Вінничанам на замітку: з яких міських криниць не можна пити воду?

Вінничанам на замітку: з яких міських криниць не можна пити воду?
  •  У Вінниці є криниці, де можна набрати воду. Нещодавно деякі з них очищали та брали забір проб води.
  • Розповідаємо, де знаходяться ті, якими не можна користуватися, щоб уберегти себе від захворювань, пов’язаних із вживанням недоброякісної питної води.

Під час війни може статися так, що доступ до питної води може бути обмежений або ж відсутній. На щастя, наразі у Вінниці немає проблем ні з електроенергією, ні з подачею води. Однак у разі виникнення перебоїв з водопостачанням можна скористатися громадською криницею.

Раніше у міському управлінні Держпродспоживслужби нам розповідали, що проби води на «Вінницяоблводоканалі» вони відбирають регулярно. Зазначимо, що саме це підприємство займається питаннями очищення води та її подачею в мережу. 

Начальниця відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міського управління Держпродспоживслужби Людмила Крутікова розповідала, що вода у більшості громадських криниць незадовільної якості. Про це чітко свідчить невтішна статистика минулих років. До прикладу, у 2020 році — вода у 62% міських криниць не відповідала санітарним вимогам за мікробіологічними показниками. 

Відео дня

Однак під час війни у міській раді повідомляли, що у місті проводять очищення криниць. Зокрема, роботи провели за адресами:

«Для того, щоб провести очищення криниці, робітники спочатку викачують воду, щоб почистити стінки і дно колодязя. Після цього необхідно зачекати, щоб у ньому набралась чиста вода. І завершальний етап — дезінфекція спеціальним препаратом», — розповідає заступник директора департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Юрій Ковальчук. 

— Кожного року держава виділяє гроші на проведення досліджень у криницях. Ми відбираємо проби, і щороку погіршується стан водоносного горизонту, який використовується для криниць. Це ми вже бачимо останні 10-20 років, — розповідає фахівчиня Людмила Крутікова. — Воду з криниць можна використовувати після чіткого знання результатів лабораторних досліджень, і вони за останні роки у нас невтішні. Бо мала кількість криниць з водою, яку можна використовувати. 

За даними спеціалістки Держпродспоживслужби бачимо, що у місті є більша кількість криниць з водою, яка відповідає за хімічними показниками. Однак мікробіологічні показники не у нормі. Таку воду можна використовувати лише при крайній потребі, і після кип'ятіння. Людмила Крутікова додає, що це крайні міри. 

Працівники Держпродспоживслужби 13 травня цього року опублікували нові результати лабораторних досліджень проб води з криниць загального користування у Вінниці, які проводилися фахівцями ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

«З метою недопущення серед мешканців захворювань, пов’язаних із вживанням недоброякісної питної води, на адресу директора департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради направлені листи з рекомендаціями стосовно проведення очищення та дезінфекції певних криниць», — говорять у Держпродспоживслужбі. 

В управлінні звертають увагу мешканців міста на те, що використовувати воду для питних потреб за цими адресами не можна: 

Додамо, що очищення і ремонт колодязів відбувається в міру потреби та за зверненнями вінничан. Способи, як надіслати звернення до Вінницької міської ради, описані за посиланням: https://cutt.ly/VHnUBwz

Як самостійно знезаразити воду у критичних випадках

В умовах війни знання, як очистити потенційно небезпечну воду, корисні, і у Міністерстві охорони здоров'я підготували поради:

Читайте також:

«Ми всі дихаємо одним повітрям». Як на території політеху працює станція моніторингу якості повітря

З насінням, сухофруктами і салом. Ми перевірили якість крафтового хліба вінницьких виробників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Sasha Kovalyov

    Вулиці - ніби на росії живеш.

    Добре що на Замостянській хоч нормальна вода 🙂
  • Next

    У Вінницькій міській раді, Юрій Ковальчук є найбільшим брехуном, який використовує кошти на очищення і ремонт кирниць, не роблячи того, відмиваючи коши на власні потреби, прикриваючись формальною війною. Про  це свідчать неодноразова публікації у ЗМІ, але бюрократизм і безкарність у ВМР, беруть верх, як завжди.
  • Лариса Опольська

    Ото менше інформації давайте
  • Світлана Морозова

    Як можна перевірити воду з власної криниці?

keyboard_arrow_up