Виніс з поля бою двох поранених. Меморіальну дошку на честь гвардійця відкрили у його селі

Виніс з поля бою двох поранених. Меморіальну дошку на честь гвардійця відкрили у його селі
Меморіальну дошку у память про сина - Миколу Лановенка - відкривали його згорьовані батьки
  • Майстер-сержант Нацгвардії України виніс під час бою двох поранених — свого командира і його заступника.
  • Мова про Миколу Лановенка, якого нагородили орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).
  • У 2014 році він служив у Криму, його агітували перейти служити росії, наш земляк не зрадив присязі.

Меморіальну дошку встановили на фасаді ліцею у селі Краснопілка Гайсинського району. Тут у свій час навчався майбутній гвардієць. Ескіз створили його побратими. Про це повідомила 20minut.ua прес-офіцер в/ч 3008 Анна Тітовська.

За її словами, відкривали пам’ятну дошку батьки нашого гвардійця. На вшанування пам’ятіприїхали також ті, з ким Микола служив, зібралися його друзі, односельці.

Відео дня

Прес-офіцер розповіла, як загинув відважний боєць.

Це сталося на Донеччині. Під час бою поранило командира одного з підрозділів і його заступника. Їх виніс майстер-сержант Микола Лановенко. Він усвідомлював, що ризикує життям, але зробив це. Передав поранених медикам, взяв на себе обов’язки командира і продовжив виконувати бойове завдання.

Гвардійці вистояли в тому бою, незважаючи на те, що ворог переважав їх чисельністю. Навіть перейшли в наступ завдяки підтримці артилеристів.

Приблизно через тиждень знову був бій. Ворог застосував артилерію і міномети. Одна з мін вибухнула недалеко від Лановенка. В його тіло влучило багато сколків. Гвардієць помер від важких поранень.

Побратими знають, що Лановенко жив військовою службою. Після війни мріяв поступити на навчання в Національну академію Нацгвардії і стати офіцером.

У 2014 році, коли російські «зелені» чоловічки анексували Крим, його заманювали перейти до них на службу. Але військовий не зрадив присязі.

Хоча немало з його частини саме так зробили.

Про це Микола Лановенко розповідав прес-офіцеру Анні Лазуренко. З Криму він переїхав разом з братом, з яким служили в одній частині. У Вінниці продовжили службу у в/ч 3008. Через деякий час брат звільнився після закінчення контракту, а Микола продовжив службу.

Під час відкриття меморіальної дошки дуже гарно відгукувалися про нього земляки. Казали, Коля переважно залишався мовчазний, зате був дуже відповідальний і щирий. Односельці говорили, що втратили дуже гарну людину. Військова частина втратила бойового захисника країни.

Вічна пам'ять і вічна слава Герою!

Читайте також:

Як в українському війську з’явилися нарукавні тризуби? Розповіли вінницькі історики

 

Любов попри війну: на Вінниччині 70 пар одружилося в День захисника України

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Надя Шевчук

    Вічна память Герою
  • Мирослава Кот

    Вічная пам'ять Герою

keyboard_arrow_up