«Він же брат голови, йому все можна». В Іванові продовжують дерибан землі навіть після втручання поліції

«Він же брат голови, йому все можна». В Іванові продовжують дерибан землі навіть після втручання поліції
Відправити комбайн на штрафмайданчик розпорядився головний поліцейський Клинівки Олексюк, суд повернув техніку фермеру
  • Фермер збирає урожай з чужого поля в селі Іванів Калинівської громади.
  • Факти дерибану ділянок встановили активісти ГО «Ревізія влади».
  • Поліція, за повідомленням активістів, забрала техніку на штрафмайданчик, але суд повернув фермеру.

Комбайн, який випустили з-під «арешту», знову збирає кукурудзу. Як і раніше, поки техніку не відправили на штрафмайданчик. Чому поліція повернула його власнику? Про це 20minut.ua розповіли у прес-службі обласної поліції. Також підтвердили, що фермер збирає кукурудзу на чужому полі. Це не його земля.

Голова ГО «Ревізія влади» Віталій Павловський розповів, що активісти дізналися про самозахват ділянок від місцевих жителів. Передали інформацію начальнику обласної поліції пану Іщенку, добилися відкриття кримінального провадження.

Відео дня

Чому ж тоді правоохоронці не реагують на відверте порушення фермером земельного законодавства? Земля не його, а урожай збирає, комбайн затримали, а потім відпустили... Що насправді діється в Іванові?

Не довго був комбайн на штрафмайданчику

—Про те, що в Іванові фермер обробляє землю, яка йому не належить, нам повідомили місцеві жителі, — розповів голова ГО «Ревізія влади» Віталій Павловський. — Кулик його прізвище. Таке, як і в сільського голови. Фермер — його брат.  Люди кажуть, саме тому йому все можна.

За словами пана Віталія, коли активісти прибули на поле і зупинили комбайн, який збирав кукурудзу, невдовзі під’їхав сільський голова і його брат, який має фермерське господарство «Янівське».

—Ми записали розмову з ними, — каже Віталій Павловський. — Фермер нам пояснив, що він не знав, що ця земля не його. Як таке може бути? Підтвердив, що це він засівав її, тому й збирає урожай. Ми відкрили кадастрову карту і показали, що ділянки, на яких росте кукурудза, належать до земель запасу сільської громади. Кадастрові номери опублікували на сторінці «Ревізія вллади» у Фейсбуці.

Крім кукурудзи, фермер посіяв на них соняшник. Соняшник обмолотив раніше. Коли збирав кукурудзу, його комбайн зупинили активісти.   Викликали поліцію. Приїхав начальник Калинівської поліції  Володимир Олексюк. Розпорядився, щоб комбайн поставили на штраф майданчик. Але через день після того активісти дізналися, що комбайн повернули власнику і ним продовжують збирати врожай.

Чому так вчинили поліцейські?

Арештувати Нью Холланд не дозволив суддя

Про відкриття кримінального провадження за фактом використання землі, що не належить фермеру, повідомив 20minut.ua прес-офіцер обласної поліції Вадим Кобзар.

—Кримінальне провадження відкрито за фактом самовільного захоплення декількох земельних ділянок, — каже Вадим Кобзар. — Загалом це 13 гектарів. Таку кількість встановили фахівці Держгеокадастру.

У рамках досудового розслідування поліцейські звернулися до суду з вимогою накласти арешт на вирощений урожай на земельних ділянках, що не належать фермеру. Однак суд не задовольнив клопотання поліції.

За словами прес-офіцера, суддя так само відмовив у клопотанні про накладення арешту на техніку, якою збирали урожай. Мова йде про зернозбиральний комбайн Нью Холланд. Його довелося повернути власнику. Утримувати на штрафмайданчику Калинівської поліції не було підстав.

«Та нехай вже збирають...»

Керівник ГО «Ревізія влади» Віталій Павловський стверджує, що насправді поліцейські не надали суду належних аргументів. Тому їхні клопотання суд повернули на доопрацювання. Так було з арештом урожаю, так сталося і з комбайном.

Простіше кажучи, поліцейські не дуже старалися. Таку думку висловив Віталій Павловський. Пояснив, що має для цього аргументи.

—Коли ми перебували на полі, головний міліціонер Калинівки пан Олексюк звернувся до нас, активістів, з пропозицією надати можливість фермеру зібрати врожай, — розповідає Павловський. — Щоб ми не створювали перешкод для роботи комбайна. Мовляв, слідчі все зафіксували, порушники встановлені, вони зізналися, то нащо пропадати збіжжю? Звичайно, ми не погодилися на таке. Нагадали поліцейському Олексюку, що він має діяти за законом.

За словами Віталія Павловського, втрати від незаконного використання фермером земель запасу обраховують фахівці управління Держгеокадастру. По завершенні роботи стане відомо, яких збитків завдав громаді брат голови села. Каже, ГО «Ревізія влади» буде наполягати, аби справу передали до суду.

—Якби ми не зреагували на повідомлення місцевих жителів, то історія мала б інше продовження, — говорить співрозмовник. — Брат голови села спокійно зібрав би урожай, продав зерно, гроші поклав у кишеню. Земля не його, але гроші дісталися б йому…

Читайте також:

2022-й проголошено роком області. Розпочинаємо проект «Вінниччині-90», приєднуйтеся…

З нафтопродуктами, хромом і бактеріями. Ми перевірили воду, яку п'ють вінничани

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up