«Вичистили ДОТ — вичистимо рідну землю від агресора». Історія прикордонника-фортифікатора

«Вичистили ДОТ —  вичистимо рідну землю від агресора». Історія прикордонника-фортифікатора
Оофіцер Могилів-Подільського прикордонного загону Сергій відновив колишній ДОТ, який нині служить землякам надійним укриттям, сам він зі зброєю у руках захищає рідну землю
  • Краще від цього офіцера у Могилів-Подільського прикордонному загоні ніхто не знає історію захисних споруд минулої війни на березі Дністра.
  • В одній з них, «ДОТ № 86», довжиною понад 900 метрів, прикордонник створив музей.
  • З перших днів агресії офіцер зі зброєю у руках захищає рідну землю.

Найбільшою мрією офіцера-прикордонника на ім’я Сергій є звільнення рідної землі від ворога.

— Вірю, що ми звільнимо, вичистимо нашу землю від агресора, як вичистили занедбаний ДОТ, і зробимо її ще кращою, — ці слова патріота наводить прес-служба Могилів-Подільського прикордонного загону.

Відео дня

А ще пан Сергій мріє зустрітися з однодумцями зі створеної ним ГО «Парус». До війни вони разом відновлювали занедбану оборонну споруду на березі Дністра у селі Серебрія. Після того організовували і проводили екскурсії у підземеллі. Найбільше історичних фактів знав пан Сергій.

У свій час він розповідав 20minut.ua, що вивчав матеріали про фортифікаційні споруди уздовж берега Дністра на території Могилів-Подільського і Ямпільського районів. В архівах вони мають скорочену назву МЯУР (Могилівсько-Ямпільський укріпрайон). Будували їх напередодні минулої війни з гітлерівцями.

Свої відпустки офіцер використовував для поїздок в архіви. Працював у Києві, Кам’янці-Подільському, деяких інших містах.

Зібрав значний обсяг матеріалу. Раніше до нього не було доступу. Бо на більшості документів значиться гриф «Таємно».

Під час нашого спілкування офіцер розповів, що найдовшою підземною спорудою на березі Дністра є та, що знаходиться у селі Серебрія, неподалік від Могилева-Подільського. У документах колишній військовий об’єкт  значиться під назвою — «Мінна група «Серебрія ДОТ №86». Збудований напередодні війни у 1938 році.

 Довжина споруди — 905 метрів, висота два метри, тут 59 кімнат, басейн, артезіанська свердловина, прекрасна система вентиляції повітря — все це збереглося до наших днів у доброму стані. Тільки проникнути всередину було проблематично. Місцеві закидали вхід непотребом, сміттям, залишками будівельних матеріалів

Сергій разом з активістами ГО «Парус», небайдужими місцевими, вичистили все аж до цементної підлоги.

Коли заглянули всередину, були приємно вражені тим, настільки надійним є об’єкт.

Вирішили організовувати екскурсії. Першу з них провів офіцер. Екскурсанти не приховували здивування від фактів, про які дізналися від екскурсовода. До Серебрії потягнулися дослідники підземних споруд з різних кінців країни і навіть з-за кордону.

Прикордонник разом зі своєю організацією провів міжнародний фестиваль військово-історичної конструкції. Приурочили його до 80-річчя з часу створення оборонного об’єкта. Було це у 2018 році.

Офіцера-дослідника зарахували до Міжнародної організації фортифікаторів.

Місцева громада подала його кандидатуру на нагородження відзнакою «За заслуги  перед Вінниччиною». Облрада підтримала кандидатуру.

У Могилів-Подільському прикордонному загоні кажуть, що чекають свого офіцера з Перемогою. На зустріч з ним очікують також у громаді села Серебрія. Щоб продовжувати патріотичну роботу з виховання молоді на базі колишнього об’єкту.

Нині ДОТ служить місцевим надійним укриттям на випадок тривоги. Він знаходиться неподалік від школи. У такій споруді не страшний жоден ракетний обстріл. 

 

Читайте також:

«Біжу 50 км, щоб купити пікап на передову». Вінничанка організовує благодійний ультрамарафон

У Вінницькій області ППО збила дві ворожі ракети — Борзов

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Valentyna Mazur

    Слава Героям України.
  • Валентина Чвартацька

    Да, ось читаю і дивуюся, наскільки у нас розумні як журналісти, так і оператори, які на мою думку, повинні відслідковувати публікації під час війни. Навіть точне місце знаходження вказали. Якби ще координати дали, то вже без промаху.
  • Валерій Світельський

    А скільки в нього її є теї земельки. Гектарів сто, чи більше.?
  • Евгения Розаренова

    100%

keyboard_arrow_up