«У вас тут клондайк для фотографів». 50 років ходить пішки по світу сучасний Сковорода

«У вас тут клондайк для фотографів». 50 років ходить пішки по світу сучасний Сковорода
Вінничанин Анатолій зустрів Сергія Гордієнка на шляху з Бару до Вінниці, далі йшли пішки - мандрівник тягнув візка, а вінничанин - скутера
  • Сергій Гордієнко, легендарний мандрівник з Книги рекордів України, відвідав Вінницю.
  • Під час однієї зі своїх експедицій він пройшов пішки 19 тисяч кілометрів!
  • Чому постійно подорожує один?
  • Що каже про Вінницю?

У Сергія Гордієнка багато титулів і досягнень. Дізнатися про них можна з Вікіпедії. Ось тільки деякі з них: він доцент Київського університету туризму, економіки і права; дійсний член Українського географічного товариства і почесний член Національного географічного товариства США; академік Міжнародної академії дитячо-юнацького туризму.

Гордієнко два рази побував на Північному полюсі, першим з українців встановив там наш державний прапор. Був учасником першої експедиції на полярну станцію «Академік Вернадський». Він майстер спорту з туризму. І це ще не всі його заслуги і досягнення. Проживає чоловік у Дніпрі.

Відео дня

Колега з  «20 хвилин»/ RIA Наталя Піскунічева, дізнавшись про гостя, назвала його сучасним мандрівним Сковородою. Теж почесний титул. Головне — точний!»

«У вас Симон Петлюра сидить на лавці, як живий!»

—Вінниця стала для мене найгостиннішим місто серед усіх тих, де доводилося бувати раніше, повірте, я не перебільшую, — відверто зізнався мандрівник під час зустрічі з вінничанами в Офісі туризму на Соборній,89.

Те само гість повторював під час інтерв’ю для радіо і телебачення. Дякував директору департаменту туризму Олександру Вешелені за організовану екскурсію містом, зустріч з вінничанами.

На запитання журналіста «20 хвилин»/ RIA, чим йому запам’ятається Вінниця, гість відповів: «Гостинністю, я це не перестану повторювати, а ще мене вразив пам’ятник Симону Петлюрі. Мій дід служив в армії Петлюри. Нам треба пам’ятати і вшановувати усіх наших Героїв, колишніх і нинішніх».

Саме таку пошану нинішнім Героям російсько-української війни Гордієнко демонструє своєю черговою експедицією. Розпочав її 25 березня нинішнього року у місті Дніпро. Пішки дійшов до Карпат, там до нього приєдналася група ентузіастів з Ямполя, разом піднялися на Говерлу. На найвищій точці українських Карпат встановили прапори, Гордієнко прочитав присутнім лекцію про альтернативний туризм. І це стало підставою для ще одного запису в Книзі рекордів України. Ніхто з науковців раніше не виступав перед аудиторією на Говерлі.

—Пригадую, у той момент насунули хмари, мрячів дощ, — доповнив розповідь Сергія Гордієнка Федір Водянюк, керівник одного з дитячих клубів з Ямполя, який приїхав у Вінницю з вихованцями на зустріч з мандрівником. — Ми всі сховалися за пагорбом і слухали розповідь Сергія Івановича. Вона була надзвичайно цікава, інколи навіть забували, де знаходимося.

Тепер Гордієнко повертається у Дніпро. З Вінниці йому йти ще майже 600 кілометрів. За його словами, приблизна довжина маршруту загалом шість тисяч кілометрів.

У травеліні — 70 кг вантажу

У вестибюлі Офісу туризму привертав увагу візок на двох велосипедних колесах. У ньому знаходилися три баули, скраю закріплений прапорець.

Цю двоколіску мандрівник називає травеліна. Уточнює, що у ній знаходиться 70 кг вантажу. Це найнеобхідніші у дорозі речі.
—У рюкзаку на плечах таку вагу було б важко нести, особливо у спеку, а так тягну без великих зусиль, — пояснює співрозмовник. — Виготовити її допоміг брат. Вдома є ще один такий двоколісний візок.

