Учасники нової Української антарктичної експедиції вирушили з Києва в Антарктику

Учасники нової Української антарктичної експедиції вирушили з Києва в Антарктику
  • У складі 28-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ) є 14 людей, серед них 9 вчених. Вони працюватимуть на станції «Академіка Вернадського» протягом року.

Очолив команду геофізик Богдан Гаврилюк. Він їде зимувати в Антарктику вдесяте, і це абсолютний рекорд для українських антарктичних експедицій, пише Національний антарктичний науковий центр у Facebook.

На зображенні може бути: 6 людей, люди стоять та на відкритому повітрі

У своїй попередній — 26-й експедиції, Богдан теж був бейскомандером, а після повернення навесні 2022-го одразу став на захист України в лавах Прикордонної служби.

Відео дня

Перше за останні п'ять років експедиція складається тільки з чоловіків. На жаль, на цей конкурс подалося лише 5 жінок (торік — 19), але вони не подолали всі етапи конкурсного відбору.

«Навіть в умовах масштабної війни ми повинні забезпечувати неперервну роботу нашої єдиної антарктичної станції, адже результати діяльності українських вчених на крижаному континенті важливі для всього світу. Це ціла низка найдовших в Антарктиці метеоспостережень, вивчення зміни клімату, космічної погоди, магнітного поля Землі, озонової діри та ще багато чого. Там ми робимо глобальну науку ХХІ століття і не зупиняємося попри всі спроби ворога відкинути нас у ХХ», — розповів директор центру Євген Дикий.

Перед виряджанням команда зробила традиційне фото біля пам'ятника Михайлу Грушевському. Знімок вийшов дуже символічним, адже в умовах війни монумент закритий від можливих руйнувань.

«Ми щиро сподіваємося, що це буде єдина така світлина з усіх наших експедицій. А 29-та УАЕ вже робитиме фото біля відкритого неушкодженого Грушевського у мирній та вільній від окупантів Україні», — додав Євген Дикий.

На зображенні може бути: 5 людей та вулиця

Попереду в учасників експедиції тривалий і насичений шлях. Наразі вони їдуть у Польщу, відтак — перельоти до Південної Америки, де в чилійському порту Пунта-Аренас на майбутніх зимівників уже чекає наше судно «Ноосфера». Криголам має доправити на станцію 28-му УАЕ та повернути на «велику землю» 27-му УАЕ, яка вже рік відпрацювала в Антарктиді.

На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять та на відкритому повітрі

«Бажаємо нашим полярникам гарної дороги, легких злетів та м'яких посадок і спокійного Дрейка. Та з нетерпінням чекаємо на повернення до нашої незламної України команди 27-ї експедиції», — побажали працівники центру.

У далекій Антарктиді є покажчик зі словом «Vinnitsa». Він встановлений на станції «Академік Вернадський». За час існування станції на ній працювали шестеро вінничан. Раніше ми поспілкувалися з одним із них, хто найдовше із земляків провів на шостому континенті. Про це читайте в публікації:

 

Читайте також:

Пінгвінчики у яслах: Академік Вернадський продовжує тішити мімішними фото

Полярники оновили дороговкази біля станції «Академік Вернадський»

«Загадки середньовічної Вінниці». Які екскурсії від Офісу туризму підготували на березень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up