: що це таке і як скористатися вінничанам?

Місце пам’яті про загиблих Захисників. Як змінилася площа Шевченка після капремонту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (114)
  • Татьяна Белая

    Схаменіться, допоможіть спочатку прискорити перемогу, а тоді вже буде благоустрій.
  • Валя Сеник

    Війна на дворі.владо схаменіться.бомблять а вони красу наводять.хлопцям допоможіть.
  • Oleg Vaschyk

    Цікаво, які це вінничани обирали?
    Ті що будуть відмивати на цьому бабло?
    Ганьба! В країні війна, а вони хєр зна на що мільйони розфітькують. На фронт всіх тих, хто це придумав і буде реалізовувати. Хай пів року посидять з нами під Авдіївкою і відчують на своїй шкурі на що РЕАЛЬНО потрібні гроші
  • Олена Алєксєєва

    кров на руках ідейників з благоустрію....криваві ці ідеї...все бабло пилять....життя не бережуть...ганьба......жах...

keyboard_arrow_up