Автор цих рядків супроводжував мандрівника до готелю «Профспілковий». Пробував тягнути травеліну. По асфальтовій доріжці котиться легко. Але по узбіччях доріг, думаю, робити це набагато складніше. Та й незручно. Вона широка. Щоб закотити у готель, довелося відчиняти другу половинку вхідних дверей.

Запитую, о якій порі і з якої сторони мандрівник зайшов у наше місто. Каже, з Кам’янця -Подільського він вирушив на Бар, а звідти уже до Вінниці. Пройшов за маршрутом «Шляху святого Якова» (Podoliko Camino).

До міста увійшов о пів на першу дня 20 липня.

До речі, у Карпати Гордієнко йшов іншим маршрутом по території нашої області — зі сторони колишнього Крижопільського району, далі пройшов Ямпіль, де й познайомився з тими, з ким потім піднімався на Говерлу, потім дійшов до Могилева- Подільського, перейшов міст через Дністер і попрямував до Чернівецької області.

—У вас тут справжній клондайк для фотографів, — говорить із захватом мандрівник. — На світлинах з цих місць можна заробляти великі гроші. Тут і гірська місцевість, і рівнинна, особливо вразив берег Дністра з його скелями, печерами. І це ж я бачив тільки частину! Бачив мало, а вражень багато. Ось така ваша Вінниця і регіон. Ще звернув увагу на старовинні будівлі, які попадалися на шляху. Словом, є тут що знімати і показувати світові.

Найважливіша порада тим, хто мріє мандрувати

—Не мріяти, а подорожувати, — таку пораду дав Сергій Гордієнко тим, хто мріє про подорожі. — Багато людей чекають, що з’являться гроші, знаходять ще якісь причини. Час минає, а нічого не змінюється — мрії залишаються мріями. Інші навпаки — беруть і роблять.

—Чому ви завжди один подорожуєте, адже гуртом цікавіше і безпечніше?

На це запитання мандрівник сказав, що він не може брати на себе відповідальність за ще когось.

—Коли я один, я максимально зосереджений,  — говорить Гордієнко. — Якщо з кимось, треба буде  відволікати увагу на іншу людину, тим само забувати про себе. — Простий приклад. Сам я ніколи не перестрибну через струмок, бо знаю, що є ризик пошкодити ногу, чи спину.

Якби йшли удвох, я б зробив це, ну, ми ж удвох. Навіть думки не припускав би, що може статися щось непередбачуване. У такому випадку притупляються деякі відчуття, страхи тощо.

—Але ж весь час мовчати це психологічно тисне на голову, людина має спілкуватися…

—Я придумую собі друга, — каже мандрівник. — З ним розмовляю, ми удвох можемо заспівати пісню, чи розповісти анекдот, читати вірші, бувало, виставу грали. Тому завжди з радістю зустрічаюся з людьми. Але роблю це лише тоді, коли запрошують, сам не пропоную організувати зустріч.

Чим харчується і що бере в дорогу?

Ночує Гордієнко здебільшого у наметі, який возить з собою. Ставить у лісі, в полі, будь-де, тільки б подалі від дороги. Каже, аби не привертати увагу злодіїв. У нього два каремати. Один звичайний, інший надувний. На такому зручніше спати.  Без харчів може обійтися деякий час, а ось без сну ноги не захочуть йти, їх не змусиш це робити.

Гречка, макарони, картопля — це основні його харчі. Не обходиться без кави і чаю. Готує на газовому балончику. Багаття не розкладає. Військові застерегли не робити цього. Запитую, чи споживає м’ясні, рибні страви.

—Якщо є гроші, звичайно, купую у магазині, — каже пан Сергій. — Скільки треба коштів у дорозі? Мені вистачає тисячі гривень на місяць. Це для подорожей по Україні.

