У Вінниці презентували ексклюзивну поштову марку з «бойовим гусаком-льотчиком»

У Вінниці презентували ексклюзивну поштову марку з «бойовим гусаком-льотчиком»
  • Під час повітряної тривоги 20 жовтня в одному з укриттів презентували лімітовану серію марок за мотивами роботи вінницької майстрині Наталії Дремлюги «Бойовий гусак-льотчик».

Подію приурочили відновленню діяльності Музею української марки ім. Якова Балабана у Вінниці. Це перший та єдиний музей історичної філателії в Україні, де представлена найбільша колекція українських марок у світі. Деякі з них існують в єдиному екземплярі.

Первісно погашення марки з «бойовим гусаком-льотчиком» планувалося на 13 жовтня. Вона символічно прибула у Вінницю напередодні, у той самий вечір, коли світ дізнався про героїчний подвиг військового льотчика, який, ризикуючи власним життям, врятував тисячі вінничан від ворожої атаки й успішно відвів пошкоджений літак від густонаселених районів.

Відео дня

Уособленню героїзму українських пілотів, які захищають небо над нами, й була присвячена подія.

«Влітку 2022-го, коли презентували платформу подарунків з вінницькою душею BYVI, найпопулярнішим сувеніром був гусак «Джонсонюк», сьогодні ж найбільш актуальним є такий от бойовий гусак. Ключову відмінність між українським льотчиком і пілотом росії усі побачили впродовж останнього тижня. Коли наш бойовий пілот відводив літак, перед тим збиваючи “шахідів” і ракети, він робив це за межі житлової забудови і промисловості, і тільки потім катапультувався. А пілот російської федерації думав виключно про себе, про своє життя, і направив літак на житловий будинок. Це суттєва ментальна відмінність між росіянами і українцями. Тому я переконаний, що перемога однозначно за нами», — сказав у своїй вітальній промові заступник міського голови Андрій Очеретний.

Марку продаватимуть на благодійному аукціоні

На заході Офіс туризму Вінниці у співпраці з Фондом громади «Подільська громада» оголосив про старт благодійного аукціону з продажу марочного блоку «Бойовий гусак-льотчик. Вартові українського неба».

Аукціон стартував онлайн на фейсбук-сторінці Visit Vinnytsia і триватиме до 23.59 години 22 жовтня. Залучену суму направлять на закупівлю зимових спальних мішків для українських воїнів на передовій. Детальніше про це – за посиланням: https://cutt.ly/3B1AHZN 

«В аукціоні бере участь один марочний блок. Всього таких випущено лише чотири, і більше накладів не планується, тому колекційна цінність його досить висока, — розповіла директорка КП «Офіс туризму Вінниці» Тетяна Маєвська. — Чому обрали саме «бойового гусака-льотчика»? По-перше, це ТОП наших продажів на платформі подарунків BYVI, а по-друге, це збірний образ, що уособлює авіаторів, наших героїв. До того ж Вінниця – столиця Повітряних Сил України, а наша майстриня Наталія Дремлюга — вінничанка. Тому абсолютно логічно, що на марці зобразили саме цей витвір». 

Пілоту-герою передадуть один екземпляр

Тетяна Маєвська зазначила, що один з марочних блоків передадуть самому льотчику-герою з позивним Karaya.

Інший — буде експонуватися в Музеї української марки імені Якова Балабана за адресою вулиця Соборна, 26. Тож всі вінничани і гості міста зможуть його побачити.

Поштучно ж марки із зображенням гусака реалізовуватимуться через платформу подарунків BYVI - цю онлайн-крамницю в Instagram Офіс туризму створив спільно з кількома десятками локальних майстрів хендмейду.

12 жовтня, нагадаємо, військовий льотчик виконував бойове завдання зі знищення ворожих БпЛА над Вінниччиною. Льотчик на позивний KARAYA знищив п'ять іранських дронів та через пошкодження літака катапультувався на Вінниччині, попередньо відвівши винищувач від населеного пункту.

 

Читайте також:

Він захищав Вінницю від «Шахідів»: показуємо фото і відео нашого Героя

Знищив безпілотники і розбився. ДБР називає причину падіння військового літака на Вінниччині

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up