Велопрокат, парк «Хімік», нові назви вулиць. Огляд рішень міськради

Велопрокат, парк «Хімік», нові назви вулиць. Огляд рішень міськради
Фото з архіву "20хвилин"
  • У п’ятницю, 30 березня, відбулася чергова сесія міськради
  • На ній за годину депутати розглянули та прийняли 40 питань
  • Зокрема, дозволили створити велопрокат, виділили гроші для Стадниці та вшанували пам’ять загиблого розвідника Максима Шаповала

На сесії зареєструвалися 43 депутати, проте згодом вже приймали рішення 45 народних обранців. Але перед розглядом питань перед людьми представили нового прокурора Вінницької місцевої прокуратури Сергію Гайду. До цього він очолював Немирівську місцеву прокуратуру. А що у його декларації?

А потім нагородили 15-річного героя Олега Галенка, який кілька тижнів тому врятував життя 11-річному хлопчику, що провалився під лід неподалік Центрального мосту. Юнаку вручили Почесну відзнаку міського голови «За честь та мужність» та грошову премію у розмірі 5 тисяч гривень.

Відео дня

Гроші для Стадниці

З бюджету Вінниці виділяють гроші для сусідніх сіл. Зокрема, на цій сесії погодили субвенцію для Стадниці, якій дають гроші на капремонт будинку культури, будівництво газопроводу та вибірковий ремонт доріг.

За словами міського голови Сергія Моргунова, співпраця зі Стадницею триває з 2007 року. Оскільки у цьому селі є полігон та сортувальна станція відходів, що перевозять з Вінниці.

Ще одним рішенням міськрада передала субвенцію на будівництво індивідуальних водогонів до приватних осель мешканців Стадницю. Тому тільки у 2018-му Стадниці передали з бюджету Вінниці 1,3 мільйона гривень.

 

Зелена мапа Вінниці

Директор департаменту економіки та інвестицій Віталій Погосян коротко розказав про Фонд охорони навколишнього природнього середовища. Та представив звіт використання/надходження коштів у Фонд в 2017 році, який затвердили депутати.

Крім того, він розказав, що однією з цілей цього Фонду є створення «Зеленої мапи Вінниці»:

— Над нею ми працюємо вже протягом двох років. Зараз робимо паспорти на всі зелені насадження у Вінниці, аби потім викладати їх в онлайн-карту, відкриту для всіх. Таким чином, ми зможемо проаналізувати стан зелені у місті, віднайти проблемні ділянки, аби чітко знати куди направляти кошти та фахівців «Вінницязеленбуду» для усунення цих проблем, — розказав Погосян.

 

Велопрокату бути

Далі Віталій Погосян розказав про угоду з львівською компанією «Некстбайк» на створення у Вінниці муніципального велопрокату, яку одноголосно затвердили міські обранці.

— Львівська компанія «Некстбайк Україна» облаштує у Вінниці 15 станцій прокату та 150 велосипедів. Вони будуть розташовані по всьому місту, — розповів Погосян. — Цей проект нічого не коштуватиме для міського бюджета: 180,5 тисяч швейцарських франків (близько п’яти мільйонів гривень) виділяє Швейцарське Бюро співробітництва як грант на розвиток велоінфраструктури в нашому місті.

Питаємо, які будуть тарифи на прокат та хто отримуватиме прибуток?

— Після підписання угоди будемо працювати з «Некстбайк Україна», аби розробити тарифи, які будуть сприятливі для мешканців і гостей нашого міста. Прибуток отримуватиме львівська компанія. Але згідно за угодою, на «Некстбайк» покладається обов'язок протягом 60 днів відремонтувати велосипеди, стійки або придбати нові за власний кошт. Плюс, товариство має сплачувати в бюджет Вінниці 480 тисяч гривень щороку за цей проект. Після відкриття цієї мережі, у пріорітеті міської ради її розвиток та розширення. Велосипед має стати альтернативою традиційному громадському або приватному транспорту.

Читайте також: Велосипед за 20 гривень? У Вінниці зроблять муніципальний велопрокат

«Старий новий» директор вінницького ТБ

На сесії депутати затвердили й директора телеканалу «ВІТА». На цю посаду призначили Ірину Форманюк.

За словами очільниці департаменту у справах ЗМІ Аліси Мисловської, пані Ірина цю посаду займала протягом чотирьох років. Але як «виконуюча обов’язки директора».

Парк «Хімік» офіційно створений

Депутати міськради ухвалили рішення про створення парку на Замості. Ним став «Хімік», який до цього на мапі міста значився як «паркова зона». Хоча перед голосуванням депутат від ВО «Свобода» Володимир Базелюк попросив врахувати, що в цьому парку має бути церква.

— Я обома руками за створення парку. Але врахуйте рішення минулих громадських зборів, на яких вінничани побажали, аби у «Хіміку» була створена церква Київського патріархату. Тому пропоную об’єднати рішення щодо створення парку і розміщення там церкви, — сказав Базелюк.

Мер Вінниці Сергій Моргунов сказав, що зараз приймають рішення про створення парку. А що з ним робити далі — мають вирішити саме жителі вулиць навколо «Хіміку». Крім того, «Інститут розвитку міст» буде проводити відкриті громадські обговорення, за якими й визначать подальший розвиток цього парку.

Читайте також: Вінничан запитають як відновити парк «Хімік» та що там зробити

 

Нові назви вулиць

Проголосували за найменування вулиць, включених до меж Вінниці за рахунок земель Вінницько-Хутірської сільської ради. Зокрема, одна з вулиць і шість провулків носитимуть ім’я видатного земляка, військового розвідника Максима Шаповала, який трагічно загинув внаслідок теракту в червні 2017-го.

Читайте також: Герою України генерал-майору Максиму Шаповалу в Києві відкрили пам'ятник

— Ці вулиці до цього не мали назву. Вони є тільки запроектованими, за рахунок приєднаних земель до Вінниці, — коротко пояснив головний архітектор Вінниці Олександр Рекута.

Крім того, в місті з’являться вулиці, названі на честь актора театру та кіно Миколи Яковченка, поета, культурного та політичного діяча Григорія Чупринки, етнолога Юрія Александровича та інші.  

Врятуйте «Інтелект України»

Депутат від «Вінницьої Європейської стратегії» Володимир Малінін вже після сесії зачитав звернення до Кабміну. У ньому йдеться про потребу збереження та підтримки реалізації проекту в школах «Інтелект України».

— Безпосередньо у Вінниці цей проект почав діяти у 2015 році. Зараз по цьому проекту працюють 11 закладів. У наступному навчальному році планують долучитися ще декілька шкіл міста. «Інтелект України» сприяє кращому засвоєнню матеріалу в дітей, вчить їх навчатися протягом усього життя, працювати в команді, бути патріотами в Україні. Рівень знань у дітей, які навчаються за цим проектом, значно вищий, ніж у тих, хто навчається за стандартною програмою. Просимо забезпечити можливість вибору програми та сприяти подальшому використанню навчальними закладами науково-педагогічного проекту «Інтелект України».

Звернення підтримали та мер Вінниці дав доручення надіслати його до Кабінету міністрів України.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    ...стан зелені у місті... - так и запишите, ВСЯ зелень Винницы ВАРВАРСКИ уничтожена гройсманом и моргуновым.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up