«Відібрали у нас місце для відпочинку». На ВПЗ скаржаться на дії футбольного клуба «Нива-В»

«Відібрали у нас місце для відпочинку». На ВПЗ скаржаться на дії футбольного клуба  «Нива-В»
Замість занедбаного стадіону «Темп» тепер футбольні поля «Ниви-В». Місцеві жителі жаліються, що їх не допускають на цю територію, яку вони вважають своєю
  • Північний мікрорайон Вінниці активно розвивається: тут зводять житлові висотки й нещодавно «Нива-В» побудувала тут стадіон.
  • Але це не влаштовує місцевих жителів. Адже футболісти забрали у них колишній стадіон «Темп», а на нове поле не пускають.
  • На яких підставах забудували цю територію? Хто власник?

Вінничанка Альона Нестерова поскаржилася на те, що футбольний клуб «Нива-В» відібрав у мешканців мікрорайону ВПЗ колишній стадіон «Темп». Він знаходиться за гуртожитками та житловими будівлями, межує з полями.

Раніше ця місцевість була занедбаною та дикою. Нині тут два зелених поля, на яких тренуються і проводять чемпіонати юнацькі футбольні команди. Для всіх інших — на територію зась. І в цьому місцеві жителі вбачають основну несправедливість.

«Не мали права забирати в нас стадіон»

— Стадіон «Темп» був занедбаним. От як Радянський Союз розвалився, так і він почав занепадати: усе страшне було, штирі торчали. Але принаймні у нас була своя зона відпочинку, де діти могли побігати, люди з собаками погуляти, і мами з візками походити. Бо інакшої території не маємо — є лише дитячий майданчик попід саму дорогу, поблизу училища, — каже Альона Нестерова.

Відео дня

Фото стадіону «Темп» на ВПЗ, 2017 рік. Архів автора

За словами вінничанки, ФК «Нива» у лютому - березні цього року перекрила парканом територію «Темпу», де побудували два футбольних поля. 

З одного боку від новоствореного стадіону ще стирчать іржаві штирі — залишки колишніх трибун. А одне з приміщень, яке «Нива-В» відремонтувала, за словами Нестерової, раніше належало місцевому профтехучилищу.

А там, де зараз паркомісця для стадіону, раніше був спортмайданчик та дерева. Усе знесли заради асфальтового «поля» для автомобілів.

— Там вони проводять чемпіонати для юнацьких команд. А місцевих жителів не пускають. Територію в нас відібрали й повністю перекрили доступ, хоча на це, на мою думку, «Нива» не мала права, — каже Альона Нестерова.

Фото нового стадіону «Ниви-В». Світлини надала Альона Нестерова.

Впритул до стадіону триває будівництво ще однієї житлової висотки. І наразі виходить так, що як у старих мешканців ВПЗ, так і у новосельців — взагалі немає місця для прогулянки.

Тому компромісним варіантом Нестерова бачить принаймні вільний допуск для місцевих мешканців до стадіону. 

— Ми живемо на околиці міста, яка в останні роки активно розбудовується. Уже зараз в нас шість тисяч мешканців, дуже багато дітей, яким немає де проводити вільний час в межах району. Хіба що на руїнах колишнього Підшипникового заводу, — сказала Альона Нестерова.

Землю орендують, слухання щодо стадіону були

Щоб розібратися в цій історії ми подали запит до Вінницької міськраді. Далі те, що ми отримали у форматі «питання-відповідь».

— На яких підставах ФК «Нива» отримала у розпорядження територію колишнього стадіону «Темп»? Кому і як була передана територія стадіону?

— На підставі рішення Вінницької міської ради від 31 березня 2023 року №1571 укладено Договір оренди земельної ділянки між Вінницькою міською радою і товариством «Нива.В» на земельну ділянку площею 3,6633 га, кадастровий номер 0510136300:01:065:0027, для будівництва та обслуговування об'єктів фізичної культури та спорту, що розташована за адресою: вул. С. Зулінського, 29-А, об'єкт нерухомого майна: нежитлова будівля з майданчиком для зайняття спортом, об'єкт житлової нерухомості.

Орендна плата відповідно до Розрахунку розміру орендної плати за земельні ділянки комунальної власності складає 3% від нормативно грошової оцінки (її провели грошова 23 травня 2023 року), яка становить 19 мільйонів 774 тисячі 476, 37 гривні (Виходить, що «Нива.В» платить за оренду цієї землі 593 тисячі 234 гривні на рік - авт.).

— Чи проводилися громадські слухання стосовно будівництва на території колишнього стадіону «Темп» нового стадіону для ФК «Нива»?

— 28 липня 2022 року о 17.30 в актовій залі державного навчального закладу «Центр професійно-технічної освіти №1 м. Вінниці», за адресою: вул.Сергія Зулінського, 27 відбулися громадські слухання з обговорення містобудівної документації - «Проєкт внесення змін до детального плану території «Група житлових будинків по вул.Зулінського в м. Вінниця». 

У громадських слуханнях взяли участь 30 жителів громади. Також на громадських слуханнях були присутні представники відповідних департаментів міської ради, замовника та розробника документації. 

