Він запалював «Зорі над Бугом». Світлої пам’яті Анатолія Левицького

Він запалював «Зорі над Бугом».  Світлої пам’яті Анатолія Левицького
Анатолій Левицький девять ркоів запалював "Зорі над Бугом", дарував усім нам радість, подякуймо за це і збережімо память про нього у своїх серцях.
  • Сьогодні, 9 червня, о 13-й годині у «Плеяді» прощатимуться з Анатолієм Левицьким.
  • Друкуємо декілька спогадів про Людину, яка упродовж всього життя дарувала вінничанам радість на посаді керівника закладів культури.

До редакції «20 хвилин»/RIA звернулися наші читачі з проханням

розповісти про Анатолія Левицького. Згадати, яким він був і що зробив для вінничан і нашого міста. Його знали і знають багато людей. І кожен з них міг би доповнити цю розповідь своїми спогадами.

«Не віриться, що цієї талановитої, доброї, ширшої людини більше не має з нами, — написав голова облради В’ячеслав Соколовий. — Але світла пам'ять про Анатолія Івановича залишиться назавжди. Мої співчуття родині Левицьких, усім його близьким та друзям. Сумую разом з вами».

Відео дня

Левицький у 27 років став директором обласної філармонії і на цій посаді завершив свою роботу і земний шлях. Щоправда, у цьому проміжку була робота на інших посадах керівника управління культури міста й області. Починав роботу у Бару в музичній школі після Вінницького музичного училища, служив в армії, грав в оркестрі нашого Будинку офіцерів…

Його знають як автора багатьох мистецьких проектів, таких як «Зорі над Бугом», музичного фестивалю Петра Чайковського і Надії фон Мек. Він  створив популярний колектив — ансамбль «Поділля».

Без перебільшення, Левицького знали у різних куточках колишнього Союзу. Насамперед завдяки його щирості і комунікабельності.

Під час розмов він не приховував, що йому часто таланило. Бувало, удача допомагала вирішувати непрості питання. Однак вона відвернулася в одному випадку. Всі його зусилля не дали результату, коли намагався врятувати орган у Соборі. Унікальний музичний інструмент знищили. Це той епізод у його житті, який ятрив душу Левицькому до останніх днів.

«Зірки» збирали над Бугом

Автор цієї публікації також був особисто знайомим з Анатолієм Івановичем.

Він неодноразово згадував, як став директором обласної філармонії. На той час йому виповнилося 27 років. Тоді йому сказали: «А ти знаєш, що тобі найменше років у порівнянні з іншими директорами філармоній? Не тільки в Україні! Молодшого на такій посаді не знайти в усьому Союзі».

Насправді  то була непроста посада. Чому? Це тема для окремої розмови. Зараз хочеться згадати про фестиваль «Зорі над Бугом». Це була ідея Левицького — запросити до нашого міста артистів з різних куточків тодішньої країни. Задум гарний, але як це зробити? Хто із знаменитостей погодиться їхати у провінційну Вінницю? Ці питання йому задавали у Вінниці ті, кому пропонував проект.

У Москві йому сказали, як відрубали:  «Це нереально».

Для когось нереально, а Левицький зробив!

Восени 1978-го над Бугом зібрали таку плеяду «зірок», яких раніше вінничани бачили тільки на екранах телевізорів і кінотеатрів. Гості виступали не лише у Вінниці. Їх зустрічали у багатьох районах області. Концерти відбувалися здебільшого на стадіонах, де могли зібратися найбільше людей. Втім, бувало, зустрічі організовували навіть у трудових колективах.

Після того «Зорі над Бугом» світили нам ще дев’ять років поспіль! Протягом такого часу Левицькому вдавалося збирати «зіркових» виконавців естради і артистів кіно.

Якось Анатолій Іванович дістав старий блокнот. Там були номера телефонів. Прізвища вражали! Серед них народні і заслужені артисти з Москви, Києва, інших міст.

—Що цікаво, всі вони відповідали на мої дзвінки, — говорив з усмішкою на обличчі пан Анатолій.

«Ми зустрілися у Чорнобилі»

Володимир Мельник нині очолює асоціацію жертв Чорнобильської катастрофи. Після аварії на атомній станції його, партійного працівника, відрядили з Вінниці до Чорнобиля виконувати обов’язки замполіта роти однієї з військових частин.

Там і познайомився з Анатолієм Левицьким.

Співрозмовник згадує про приїзд артистів нашої обласної філармонії до ліквідаторів аварії.

—Це була відрада, моральна підтримка, розрядка для тих, хто працював на ліквідації наслідків атомної катастрофи, — говорить Мельник. — Щоб там хто не говорив, але такі виступи гарно сприймалися ліквідаторами.

За словами пана Володимира, він один з тих, хто у 1991 році разом з іншими створював громадську організацію чорнобильців.

—Мені приємно нині згадати, що наша організація робила подання на міську владу на нагородження Анатолія Левицького Грамотою, — згадує Володимир Мельник. — Як зараз бачу, як він отримує її з рук заступниці міського голови Галини Якубович.

Замість медичного поступив у музичне

Приблизно чотири десятиліття минуло відтоді, як Володимир Вайсман уперше зустрівся з Анатолієм Левицьким. Каже, спершу познайомився з батьком Анатолія — Іваном Романовичем.  

—Левицькі з села Безводне, а я з Дзигівки, наші села у межу одне з одним, — розповідає Володимир Вайсман. —Батько Анатолія працював бригадиром тракторної бригади. Ми з ним по роботі познайомилися.

Нагадаю, Вайсман очолював колектив міжколгоспного птахооб’єднання у Дзигівці, пізніше працював головою колгоспу у селі Клембівка. Останніх 25 років у Вінниці, де найбільше здружилися із земляком. Товаришували сім’ями.

Співрозмовник уточнює, що Левицький був старший від нього на чотири роки. «Хоча, це як рахувати», — зауважує Вайсман.

За його словами, Левицький народився 22 грудня 1946 року, а в документах  записали 16 січня 1947-го. «Так його мама захотіла», — згадує співрозмовник.

Учні з Безводного після восьми класів ходили у Дзигівку продовжити навчання у середній школі. Анатолій Левицький обрав інший шлях. Після «восьмирічки» батько відвіз його у Вінницю. Вдома вирішили, що Толя буде навчатися у медичному училищі. Опанує спеціальність зубного техніка. До його захоплення грати на трубі ставилися несерйозно. Хоча він ще школярам виступав у духовому оркестрі, грав на весіллях, на похоронах.

Батько залишив сина у Вінниці,щоб той складав вступні іспити, а сам поїхав додому.

Через дорогу від медичного — музичне училище. Звуки музики, які долинали звідти, не давали спокою молодому хлопцю. Він наважився забрати документи з медичного і занести у музичне.

—Ось так мій земляк вирішив для себе самостійно свою подальшу долю, — говорить Володимир Вайсман.

«20 хвилин»/ RIA приєднується до слів співчуття наших співрозмовників рідним, близьким, колегам Анатолія Івановича Левицького.

Вічна пам'ять щирій людині, про яку згадується з любов’ю і щирістю.

Читайте також:  

На три фронти працює «Солдатська куховарня». Як вчитель став волонтером і отримав в оренду цех

Масований удар: в Умані та під Житомиром пролунали вибухи. Є жертви та постраждалі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up