У Вінниці відкрилась виставка «Блокпост пам’яті», яка має майже півтори тисячі експонатів

У Вінниці відкрилась виставка «Блокпост пам’яті», яка має майже півтори тисячі експонатів
  • «Блокпост Пам’яті» — волонтерський проєкт Міжнародної асоціації дослідників фортифікації «Цитадель» — об’їхав усю Україну. Його експозиція наразі налічує майже півтори тисячі предметів.
  • Це речі загиблих українських військових, вояків добровольчих батальйонів, Національної гвардії України, підрозділів МВС та СБУ, розміщені у вітринах — ящиках від боєприпасів.

Автор проєкту Павло Нетьосов привіз до Вінниці всі експонати виставки, які розмістили в обласному краєзнавчому музеї.

— Частину представлених експонатів зібрали волонтери під час евакуації тіл військових із району проведення АТО та їх ідентифікації, — розповів Павло Нетьосов, волонтер пошукової місії «Евакуація-200». — Серед них ікони, уламки снарядів, розпечене залізо, особисті речі загиблих захисників. Іншу частину артефактів передали рідні та побратими полеглих вояків.

Окремо на виставці представлений стенд, присвячений загиблим захисникам-вінничанам Сергію Муравському та Вадиму Наумову, а також померлому днями від важкої хвороби ветерану Олегу Табачуку «Дукату».

Відео дня

— Із Олегом ми познайомились ще у 2014 році, він тоді був начальником групи цивільно-військового співробітництва в місті Авдіївка Донецької області. На одній зі світлин він знімає номер з машини, який також представлений в експозиції.  Планували відкривати виставку разом із ним. На жаль, кілька днів тому побратима забрала зла хвороба. І сьогодні вже його речі  мають свою вітрину, — розповів Павло Нетьосов.

А оформити вітрину з речами розвідника 8-го полку спецпризначення Сергія Муравського, уродженця Хмільника у Вінницькій області, попросила його мама. Хлопець, якому було лише 20 років, загинув 13 липня 2014-го в бою під час операції з розблокування оточеного терористами міжнародного аеропорту Луганська. Коли встановлювали виставку, електрик, який  монтував освітлення, застиг біля однієї з вітрин. «Так я ж його знаю, я був його викладачем у коледжі…»

— За кожним ящиком — історія людини, яка віддала своє життя за нашу країну. І наша справа — розповісти цю історію, яка не відпускає нас, і ми будемо нею займатись, допоки вистачить сил, — зазначив Павло Нетьосов. — Хлопці захищають нас в окопах, а ми зводимо блокпости пам’яті на мирній території.

Виставка, за попередніми даними, експонуватиметься у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї до 8 травня 2022 року. Вхід для всіх —  безкоштовний. Виставковий проєкт організований у Вінниці спільно з Національним військово-історичним музеєм України та Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм.

Джерело: armyinform

 

Читайте також:

185 вінничан забрала війна на Донбасі. Список загиблих по районах області

День пам’яті «кіборгів». У Донецькому аеропорту ми втратили вісьмох земляків

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up