У Вінниці зустріли Героя Андрія Літвінова, який повернувся додому на щиті

У Вінниці зустріли Героя Андрія Літвінова, який повернувся додому на щиті
Андрій Літвінов
  • Вінничанин захищав Україну від початку АТО. Після 24 лютого боронив Батьківщину на Миколаївщині, брав участь у звільненні Херсону, стримував російський наступ на Донеччині. Андрій загинув смертю хоробрих під Бахмутом. 

Сьогодні ввечері, 13 лютого, тіло Андрія Літвінова доставили до Вінниці. Прощання з Героєм відбудеться за два дні. 

«Наше покоління постійно на війні. Різні фронти, але одна й та сама війна за Україну. Ворог і зовнішній, і внутрішній. Дивна, але почесна доля», — цей допис, датований 23 грудня 2022 року, став останнім, про що на своїй Фейсбук-сторінці написав український Герой Андрій Літвінов. Рівно за тиждень, 30 грудня, він загине.

Відео дня

Сам Андрій з Донеччини. Коли у 2014-му частину регіону окупували, чоловік залишив нерухомість, бізнес та перебрався до Вінниці. Того ж року пішов добровольцем. Мав позивний Єнот. Воював впродовж всієї кампанії АТО/ООС, з невеликою перервою за станом здоров’я.

Друзі пригадують, як він завжди казав: «За що ми воюємо, якщо не пишаємося своїм життям?» Він боровся за це. Тому без вагань повернувся в стрій після початку повномасштабного вторгнення. Миколаївщина, звільнення Херсонщини та Херсону, та врешті рідна Донеччина.

Андрій загинув, захищаючи Соледар, селище поблизу Бахмута. На тому напрямку досі тривають важкі бої. За захист кожного клаптика української землі наші військові сплачують надзвичайно високу ціну — вони віддають свої життя. Віддав найдорожче й Андрій. 

Донедавна в офіційному документі йшлося, що Андрій зниклий безвісти. Це давало примарну, але все-таки надію, що сталася помилка і що, можливо, він потрапив в полон чи знаходиться в якийсь лікарні, поранений, але живий. На сторінках військового у соцмережах можна прочитати нещодавні повідомлення від друзів на кшталт: «Сьогодні під ранок приснилося, що я розмовляю телефоном з Андрієм. Значить є шанс що він живий!»

Днями українська сторона змогла провести обмін тілами. Серед полеглих був і Андрій. Комбат Єнота повідомив, що він загинув під час ворожого мінометного обстрілу. 

— Він загинув, як герой! Абсолютно фантастична людина. Усі ми осиротіли на дуже порядну, правильну та прекрасну людину, — кажуть друзі Андрія Літвінова. 

Андрій не мав ані дружини, ні дітей. У Вінницькому районі живуть його мама, сестра та племінник. Мати Героя каже, що навіть після перемоги України, вона не повертатиметься на схід. Хоче лишитися біля сина. 

Фінансово підтримати маму Андрія можна за цими реквізитами:

  • 4102 3251 2466 7395 (Наталя)

Прощання з Андрієм Літвіновим відбудеться у середу, 15 лютого. Охочих віддати шану Герою просять о 13.00 створити живий ланцюг від «Реквієму» (вулиця Батозька) до Спасо-Преображенського кафедрального собору (Соборна, 23). Панахида пройде саме у ньому. Після цього, орієнтовно о 15.00, Андрія поховають на Алеї Героїв Сабарівського кладовища. 


Читайте також:

«Материнський біль краяв серце». У Ладижині в останню путь провели визволителя Херсону

«Діяти потрібно швидко»: історія парамедика «Лісовика» з тероборони

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (56)
  • Читач48

    Царство небесне!

    серце зжимається, скільки людей гине
  • Марина Козорезова

    Серце країться, яких красенів забирає ця клята війна...Вічна пам'ять Вам! Низький уклін!!!
  • Наталия Украинец

    Вічна та Світла Пам'ять Герою 😥🙏🇺🇦...
    Співчуття Рідним 😥...
  • Елена Мизюк

    Вічна пам'ять,низький уклін .

keyboard_arrow_up