Весілля у Володіївцях: батьки не дали їм благословення, а вони прожили у парі майже 54 роки

Весілля у Володіївцях: батьки  не дали їм благословення, а вони прожили у парі майже 54 роки
Марину і Сергія Лоянів вінчав у храмі Володіївців вінницький священик Назарій Давидовський. Охочі поовінчатися на такому само весіллі у наступному році нині записуються у чергу
  • Реконструкцію  весілля двох відомих історичних постатей провели у селі Володіївці Барського району
  • У 1900 році тут поєднали долі двоє 21-літніх – Андрій Лівицький і Марія Ткаченко
  • Батьки не благословили їхній шлюб, а вони все одно стали в чергу за сімейним щастям пред Всевишнім і прожили разом понад півстоліття
  • Ким були Лівицькі, про весілля яких згадали в селі через 119 років?
  • Чому тепер записуються у чергу на вінчання у храмі Володіївець?

Відтворити весілля Лівицьких у селі Володіївці  запропонував наш земляк київський письменник і журналіст Олександр Горобець. Каже, коли випадково дізнався, що президент України в екзилі, тобто вигнанні, Андрій Лівицький одружувався у храмі на теренах нашого краю, заснути не міг.

Сценарій «зіпсували» молодята

Олександр Гооробець розповів про цей цікавий факт в одній з публікацій. У нього виник задум відтворити весільний обряд у тому само селі Володіївці. Підняв на ноги земляків. На пропозицію відгукнувся голова обласної письменницької організації Вадим Вітковський, депутат облради Володимир Крисько, він з Барського району. До організації долучилися працівники обласного Центру народної творчості, Барського райвідділу культури, міської ОТГ.

Все село зійшлося на весілля. Кажуть, у Володіївцях так було завжди. З’їхалися з сусідніх населених пунктів. Ініціатор ідеї теж прибувз Києва, аби побачити обряд. Зібралися учасники художньої самодіяльності. Як у старі часи, грав духовий оркестр.

Відео дня

Тільки молодята «зпсували» сценарій.

Чекали одних, , а поріг сільського храму переступила інша пара.

Вас повінчає священик

До весілля у Володіївцях готувалися по-справжньому. На галявині неподалік від церкви поставили столи з лавами. Яке ж весілля без частування! Зверху накрили шатром. Наїдки готували місцеві господині у себе вдома. Організатори попередили, що не повинно бути ніяких «нарізок», чи інших витребеньок, що їх нині подають на весільні столи. Сало, голубці, вареники, пиріжки, квашена капуста… Чим частували  у часи,  коли одружувалися Лівицькі, тим пригощали гостей нині. Принесли наливку, самогон у графинах і бутлях.

-Хто ж буде молодий і молода? – запитували одне одного  односельці.

До цієї ролі готувалися культпрацівники з Вінниці, але…

Напередодні до організаторів звернулося подружжя Лоянів. Марина і Сергій одружені уже 12 років. Мають троє діток.

-Можна ми в цей день повінчаємося? – запитали вони.

Навіщо було артистам грати роль молодят, коли є реальна пара?

Ось так подружжя Лоянів стало у центрі уваги весільного обряду. Їх вінчав у храмі священик з Вінниці Назарій Давидовський. Потім їх посадили на почесне місце за столом під образами. Їм кричали «Гірко!» Все було як на справжньому весіллі. Співалиі танцювали  молоді і старі. 

Шість годин не змовкали музики

Шість годин грали труби і гупав барабан на незвичному весіллі. Музика звучала поки гості не розійшлися. Навіть дощ не розігнав людей.

Після обряду усіх запросили до столу. На іімпровізованій сцені виступали учасники художньої самодіяльності.За весільного старосту був  Вадим Вітковський.

До Олександра Горобця раз-по-раз зверталися із запитанням:

-А це правда, що було таке весілля? Може, ви вигадали цю гарну історію?

Досвідчений журналіст ще раніше перевірив цей факт. Звертався із запитом до Інституту національної пам’яті. Має офіційне підтвердження про те, що Андрій Лівицький  і Марія Ткаченко брали шлюб  у храмі села Володіївці 15 липня 1900 року.

Його розповідь сповнена іншими цікавими деталями з життя родини українських патріотів, борців за незалежність держави.

-Батьки не давали благословення на одруження Андрія й Марії, - говорить пан Олександр. – На той час їм виповнився 21 рік, до речі, обоє народилися в один і той самий день - 9 квітня 1879 року. Ще молоді, а за ними уже шпигували царські жандарми.

Старша сестра нареченої  Марії Ткаченко, вона родом зі Жмеринки, була матушкою у храмі у Володіївцях. Її чоловік, священик Іван Крижанівський, освятив шлюб Лівицьких. «Будемо сподіватися, що Бог почує наші молитви і поставить вас у чергу за сімейним щастям», - ці слова старшої сестри Олександр Горобець знайшов у книзі про Лівицьких.

У парі вони прожили майже 54 роки.

Пам’ятну дошку встановили на храмі

Під час урочистостей на старовинному сільському храмі відкрили пам’ятну дошку. У тексті сказано про дату шлюбу Лівицьких.

Згадується, хто вони такі – пан Андрій був міністром юстиції УНР, у 1926-1954 роках обирався президентом України у вигнанні. Його дружина стала відомою письменницею-мемуаристом. Посаду президента в екзилі обіймав також їхній син Микола, а донька Наталія Лівицька-Холодна прославилася своєю поетичною творчістю, прожила на світі 103 роки..

На вінчання записуються у чергу

Вадим Вітковський, один з організаторів реконструкції весілля у Володіївцях, розповів, що такий само захід у формі фестивалю планують провести і в наступному році.

Організатори свята письменники з Вінниці Михайло Каменюк (ліворуч) і Вадим Вітковський

-Запросимо гостей зі ще одних Волдіївців, - каже пан Вадим.- Село з таткою назвою є у Чернівецькому районі нашої області. В інших регіонах Володіївців не вдалося відшукати. Їх представників також би запросили на фестиваль.

За словами співрозмовника, несподівано йому стали телефонувати з Барського району із запитанням, чи не можна було б так само обвінчатися наступного разу, як обвінчалася сім’я Лоянів.  -Записую таких людей у чергу, - каже співрозмовник.

Світлини у публікації Олександра Гордієвича і з відкритих джерел

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • без

    Надя...  Володіівців багато-і в Бару є!
  • Надежда Яворская

    Не Барського а Чернівецького  р-ну
    ,

    Наталія Омелянська reply Надежда Яворская

    Надежда Яворская  це якщо Ви можливо не знали))

    Наталія Омелянська reply Надежда Яворская

    Надежда Яворская

    Людмила Гапонюк reply Надежда Яворская

    Щось не зовсім зрозуміле в статті описане! Ніби самі захід організовували.

    Надежда Яворская reply Надежда Яворская

    Так і Володіївці сусіднє село ...

    Светлана Рогач reply Надежда Яворская

    Надежда Яворская що з Чернівецького району?
  • Natalka Melnyk

    а яке ім'я видатної поетеси?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up