За результатами обговорення учасники громадських слухань («За» –  23, «Проти» – 0, «Утрималось» – 7) прийняли, таку резолюцію: «Рекомендувати погодження містобудівної документації — «Проєкт внесення змін до детального плану території «Група житлових будинків по вул.Зулінського в м. Вінниця» за умови врахування зауважень та пропозицій, висловлених в ході громадських слухань».

— Чи можна зробити так, щоб адміністрація новоствореного стадіону ФК «Нива» допускала на територію місцевих жителів у вільний час?

— Виконавчі органи міської ради не володіють цією інформацією. З метою збереження ваших законних прав на отримання публічної інформації, направляю Ваш запит для розгляду за належністю до футбольного клубу «Нива-Вінниця» за адресою: 21011, Вінниця, вулиця Ватутіна, 7 (на момент публікації матеріалу відповідь на це питання ще не отримали - авт.).

— Чи передбачається протягом цього або наступного року створити рекреаційну зону на території мікрорайону ВПЗ для місцевих жителів? Де саме? За чиї кошти — бюджету чи інвестора? 

— Наразі пріоритетним завданням територіальної громади спрямування бюджетних та приватних ресурсів на надання допомоги підрозділам Збройних Сил України, Національної гвардії України, добровольчим формуванням територіальної оборони та іншим військовим формуванням для виконання останніми завдань, пов'язаних з мінімізацією ризиків, які стосуються загроз військового характеру. Використання коштів на проведення робіт з благоустрою нині обмежено.

Це власність однієї з компаній родини Барцьось

Товариство «Нива.В», яке орендує землю під стадіон на ВПЗ, було створене у Вінниці в 2005 році, керівником є Анатолій Машталяр, основний вид діяльності — «93.12 Діяльність спортивних клубів». Статутний капітал — 16 мільйонів гривень.

Власницями товариства є Ганна і Тетяна Барцьось. Дочка та дружина Володимира Барцьося. 

Сама ж система YouControl зараховує цю компанію до групи родини Барцьось.

«Основними напрямками діяльності компаній, що входять до складу групи є сільське господарство та нерухомість. Активи групи: ТОВ «Вінницька агро-промислова група», ПП «Спецземтехніка», ТОВ «Камсит», ТОВ «Мол-Т», ТОВ «Вінліспереробка» та інші».

Ключові особи групи:

Раніше, нагадаємо, ми дізналися, що старий дитячий табір «Колос» планують забудувати житлом.

 

Читайте також:

«Поверніть старий павільйон» — скаржаться на малу трамвайну зупинку на Залізничному вокзалі

Які зарплати та чим володіють мери найбільших міст Вінниччини? Аналіз декларацій за 2023 рік

Скандал навколо Буші: як на аукціоні продали історичний шмат гори

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (39)
  • Lena Kolos

    Яка зона для відпочинку ? Засраний стадіон з купою мусорам, скла і фекалій собачих- це була зона відпочинку???? Не несіть дурниць!!!! Поряд з вами ліс в якому ми відпочивали і біля якого гралися діти!!!! Вас не пускають? Пані Альона, яка дала інтервʼю, такі як ви вже бродили поки ворота не були зачинені, Лускаючи зернята і лишали стаканчики від кави чи пляшечки тому що поряд не було мусорки …ви лишали будь де… запустити вас  у вільний доступ на стадіон ?

    шановні, спостерігала літом минулим коли на синтетичному покритті призначеному для тренувань люди вдало відпочивали розложили поляни свої , їли пили гралися ,странно тільки що мангали поставили не на синтетичному покриті а збоку там де ще  стирчать ті зруйновані  трибуни зі штирями  які згодом  сподіваюсь реконструюють ! Кому коли заважала спортивна діяльність? Видно далеким від спорту людям!  Треш🤯
  • Tanija Klymenko

    Радійте, що розвивають спорт, а не все під ТЦ та новобуди! З собаками поруч ліс, ідіть гуляйте! Там був «бомжатнік», радійте що вам зробили цивілізацію і поступово там все підтягнуть до нормального стану!!!
    А якщо пускати всіх підряд, то там живого місця не буде!
  • Марина Любимова

    Найголовніше , що наразі ніяких зон не планують створювати, бо все на зсу, все на зсу. Ганьба повна. Вінниця найменше з усіх міст передає на потреби воїнів. Бо все "ремонтує" наприклад як палац дітей та юнацтва "утепляли" за 36000000
  • Rudi Sasik

    А то можливо було назвати стадіоном, псів срати водили.
    А зараз притензії.
    Жаба давить такі в нас люди

    Rudi Sasik reply Rudi Sasik

    Елена Мироненко-Твердохлебова Що там готового було?
    Там все з нуля будували

    Елена Мироненко-Твердохлебова reply Rudi Sasik

    Rudi Sasik Он вже була.На готове завжди легше прийти.

    Rudi Sasik reply Rudi Sasik

    Елена Мироненко-Твердохлебова Ну то хай міська рада збудує

    Елена Мироненко-Твердохлебова reply Rudi Sasik

    Rudi Sasik Яка культура,така і поведінка.А стадіоні мають бути для всіх.

    Марина Любимова reply Rudi Sasik

    Жаба наскільки я розумію нікого не давить. Просто як завжди віджали у людей місце для занять спортом. І за договорняки здали в оренду. Все як завжди.

keyboard_arrow_up