Два юнаки підійшли до Гордієнка і запитали, хто фінансує його мандрівні проекти. Були здивовані відповіддю: «Все це за власні кошти».

Декілька пар зручного взуття, обов’язково чоботи, дощовик, одяг на спеку і Гарні речі можна підібрати і в секонхенді, пояснює співрозмовник.

Не забудьте у дорогу щось для відлякування собак, Гордієнко використовує електрошокер. Добре мати старий мобільний телефон з великими запасом зарядки батареї. Виручає у темну пору налобний світильник. Знадобиться топорик або сокира.  

Наступна подорож буде тривала і небезпечна

Гордієнку уже 65. У перші туристичні походи вирушив ще у 15. З п’яти років батько брав його з собою на риболовлю і полювання. Нині він задумав ще одну експедицію. Подробиць не розкриває. Каже мандрівка Україною це для підтримання форми. Бо задумана подорож потребуватиме особливих зусиль. Вона буде з ризиком для життя. Відбуватиметься далеко від нас. «Навіть в інших широтах», так висловився мандрівник.

Зрештою, на кожному шляху, особливо далекому, людину підстерігає непередбачуване. Наприклад, для Гордієнка трагедією могла закінчитися дорога у тайзі. Каже, десять днів його переслідував ведмідь. А тоді накинувся  ззаду. Йому трохи завадив візок, на який звалився лапами. Цієї миті вистачило, аби мандрівник усадив у груди тварині гострого списа.

 «А чим поїдемо до тебе?..»

Гостя супроводжував вінничанин на ім’я Анатолій. Після закінчення зустрічі в Офісі туризму разом з Анатолієм показували мандрівнику дорогу до готелю «Профспілковий». Йшли через Центральний парк. Запитав Анатолія, чи давно знайомий з Гордієнком.

—З учорашнього дня, — каже він і розповідає, як зустрілися і познайомилися.

Чоловіка з візком він побачив у місті Бар. Анатолій гостював у брата. Коли Сергій тягнув візка, брати подивилися йому услід, кажуть:  «Мабуть, зібрав усю вирощену городину і повіз здавати заготовачам!» . Було це вдень.

Під вечір повертався до Вінниці. Їхав на скутері. Яким же було його здивування, коли попереду йшов той самий чоловік і тягнув за собою візок.

Подальшу дорогу до Вінниці пан Анатолій штовхав свій скутер, йдучи поряд з мандрівником. Каже, було важко пхати скутера. Зате спробував, як це мандрувати пішки, коли тебе всі об’їжджають. Терпів. Зате наговорилися досхочу! Ще й в гості до себе запросив.

Гордієнко розповів, що не розуміє тих, хто подорожує на велосипеді, чи іншим транспортом. Каже, вони ж не все можуть побачити. А він роздивляється навіть комаху, яка повзе у траві.

—Люди стали більш відкриті, можливо, тому, що війна, не знаю, чим це пояснити, — каже Сергій Гордієнко. — Буває, попросиш у когось води, а тобі винесуть з хати молока.

Анатолій зізнався, що йому дуже приємно спілкуватися з такою людиною, як Сергій Іванович. Коли йшли парком,  компанія людей зі здивуванням дивилася, як чоловік тягне незвичного воза. Анатолій підійшов до них  і розповів, хто ця людина з візком. Ті ще більше здивувалися. Тепер уже від почутого.

Між новими знайомими відбувся цікавий діалог. Анатолій запросив гостя до себе додому. Приготував шашлик.

—А чим поїдемо до тебе, — запитує Гордієнко.

Вінничанин дивиться на нього і каже: «Не зрозумів питання. Ви тисячі кілометрів ходите пішки, а тут по місту будемо таксі замовляти?»

Обидва розсміялися.

Читайте також:

«Добрий циган купив нам хату». Історія багатодітної родини з 13-ти дітей, на честь якої назвали площу

До Вінниці приїхав 17-й трамвай «Tram2000»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up