Вінничанам на замітку: лайфхаки з трудового законодавства на період воєнного стану

Вінничанам на замітку: лайфхаки з трудового законодавства на період воєнного стану
  • Юристки з ГО «Трудові ініціативи» створили безплатні збірки з роз'ясненням про трудове законодавство під час великої війни. 
  • Як діяти, якщо вам не виплачують заробітну плату? Чи може встановлюватися стажування при прийомі на роботу? Цивільно-правовий договір vs. трудовий договір?
  • Відповіді на ці та інші важливі питання, ви можете знайти у посібниках.

Юристки громадської організації «Трудові ініціативи» створили та безоплатно опублікували два посібники з трудового законодавства. В них вони розглядають актуальні ситуації, проблеми та дають варіанти їхні юридичного вирішення. Ці збірки допоможуть будь-кому стати більш обізнаним щодо своїх трудових прав та обов’язків.

«Після оголошення воєнного стану в Україні трудове законодавство зазнало змін, з’явились норми, які мають тимчасовий характер дії — саме на період дії воєнного стану. У даному посібнику хочемо розглянути зміни, які передбачаються Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» та надати відповіді на практичні ситуації та питання, які можуть виникати у працівників у їхніх трудових відносинах та трудовій діяльності», — кажуть творчині підручників. 

скріншот однієї зі сторінок посібника

Завантажити посібники можна ТУТ та ТУТ безоплатно. 

Відео дня

У них ви знаєте відповіді на такі запитання, наприклад, чи можуть залучати до роботи у вихідні дні?

«Так, наразі залучення до роботи у вихідний день можливо з відповідною компенсацію згідно ст.72 КЗпП. Щоб залучити працівників до роботи у вихідний день під час дії воєнного стану згоду профспілки отримувати не потрібно», — читаємо у поясненні. 

Або, наприклад, таке розглядають таку проблему: що робити працівнику, коли роботодавець затримує чи не виплачує заробітну плату прикриваючись воєнним станом? 

«Дані етапи не залежать один від одного та не є взаємопов’язаними, тобто працівник у разі порушення його трудових прав одразу може звернутися до суду. Проте досить часто відповіді Держпраці на звернення працівників використовуються в суді як додатковий доказ порушень. Ось які є варіанти: 

  • звернутися з письмовою заявою до роботодавця про виплату заборгованої суми заробітної плати;
  • звернутися із заявою до профспілки про вирішення питання виплати заробітної плати;
  • звернутися до Держпраці (територіальних органів) щодо дій роботодавця стосовно невиплати заробітної плати», — йдеться у відповіді. 

В іншому посібнику, до прикладу, ми знаходимо відповідь на таке питання: як діяти, якщо у вас є сумніви щодо правильності нарахування вашої зарплати?

«Якщо ви маєте сумніви щодо правильності нарахування вам зарплати — сміливо просіть у роботодавця таку інформацію і перевіряйте. У разі, якщо виявиться, що зарплату дійсно недоплачують, перш за все, необхідно з’ясувати і врегулювати цю ситуацію з роботодавцем. Якщо це не допоможе — зверніться до Державної служби з питань праці для притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності за ст. 41 Кодексу України про адміністративні порушення, та суду — за стягненням зарплати», — читаємо відповідь юристок. 

Для того, щоб дізнатись більше про діяльність ГО або отримати безплатну юридичну допомогу з трудових питань, ви можете звертатися за телефонами: +38-063-363-64-74 та +38-066-839-17-75. 

Читайте також:

Бійцям зрізали 30 тисяч гривень премії: кого це стосується?

Кого та як вінницькі провайдери можуть забезпечити інтернетом під час вимкнень світла

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up