«Звільняти професіоналів — це дно». За керівника лікарні під облрадою другий день пікетують

«Звільняти професіоналів — це дно». За керівника лікарні під облрадою другий день пікетують
  • З понеділка, 25 вересня, під облрадою протестують медичні працівники, до них вже приєдналися активісти і прості вінничани.
  • Люди вимагають поновити на посаді Ігоря Матковського, керівника «Клінічного центру інфекційних хвороб».

Ігоря Матковського, Світлану Голодюк (директорку обласного реабілітаційного центру ветеранів війни та радіаційного захисту населення), а також Володимира Прудиуса (керівника ендокринологічного центру) звільнили рішенням облради 22 вересня через припинення строку контракту.

Хоча звільнених було троє, вся Вінниця з минулого тижня обговорювала долю лише двох керівників: Ігоря Матковського і Світлани Голодюк. Тому що, як повідомили в пресслужбі обласного департаменту охорони здоров’я, коли Володимиру Прудиусу запропонували стати виконувачем обов’язків керівника ендокринологічного центру — він погодився.

Відео дня

Не встигли протестувати, як поновили

З понеділка колективи медзакладів і містяни збирались вийти на акції протесту. Але з самого ранку 25 вересня на сторінці обласного клінічного реабілітаційного центру з’явилася світлина з усміхненими обличчями колективу лікарні і підпис:

«Найкращий початок тижня, який можна було уявити. Перемога за нами. Зустрічаємо нашого найкращого директора усім колективом, посмішками та міцними обіймами».

У преслужбі обласного департаменту охорони здоров’я підтвердили інформацію про те, що з директоркою центру Світланою Голодюк продовжили контракт і поновили на посаді. Втім, такою ж гарною світлиною не міг похизуватися «Клінічний центр інфекційних хвороб». Тому що Ігоря Матковського все-таки звільнили з посади.

На звільнення керівника вкрай негативно відреагував колектив Клінічного центру інфекційних хвороб. Тому що вважають безпідставним звільнення заслуженого лікаря України.

Адже звільнили лікаря, який створив службу ВІЛ-інфекції/СНІДу у Вінницькій області. Який, очолюючи заклад протягом 17-ти років, вивів Центр СНІДу на рівень надкластерного закладу, який прийняв виклик пандемії COVID-19 і забезпечує безперебійне функціонування та розвиток сучасного медичного закладу в умовах повномасштабного вторгнення.

#підтримую_Матковського

Рух підтримки під новим хештегом набирає обертів як у мережі, так і на вулицях міста. На облраду сипляться письмові звернення пацієнтів і медичних спільнот. А колектив Клінічного центру ходить на акції протесту під стіни облради.

Почали публічно протестувати в понеділок. Люди прагнули діалогу з керівництвом обласної ради, але до них ніхто не вийшов. Стояти там до «переможного» медики не мали можливості, тому що на них чекали пацієнти. Але у вівторок, 26 вересня, вже з плакатами: «Звільняти професіоналів — це дно», «Поверніть Матковського», «Почуйте голос народу», «Колектив центру і пацієнти вимагають пояснення», з підтримкою активістів та простих вінничан, медики знову стояли під облрадою. І знову до них ніхто не виходив.

«Має бути діалог з медиками»

На сторінці Наталі Заболотної, заступниці начальника Вінницької ОВА, є кілька коментарів про ситуацію. Ось, наприклад: «З приємного — поруч із колективом стають правозахисники і громадські діячі. І судячи з усього, ця підтримка лише наростатиме. З неприємного — станом на зараз ніхто з керівництва Вінницької обласної ради до працівників Центру так і не вийшов. Судячи з усього, наразі ще не готова офіційна версія, яка б хоч якось пояснила це ганебне непрофесійне рішення».

— Має бути діалог з медиками! В першу чергу — це неповага до людей, які щодня рятують людські життя, — зазначила Ольга Задорожна, директорка обласного департаменту охорони здоров’я. — Сміливість приймати рішення за закритими дверима є, а вийти до людей немає? Наприкінці серпня в обласній раді створили робочу групу щодо проведення аналізу діяльності роботи комунальних некомерційних підприємств, установ, закладів галузі охорони здоров’я. Якщо ця робоча група працювала, то де результати напрацювань, чому ми їх не бачимо у відкритому доступі? Я направила лист на голову Обласної ради, з проханням ознайомитися з результатами опрацювання матеріалів цією Робочою групою та висновками, що мали б основу прийняття таких кадрових рішень. Не можна під час війни розбалансовувати медичну галузь.

 

Читайте також:

Керівника однієї лікарні поновили на посаді, іншої — звільнили. Люди вийшли на пікет

«Прикро. Несправедливо. Обурливо». З посад звільнили двох керівників лікарень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • НАШ Рідний КРАЙ Вінницька область.

    Бершадь хоче почути відповідь. Віталій Григорович! Ваша ставлениця(невідомо за які заслуги),одноосібно призначена,що протизаконно,безпідставно звільнила мати захисника України,вигнала Аптеку,позбавила людей Банкомату,ремонт і довідки то окрема тема,по цим фактам було проведене службове розслідування??? Поясніть,Громаді цікаво!!!
    Пане Драган❗ Поясни,якщо Лікарня,Спортзал,Школа,розрахувались за теплопостачання за минулий рік повністю,то чому досі на ті гроші не закуплені ДРОВА❓ Жодного поліна.... Де ГРОШІ❓ Де ДРОВА❓
  • AK

    Зелена шобла всюди своїх людей ставить. У двох медзакладах саме так вже сталось. Вертикаль потрібна... а на професіоналізм клали вони.
  • Наталя Тукало

    Досвід таких фахівців треба переймати. У них потрібно навчатись. Найголовніше за Матковського говорять його справи і колектив.
  • Руслана Ткачук

    Авторе, уточніть будь ласка імʼя керівника ендокринологічного диспансеру. Соромно !

keyboard_arrow_up