Вибухи у Калинівці. Видання Bellingcat розслідує причетність ГРУ РФ

Вибухи у Калинівці. Видання Bellingcat розслідує причетність ГРУ РФ
  • Bellingcat готує матеріал про вибухи на складах боєприпасів в Україні. Журналісти-розслідувачі видання підозрюють, що до вибухів причетне ГРУ РФ.
Bellingcat — вебсайт журналістських розслідувань, що спеціалізується на фактчекінгу та розвідці відкритих джерел (OSINT). Заснований Британським журналістом і колишнім блогером Еліотом Гіґґінсом. Bellingcat публікує результати розслідувань як професійних, так і громадянських журналістів щодо зон бойових дій, порушень прав людини, злочинів проти людства та злочинності. Крім цього, дописувачі сайту публікують посібники зі своїх методів дослідження, а також тематичні дослідження.

Журналісти-розслідувачі видання Bellingcat вважають, що за вибухами в Україні стоїть та ж група ГРУ, що і за вибухами на складах боєприпасів у Чехії і Болгарії. Bellingcat не виключають, що до вибухів на складах боєприпасів в Україні причетні співробітники Головного розвідувального управління РФ. Про це керівник відділу розслідувачів Bellingac Христо Грозєв сказав в ефірі «Україна 24», передає Детектор Медіа.

— Це одне з розслідувань, які ми вважаємо, що протягом місяця-двох ми зможемо завершити. Поки є серйозна підозра, але остаточно це ще не можна довести. У нас є достатньо доказів, щоб їх публікувати, — зазначив Грозєв.

Якщо наступне відео не доступне вам до перегляду, натисніть «Дивитися на youtube».

Відео дня

Зазначимо, що в Україні за п'ять років сталося п'ять вибухів на складах боєприпасів. Один із них — у нас в області у місті Калинівка на складах боєприпасів 48 арсеналу у вересні 2017 року.

Перший потужний вибух на складах пролунав приблизно о 22 годині. І це було так, що багатоповерхівки у Вінниці, за 20 кілометрів від складів, колихнуло як при землетрусі. Ніхто не знав, що сталося. Через кілька хвилин у Фейсбуці вже почали з’являтися перші повідомлення: «Вибухають склади боєприпасів під Калинівкою».

Вогонь, нагадаємо, перекинувся на снаряди, яких за орієнтовними підрахунками вибухнуло 32-40 тисяч тонн! Жителів сіл, які були поруч, евакуйовували цілу ніч. Їх оселі були або знищені, або сильно пошкодженні.

 

Читайте також:

Протестувати понад два мільйони українців. Яка ситуація COVID-19 станом на сьогодні

День цілителя Пантелеймона: що не можна робити та прикмети свята

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (34)
  • Наташа Иванова

    ну хоть узнала что такое Беллингкэт )
  • Дима Топчий

    эксперты )))))
  • Олег Ковальский

    Кругом одні експерти)
  • Олександр Павленко

    Добре що хоть хтось розслідує цю справу...

keyboard_arrow_up