У «Вікні життя» протягом карантину залишили двох немовлят

У «Вікні життя» протягом карантину залишили двох немовлят
  • У цьому році у Вінниці усиновили дві дитини, з приводу ще двох розглядаються справи у суді.
  • Про розвиток сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування розповіла начальник служби у справах дітей Людмила Шафранська.

Із 246 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 51 — перебуває на обліку з усиновлення. На обліку кандидатів з усиновлення — лише дві сім'ї.

«Беззаперечним є факт, що кращого середовища для розвитку дитини, ніж сім'я, годі шукати. Пріоритетною формою влаштування долі дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, було й залишається усиновлення, у результаті якого дитина вибуває із системи державної опіки та піклування, позбуваючись цього статусу», — каже Людмила Шафранська.

Також Людмила Шафранська зазначила, що до сімейних форм влаштування, які поєднують у собі такі важливі фактори, як сімейне виховання дитини та державне матеріальне забезпечення її потреб, належать опіка та піклування, прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу. Ще одна з тимчасових форм — патронатна сім'я.

Відео дня

Діти позбавлені батьківського піклування

Шукаємо прийомних-батьків та батьків-вихователів у прийомні сім'ї та дитячі  будинки сімейного типу — Вінницька районна державна адміністрація

На обліку в службі у справах дітей перебуває 246 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом останніх років зберігалась тенденція до зменшення у місті кількості дітей, позбавлених батьківського піклування. Якщо на початок 2017 року кількість статусних дітей була 277, то на початок поточного року — 235.

«Протягом 2019 року було надано статус 49 дітям (для порівняння - за 2018 рік — 26), у 2020 році їхня кількість зменшилась до 33. У поточному році вже 9 дітей набули статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Крім того, 12 дітей поставлено на первинний облік з територій, що приєднані до громади.

Із загальної кількості даної категорії дітей — 231 перебуває у сімейних формах виховання, що складає майже 94 %. 184 — під опікою громадян, 46 — у прийомних сім'ях та дитячих будинках сімейного типу, 1 тимчасово влаштована у сім'ю родичів. Із 246 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 12 дітей потребують влаштування до сімейних форм виховання.

Прийомні сім'ї у Вінниці

Вінниця.info | У Вінниці сім'я взяла на виховання хлопчика

У Вінницькій міській територіальній громаді (ВМТГ) функціонує 17 прийомних сімей, в яких виховується 24 дитини-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування, та 2 особи із їх числа. У дитячих будинках сімейного типу (ДБСТ) виховується 4 статусних дитини та 2 особи з їх числа.

Протягом 2020 року із 33 дітей, що набули статус, — 27 передано під опіку, 1 — влаштовано до ПС, 2 дітей досягли повноліття, 1 дитина перебуває на повному державному утриманні, 2 дітей усиновлені громадянами України.

Із 9 дітей, що набули статусу цьогоріч, — 1 дитина перебуває у інтернатному закладі (отримала статус вже перебуваючи там), 6 влаштовані під опіку, 2 (сестричка і братик) минулого тижня влаштовані до прийомної сім'ї (ПС).

Крім державних виплат при влаштуванні кожної дитину ПС батьки отримують одноразову матеріальну допомогу на дитину у сумі 25 000 грн, а у ДБСТ — 10 000 на дитину.

З 246 статусних дітей на обліку з усиновлення перебуває 51 дитина, на обліку кандидатів з усиновлення лише 2 сім'ї

Із 246 статусних дітей лише 51 дитина перебуває на обліку з усиновлення. На обліку кандидатів в усиновлювачі стоїть лише 2 сім'ї, що мають бажання усиновити маленьких, здорових дітей. Серед кандидатів — 1 потенційний опікун, дві потенційні прийомні сім'ї.

«Показники усиновлень досить нестабільні і залежать від наявності чи відсутності маленьких дітей на місцевому обліку. У 2020 році українцями усиновлено лише 5 дітей, іноземцями — 6 дітей з 2 родинних груп. У поточному році громадянами України усиновлено 2 дитини. На даний час Вінницьким міським судом розглядається ще 2 справи щодо усиновлення 2 дітей», — каже Людмила Шафранська.

Позитивним є факт усиновлення дітей їх прийомними батьками. Так, у поточному році 2 прийомні сім'ї припинили своє функціонування у зв'язку з усиновленням прийомних дітей. Крім того, на контролі в служби у справах дітей перебуває 175 усиновлених дітей.

Із 246 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 12 дітей потребує влаштування до сімейних форм виховання, 11 дітей виховується у інтернатних закладах та 1 дитина тимчасово перебуває у ЦМтД. З 12 дітей 11 мають інвалідність, це 3 хлопці віком від 16 до 18 років та 5 хлопчиків від 12 до 15 років. Щодо 2 дітей з інвалідністю розпочато процедуру влаштування до сім'ї.

«Вікно життя»

У вінницькому «вікні життя» жінки можуть анонімно залишати новонароджених  дітей

Протягом карантину двоє новонароджених дітей були залишені у «Вікні життя» Монастиря-згромадження дочок милосердя каносиянок Кам'янець-Подільської діецензії Римського-католицької церкви, 1 дитину залишено у лікарні. У результаті проведених заходів одну дитину повернуто у біологічну родину, друга набула батьків за рішенням суду (була усиновлена), третя виховується у сім'ї опікунів.

Приєднані села

На Вінниччині прийомні батьки відправили дитину в санаторій, а в цей час  отримували гроші на неї | Новини Вінниці | ВЛАСНО.info

Триває робота і на приєднаних територіях. Обстежено умови проживання у всіх сім'ях опікунів/піклувальників, з'ясовані проблеми сімей, надається необхідна допомога.

Діти, які залишилися без піклування батьків, активно залучаються до громадської та гурткової роботи у загальноосвітніх школах та позашкільних закладах, щорічно на безоплатній основі за рахунок місцевого бюджету забезпечуються шкільною та спортивною формою, безоплатним одноразовим харчуванням у закладах загальної середньої освіти протягом всього терміну навчання.

Щороку проводиться низка різноманітних заходів до Міжнародного Дня захисту дітей, Дня знань, Дня Святого Миколая. Вже традиційний для міста Форум до Дня спільних дій в інтересах дітей на тему «Здорова дитина — успішна Україна» у минулому році відбувся у режимі онлайн, адже саме сьогодні тема здоров'я наших громадян, у тому числі і дітей, як ніколи актуальна.

Щорічними стали заходи до Дня усиновлення. У минулому році відбулась акція «Народжений вдруге», в рамках якої проведено онлайн-опитування мешканців міської територіальної громади щодо готовності усиновити дитину. Продовжується робота з реалізації проєкту «Діти- дітям». Зважаючи на запровадження на території України протиепідемічних заходів, проведення значної частини заходів служби у справах дітей було переведено у режим онлайн.

Читайте  також:

Вінниччину перевели до «жовтої» зони карантину. Які обмеження скасовують?

13 летальних та 223 нових випадків COVID-19. Дані по Вінниці та районах

ПЛР та ІФА: де і за скільки у Вінниці можна зробити тест на COVID?

Як зробити ідеальну глазур для пасок, що не обсипається і не липне

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up