«Ви про дітей подумали?» Десятьох малюків хочуть возити у дитсадок сусіднього села

«Ви про дітей подумали?» Десятьох малюків хочуть возити у дитсадок сусіднього села
Для дітей з Павлівки залишиться тільки згадака про веселі дні у дитсадку, тепер на дверях - замок
  • Мешканці села Павлівка намагаються відстояти дитячий садок і початкову школу.
  • У керівництва Крижопільської ОТГ інші плани — підвозити дітей у сусіднє село за вісім кілометрів.
  • Возити мають десятьох дошкільнят і 22-х учнів початкових класів, серед яких троє з інвалідністю.
  • Батьки попереджають: не пустять дітей ні в чужий дитсадок, ні в чужу початкову школу…

Депутати Крижопільської територіальної громади поставили хрест на школі і дитячому садку у нашому селі Павлівка. Так стверджують батьки, які спілкувалися з журналістом. Кажуть, у рішенні сесії не записано, що школу і дитсадок закривають.

За їхніми словами, документ хитрий: депутати голосували за «внесення змін до штатного розпису». На папері не записано про закриття школи і дитсадка, хоча на ділі вони не будуть працювати — людей вже попередили про скорочення.

«Ви про дітей подумали, пани депутати?» — таку фразу висловила у розмові з журналістом одна з матерів у відповідь на рішення підвозити дітей з Павлівки до сусіднього села Жабокрич. Відстань між цими селами вісім кілометрів. Але яка дорога!.. За словами співрозмовників, «яма на ямі». У трьох місцях є ділянки, де спуски чергуються з підйомами. У зимову пору їх не просто проїжджати. Співрозмовники згадали про випадок, що стався нинішньої зими. Водій  автобуса не зумів виїхати на підйомі, бо було слизько, машина скотилася назад і з’їхала у канаву.

Відео дня

— Якщо таке повториться з малими дітьми, що тоді? — запитують співрозмовники.

Яка мама на таке погодиться, та ще й у час війни?

Батьки надали журналісту список дошкільнят, яких мають підвозити до сусідів. Загалом їх десятеро: п’ятеро діток 2020 року народження, по двоє — 2019 і 2018 р.н. Так само планують підвозити учнів початкової школи, а це 22 дитини: шестеро майбутніх першокласників, восьмеро третьокласників, ще шестеро п’ятикласників і по одній дитині з другого і четвертого класів. Серед цих дітей троє з сімей біженців, які нині проживають у Павлівці. Окрім того, одна дитина з інвалідністю, ще двоє — з особливими освітніми потребами, тобто мають навчатися за інклюзивною формою.

— Ви можете собі уявити, як це дворічних діток возити автобусом? — запитує одна зі співрозмовниць на ім’я Ірина. — Яка мама на таке погодиться? Ми не віддамо своїх дітей ні в садок, ні в початкову школу.

Про це батьки попередили керівництво Крижопільської селищної громади, департамент освіти області, керівників області, написали у Міносвіти. Відправили листи також народним депутатам від свого округу.

— У час, коли війна, коли звучать сирени повітряних тривог, ніхто не збирається відпускати дітей з дому, — говорить інша жінка. — Дошкільнят і учнів початкової школи обіцяють підвозити окремо двома автобусами. Хоча старшокласники їздили на навчання рейсовим автобусом.

Цей факт підтвердила також Любов Голій, один з її синів навчався у шостому класі.

— Це правда, діти їздили до школи рейсовим автобусом «Крижопіль-Павлівка», — каже вона. — О сьомій годині 40 хвилин син виїжджав, а повертався додому приблизно о 16.30, чи 17-й годині, як коли. Люди з клунками на базар, а вони з портфелями — до школи. Такий у нас був «шкільний» автобус. Тепер те само має робити молодший син, який перейшов у п’ятий клас. Я категорично проти таких поїздок. Та й не тільки я. Кожну маму болить серце за свою дитину.

Скоротили не всіх, двох залишили

— У нас у Павлівці гарна школа, гарний ремонт, на першому поверсі в одному крилі навчальні класи, в іншому — дитячий садок з окремим входом, — розповідає ще одна мати на ім’я Ірина. — На другому поверсі розміщувалися старші класи. Але їх закрили. Відстояти початкову школу вдалося не надовго. З нового навчального року її вже не буде. Так само, як і дитсадка. Хоча раніше запевняли, що дошкільний заклад збережуть за будь-яких обставин.

Батьки вирішили поцікавитися, чим викликане таке рішення депутатів, у керівників громади. З першого разу їм це не вдалося. Кажуть, коли приїхали до голови селищної ради Володимира Василишена, в кабінет їх не допустили. Разом з місцевими приїжджали переселенці, які мають дітей дошкільного віку. Секретар селищної ради Ігор Василишен, він племінник голови, уточнюють співрозмовники, сказав, що керівник громади відсутній.

— Ми вирішили записатися на прийом у приймальній, і в цей час з кабінету вийшов голова, але розмова тоді не відбулася, змушені були приїжджати ще раз, у понеділок, день прийому голови, — продовжує пані Ірина.

За її словами, на розмову з батьками голова запросив також свого заступника Валентину Чабанюк і уже згаданого секретаря ради Ігоря Василишена.

Батькам пояснювали, що це вимушений крок, бо нема коштів на утримання двох закладів у невеликому селі.

