Від «Щедрика» до гімну ЄС: як змінювалися мелодії, що лунають з Вежі

Від «Щедрика» до гімну ЄС: як змінювалися мелодії, що лунають з Вежі
фото зі сторінки Музею Вінниці
  • Вежа Артинова, головна родзинка Вінниці, щодня звучить різними мелодіями. Періодично їх змінюють, наприклад, до різдвяних свят. Але так було не завжди.
  • Коли зазвучали перші мелодії? Як їх обирають та які у різний час звучали з Вежі? Розповідаємо про це все, та додаємо маловідомий цікавий факт про Вежу.

Перші мелодії з Вежі зазвучали ще у 2015 році. Про це йдеться на офіційному туристичному сайті Вінниці. Лунали тоді: Гімн України, пісні «Два кольори», «Рушник», «Час рікою пливе», «Реве та стогне Дніпр широкий» тощо. 

Ці мелодії вмикали щогодини до 22.00, а після звучання пісні годинник давав довгий бій. Згодом від такої ідеї відмовилися, однак Гімн залишили. Відтоді щодня о 09.00 ви можете почути його з Вежі.

Також щогодини за допомогою Вежі ви можете почути точний час. Зараз це все лунає з колонок. А от з 1985-го і аж до 2000-х років бій на вежі, такий схожий на церковний дзвін, створювався завдяки залізничному амортизатору.

Відео дня

«У 1980-х звуки дзвонів імітували за допомогою пристрою, створеного з амортизатора від залізничного вагона та металевого молоточка. Ідея полягала в тому, що в рази підсилений звук від легенького удару молоточком по амортизатору був дуже схожим на звуки справжнього годинникового дзвону. Таким чином Вежа Артинова отримала своє звучання. З часом від “дзвону” відмовилися взагалі. А зараз цей пристрій зберігається у фондах Музею Вінниці», — розповідають фахівці Музеї Вінниці. 

Коли відбулося велике музичне оновлення?

100 років «Щедрику», створеного видатним Миколою Леонтовичем, виповнилося у 2016-му. Саме тоді й він зазвучав з Вежі вперше. 

«Почути «Щедрик» можна було протягом усього року тричі на день: коли годинник на вежі відбивав 12.00, 15.00 та 18.00 годину», — читаємо на офіційному туристичному сайті. 

Після 2016 мелодії, які звучали з Вежі, не змінювали до великого музичного оновлення у 2021 році. Тоді Вежа Артинова зазвучала п’ятьма мелодіями, окрім Гімну та «Щедрика». Додали: марш «Стяг», «Подоляночку» й «Оду до радості». З обробкою цих мелодій допомогли хормейстер Назарій Давидовський і музикант Микола Андрущенко.

З того часу мелодії на Вежі традиційно лунають о 09.00, 12.00, 15.00, 18.00 та 21.00. Як читаємо, всі мелодії звучать без слів, так, ніби їх відбивають дзвони. 

Що змінювали у 2022

Після повномасштабного вторгнення мелодії теж оновили. О 15.00 щодня тепер замість «Подоляночки» лунає «Ой у лузі червона калина», що стала символом українського спротиву. О 21.00 щодня замість «Оди до радості» звучить «Боже Великий, Єдиний…» (духовний гімн України). 

Впродовж зимових свят 2022-2023 з Вежі Артинова лунали різдвяні хіти: «Щедрик», «Jingle Bells», «Добрий вечір тобі, пане господарю», «Тиха ніч». Так на період Різдва Вежа міняє звучання другий рік поспіль. 

Також у 2022 з Вежі вперше прозвучав Гімн Європейського Союзу. Це відбулося в честь того, що Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС 23 червня. 

З квітня 2022 відбулися ще зміни у звучанні Вежі. З того часу перед традиційними щогодинними ударами годинника звучить коротка мелодія. Ви помічали це? Так от ця мелодія — це оброблена частина музичних заставок вінницького радіо, які використовувалися в ефірі наприкінці 1990-х.

Фото зі сторінки Музею Вінниці

Опитування

Яка мелодія, що лунає(ла) вам подобається найбільше?

Читайте також:

«Теплий» вантаж і зворушливі картини у Херсон і Миколаїв передав Віктор Бронюк, волонтери і фонд Тайри

Іграшки, підгузки чи гроші – що входить у «пакунок малюка» 2023

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up