Вимога для жінок з медичною освітою стати на військовий облік з 1 жовтня. Що про це відомо

Вимога для жінок з медичною освітою стати на військовий облік з 1 жовтня. Що про це відомо
Фото: ukrmilitary.com
  • Жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту мають стати на військовий облік. Впродовж якого терміну? Чи мобілізуватимуть їх? Чи випускатимуть за кордон?

«Принципових змін для військовозобов'язаних жінок з медичною освітою з 1 жовтня не буде», — розповів в етері телемарафону міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. 

Пізніше у МОЗ пояснили, що для жінок-медикинь та жінок-фармацевток взагалі не буде ніяких змін. Це пов'язано з тим, що військовий облік для них обов'язковий вже понад 30 років.

У відомстві йдеться, що всі жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну освіту чи працюють за такими спеціальностями: лікарка, стоматологиня, акушерка, сестра медична, фармацевтка та провізорка, наукова співробітниця, керівниця підрозділів в охороні здоровʼя тощо, вже мають перебувати на військовому обліку. 

Відео дня

Ця норма, додають у МОЗ, не нова та діє ще з 1992 року. Тому більшість жінок-медикинь та жінок-фармацевток вже перебуває на військовому обліку.

«Проте, на жаль, весь цей час норма щодо постановки на військовий облік жінок-медикинь та жінок-фармацевток працювала не досконало, через що частина медикинь в ньому не врахована, — йдеться в повідомленні МОЗ. — Тобто вимога стати на військовий облік з 1 жовтня 2023 року актуальна для жінок-медикинь та жінок-фармацевток, які з певних причин там ще не перебувають».

Відомо, що аби стати на військовий облік, жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, матимуть 3 роки — до 31 грудня 2026 року.

Водночас (починаючи із січня 2023 року) жінки, які навчаються на медичних або фармацевтичних спеціальностях, ставляться на військовий облік одразу по закінченню навчання. Заклад освіти за 2 місяці до завершення навчання подає списки випускниць до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

«Постановка на військовий облік не дорівнює мобілізації. Облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків в державі», — додають у МОЗ.

Жодних змін (з 1 жовтня 2023 року) в умовах виїзду за кордон для жінок — не буде. Кожна жінка з медичною та фармацевтичною освітою може вільно перетинати державний кордон незалежно від того, перебуває вона на військовому обліку чи ні (наразі обмеження діють лише для деяких категорій державних службовиць та посадових осіб, які обіймають певні посади).

Якщо ж говорити про працевлаштування, то до 31 грудня 2026 року медикині зможуть працевлаштуватися на роботу без надання військового квитка. Однак під час прийняття на роботу жінок мають попереджати, що підприємство буде зобовʼязане повідомити про це Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки. Далі жінка має самостійно прибути до центру комплектування для взяття на військовий облік, зазначили в МОЗ.

Про взяття жінок на військовий облік та можливі правові наслідки на своїй сторінці розповіла вінницька адвокатка Жанна Грушко.

«Нібито з 1 жовтня на військовий облік мають стати жінки, які отримали фармацевтичну або медичну освіту. Насправді з 1 жовтня 2023 року на облік мають стати жінки споріднених професій за їхнім бажанням: хіміки, біологи, журналісти, психологи і в такому випадку така постановка на облік не є обов'язковою. Якщо ж ви маєте медичну або фармацевтичну освіту, то ви вже маєте перебувати на цьому обліку. Обов'язкове ставання для тих студенток, які зараз здобувають освіту за цими спеціальностями. Навчальні заклади мають подавати інформацію про них до ТЦК і ставити таких осіб на облік. 

Станом на зараз обмеження щодо виїзду за кордон стосуються виключно чоловіків віком від 18 до 60 років. Тому для згаданих категорій жінок поки що обмежень не буде. 

До тих жінок зі поріднених професій, які не встигли стати й на облік — до вас не буде застосовуватися ніяких санкцій. Тому що на цей облік стають за власним бажанням. Якщо ми говоримо про жінок, які мають фармацевтичну або медичну освіту, то ви мали б стати на облік впродовж минулого року, а не до 1 жовтня цього року. Якщо вас досі не взято на облік, то попіклуйтеся про те, щоб вас взяли», — пояснює Жанна Грушко.

Читайте також:

«Звільняти професіоналів — це дно». За керівника лікарні під облрадою другий день пікетують

«Купуйте дрони, а не бруківку». Містянки вийшли на першу акцію протесту й запрошують охочих на другу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up