Україна з понеділка повертається до адаптивного карантину. Що відомо?

Україна з понеділка повертається до адаптивного карантину. Що відомо?
  • Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна повернеться до адаптивного карантину з наступного тижня.

Сьогодні, 17 лютого, відбулось засідання уряду, під час якого прем’єр міністр анонсував повернення до моделі адаптивного карантину, коли в межах області встановлюватиметься той чи інший рівень карантинних обмежень в залежності від епідеміологічної ситуації. Про це повідомляє УП.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов запропонував продовжувати на території України термін дії карантину до 30 квітня.

За словами прем’єра, як і минулого разу передбачається 4 рівні епідеміологічної небезпеки, кожен з яких має чіткі обмеження,  критерії і визначення.

Відео дня

— Рішення вступить в дію наступного тижня, тому всі українці матимуть змогу завчасно з ним ознайомитись і підготуватись, — додав Шмигаль.  

За словами Степанова, адаптивний карантин будуть вводити, оскільки «всі попередні карантини дали результати»,

Варто додати, що Україна наразі на 34-му місці в Європі за смертністю на мільйон населення, тоді як у Великобританії смертність у три рази вища, а у Франції – у 2 рази вища, ніж в Україні.

На території країни з 24 лютого діятимуть 4 рівні адаптивного карантину:

  • зелений, жовтий, помаранчевий і червоний.

Водночас, будуть введені і деякі послаблення карантину.

Жовтий рівень

Жовтий рівень – буде базовим для всієї країни, доки не буде досягнуто зеленого або червоного рівня. Дозволять проводити культурні і спортивні масові заходи, якщо для 1 особи передбачені 4 кв метри площі або з наповненістю залу до 50% (раніше було 5 кв.м на одну особу). Також буде дозволено відвідування закладів освіти групами не більше 20 осіб.

Футбольні матчі можуть проводитись із глядачами, але з певними обмеженнями їх кількості на трибунах.

Крім того, ресторанам, барам та іншим закладам харчування дозволять працювати до 24.00 (раніше було до 23.00).  

Помаранчевий рівень

Помаранчевий рівень вводитимуть, коли буде перевищений один з показників (завантаженість ліжок з киснем для ковідних хворих – понад 65%, кількість тестувань протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення менше 300, кількість госпіталізацій з коронавірусом на 100 тисяч населення більше 60, коефіцієнт виявлення хворих на коронавірус під час тестування – більше 20%, зростання загальної кількості госпіталізацій за 7 днів – більше 50%).

Червоний рівень

Червоний рівень в регіоні вводитимуть, якщо буде перевищено два показники з вищенаведених упродовж 3 днів поспіль. Будуть діяти ті обмеження, які діяли під час суворого карантину у січні: закриті ТРЦ, ринки, заклади громадського харчування, кінотеатри, театри, заклади освіти (окрім дитячих садків і початкових класів у школах), спортзали, басейни тощо.  

Червоний рівень епідемічної небезпеки визначається рішенням Державної комісії з питань ТЕБ та НС за ініціативи міністра охорони здоров’я.

У разі встановлення червоного рівня епідемічної небезпеки продовжуватимуть роботу дитсадки та спеціальні заклади освіти, учні 1-4 класів навчатимуться у звичному режимі. Для всіх інших запровадять дистанційне навчання.

За словами Шкарлета, з 22 лютого на всій території України встановлюється «жовтий» рівень.

Відповідно до нього у галузі освіти забороняється відвідування закладів освіти, коли на самоізоляції через контакт із пацієнтом з підтвердженим діагнозом COVID-19 перебуває понад 50% учнів і персоналу закладу.

Також заборонено проведення масових заходів (вистав, свят, концертів) за участі учнів з більш ніж однієї групи/класу та за присутності глядачів (відвідувачів).

Нагадаємо, у березні-квітні 2020 року в Україні діяв локдаун, влітку діяв адаптивний карантин по зонах, у листопаді влада запроваджувала «карантин вихідного дня» на три вікенди (з 14 до 30 листопада), а в січні 2021 року – посилений карантин на 17 днів (із 8 до 24 січня включно).

За даними МОЗу, останні два заходи дозволили збити «хвилю» поширення COVID-19.

 

Читайте також:

Вінниччина лідирує за кількістю випадків. Яка ситуація з COVID в Україні?

Яка ситуація з COVID-19 в Україні та Вінниччині станом на 15 лютого

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Олег Загурський

    ЗМІ всі фінансуються олігархами. Крутят вами як хотять. А вам подобається. Навіть 20 хв по наказі друкує.
  • Олег Загурський

    Мовчіть далі, далі буде..
  • Наталья Горошко

    А что, она из "карантына" выходила?!!!
  • Наталия Юрченко

    Ми на вихідні будемо пекти кров‘янку🐷 в печі, готуємось до адаптивного карантину😁
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up