Відвідувачі з Павлівки просили надати їм розрахунок потреб і витрат коштів на фінансування їхньої початкової школи і дитячого садка.

— Хотілося зрозуміти, чи справді експлуатація двох транспортних засобів і супроводжуючих дітей, буде дешевшою у порівнянні з утриманням двох наших закладів, — каже  одна з матерів на ім’я Наталія. — Нам не надали такі розрахунки. Розмова закінчилася тим, що кожна із сторін залишилася на своїй позиції: ми наполягали на тому, щоб чиновники подумали про дітей і надали їм можливість залишатися вдома, а керівництво ради повторювало, що рішення прийнято одностайно усіма депутатами, тому має законну силу.

У штатному розписі — 2,8 посади вчителя

Початкова школа у Павлівці є філією Жабокрицького закладу загальної освіти. Цікавлюся у співрозмовників штатним розписом, щоб хоча б приблизно зрозуміти, про які витрати йде мова.

За їхніми словами, у минулому навчальному році у початковій школі і дитсадку працювало: троє вчителів на загальну ставку 2,83 окладу, асистент вчителя з інклюзивним навчанням, вихователь і помічник вихователя, музичний керівник і медсестра — кожен по 0,5 ставки, кухар і прибиральниця по 0,5 ставки, техпрацівниця на 0,5 ставки, дві штатні посади кочегара і 0,5 ставки для підсобного робітника.

Звертають увагу на те, що посаду завідувача філії і охоронника зберегли. З цього приводу співрозмовники виловлюють здивування: для чого, якщо ні школа, ні садочок не працюватимуть?

Дітей з інвалідністю як підвозити?

У пані Юлії на вихованні троє дітей. Жінка з сумом розповідає, що їх батько трагічно загинув. Вона одна утримує своїх малюків. Найменшому з них тільки три роки, ще одному хлопчику — вісім, а дівчинці дев’ять років. Дівчинка належить до дітей з особливими освітніми потребами. Вона навчалася за інклюзивною формою. Щоб донька мала підтримку, пані Юлія каже, що віддала раніше в школу молодшого на рік сина, він опікується сестричкою.

— Тепер всі троє моїх діток мають їхати навчатися у сусідній Жабокрич, — розповідає пані Юлія. — Не уявляю, як можна буде щодня відправляти в дорогу хвору дитину.

У жінки ще одна проблема. У Павлівській школі вона працювала вчителькою іноземної мови, а також мала години асистента вчителя з інклюзивного навчання. Тепер її попередили про скорочення. Натомість пропонують неповну ставку вчителя в Жабокрицькій школі. Виходить, у школі сусіднього села для мене знайдуться кошти, а у Павлівці ні…

Автомобілем підвозитимуть дітей до їхніх будинків

Журналіст попросив прокоментувати ситуацію заступницю селищного голови Крижополя Валентину Чабанюк:

— Питання збереження двох закладів освіти у Павлівці ми вивчали з різних точок зору, — розповідає пані Валентина. — Зрозуміло, хотілося, щоб у селі був дитячий садок навіть коли його в відвідує одна дитина, і щоб школа була. Однак нині у державі дуже складний час, маємо великий дефіцит коштів. Тому зійшлися на думці, що економніше буде підвозити дітей до Жабокрича, де є гарні умови і в школі, і в дошкільній установі.

Автомобіль під’їжджатиме до кожного будинку, де живуть діти, і так само повертатиме їх після занять додому.

Наше рішення підтримали депутати на сесії. Всі рішення, що стосуються освіти, приймаються селищною радою з урахуванням принципу найкращих інтересів дитини.

Міносвіти рекомендує не закривати дошкільні заклади

Міністерство освіти надіслало на обласні профільні департаменти листа (від 22 червня 2022 року №1/6887-22) з рекомендацією зберегти у час воєнного стану заклади дошкільної освіти.

Ось один з фрагментів з цього документа: «…сприяти збереженню та розвитку закладів дошкільної освіти всіх типів та форм власності відповідно до потреб населення, враховуючи інтереси дітей та забезпечення їх безпеки».

 

Читайте також:

300 сувенірних чобітків і туфельок. Як колекція у час війни стала заспокійливою «пігулкою»

Борщ — спадщина ЮНЕСКО. Як готують улюблену страву українців в Антарктиді

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Lida Riaboshapka

    Я знаю цю дорогу возити нею дітей це божевілля
  • Наталия Войт

    В країні наразі йде війна,ні хто нічого не має права закривати.Тут питання до так званого СБУ ,при закриті установ під які цілі ці приміщення буде використано в куди будуть списані кошти на утримання цих установ?
    Ну ж бо СБУ .
  • Галина Тулінова

    Ці люди не єдині з такими проблемами,у нашому садочку живуть переселенці тому, дітей батьки мають водити у сусіднє село Покутине, за 3 кілометри,а декому ще далі.Про підвіз дітей ніхто навіть не говорить,хоч дорога досить складна кілька підйомів _спусків досить крутих не лише для транспорту.Як дворічних,трирічних дітей пішком водити на такі відстані водити взимку, в ожеледь, коли швидко смеркає?
  • Кылына Петренко

    Нема дитсадка.школи лікарні.нема села.  Зате начальство на місці.

keyboard_arrow_up