В Іллінецькій громаді зафіксували сказ собаки. Що потрібно знати людям?

В Іллінецькій громаді зафіксували сказ собаки. Що потрібно знати людям?
  • Нещодавно спеціалісти служби ветеринарної медицини в селі Василівка Іллінецької громади, що на Вінниччині, виявили захворювання тварини на сказ.

Про це повідомляє Іллінецьке управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Ветеринари вставновили, що 9 вересня 2022 року червона лисиця покусала собаку в одному з домогосподарств. 18 вересня в собаки з'явились ознаки захворювання на сказ. Власники тварини собаку ізолювали й лише 20 вересня повідомили спеціалісту ветеринарної медицини про даний випадок. 24 вересня 2022 року собака померла.

Фахівці провели відбір патологічного матеріалу для встановлення діагнозу. Результати підтвердили захворювання тварини на сказ.

Відео дня

— Труп собаки спалили, залишки закопали на глибину одного метра та засипали хлорним вапном, в місцях перебування тварини в дворі власника провели вимушену дезінфекцію та щеплення всіх наявних тварин, —  йдеться у повідомленні.

Під час проведення епізоотичного розслідування виявили п'ять людей, які контактували з хворим на сказ собакою. Їх направили в «Іллінецьку міську лікарню»  для проведення вимушеного щеплення проти сказу.

Що потрібно знати про сказ

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом , який уражує центральну нервову систему і закінчується летально . У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча. Варто зазначити, що людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки. У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки —  з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Власникам тварин

З метою запобігання виникнення сказу потрібно регулярно (щороку) проводити щеплення домашніх тварин проти цієї хвороби. У разі прояву клінічних ознак захворювання слід негайно звернутися до спеціалістів державних установ ветеринарної медицини або доправити тварину для огляду у ветеринарну установу.

У випадку виявлення контакту домашніх тварин з тваринами дикої фауни повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини для проведення відповідних заходів, з метою запобіганню зараження та загибелі домашньої тварини.

Застереження жителям громади

При всіх подібних контактах (покусах) з хворими тваринами необхідно :

  • промити рану (подряпину) великою кількістю проточної води з милом
  • обробити рану йодною настройкою
  • накласти стерильну пов’язку
  • негайно звернутись у медичний заклад.

Ваше здоров'я у Ваших руках! Дбайте про нього!

 

Читайте також:

За скільки часу до вінничан має приїхати швидка: відповідь медиків

Базова аптечка: чи потрібно мати зеленку, перекис водню та йод

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up