Транспорт для всіх вінничан, а бізнесу — нові правила. Як у місті змінять карантин

Транспорт для всіх вінничан, а бізнесу — нові правила. Як у місті змінять карантин
  • З 11 травня заплановано часткове зняття карантину. 
  • Так, з понеділка запрацюють кав’ярні та ресторани, можна «легально» гуляти парками, а в транспорті зможуть знов їздити всі вінничани.
  • Однак, всі вінничани й надалі мають ходити в масках, зберігати соціальну дистанцію, а на вході у заклади — мають вимірювати температуру.

У мерії вчора, 8 травня, ухвалили заходи до послаблення карантину в місті. Фактично, нові правила дублюють ті, що раніше ухвалив Кабмін у своїй постанові №343. Розказуємо, як зміниться життя у місті з понеділка.

Першим пунктом в рішенні міської комісії вказано, що карантин продовжується до 22 травня. При цьому, деякі суворі заборони скасовують. Зокрема, з 11 травня можна «легально» гуляти в парках, скверах, лісопаркових та прибережних зонах. Дозволили відвідувати дитячі та спортивні майданчики.

Транспорт для всіх

З 11 травня, збільшать кількість громадського транспорту — щодня будуть виходити на маршрути до 240 одиниць. Пускатимуть в транспорт всіх вінничан, але певні обмеження залишаються: люди мають заходити через передні двері, бути в захисних масках та за умови, що в салоні є вільне сидяче місце. Розрахунок — через валідатори, SMS та QR-коди.

Відео дня

Щодо проїзду пільговиків, то залишається в дії попереднє рішення комісії: їхній безкоштовний проїзд дійсний з 10.00 до 17.00. Якщо люди хочуть проїхати в інші години, то мають платити за свій проїзд. 

Плюс, новим рішенням міської комісії внесли корективи й в роботу ринків. Попередній графік роботи — з 10.00 до 14.00 в будні, а з 10.00 до 16.00 у святкові та вихідні дні — вирішили скасувати. Ринки з 11 травня повернуться на звичайний час роботи. Але інші обмеження — температурний скринінг, наявність засобів захисту в продавців та покупців, дистанція у 1,5 метри тощо, залишаються в силі.

Запрацюють кафе і ресторани

Водночас, з понеділка мають запрацювати заклади торговельного і побутового обслуговування: це магазини, які знаходяться в окремих будівлях, так і в ТРЦ. Від бізнесу вимагають дотримання обмежень на перебування у приміщенні не більше одного відвідувача на 10 квадратних метрів площі. Персонал та відвідувачі повинні носити засоби захисту обличчя, очей, рук. І також дотримання інших санітарних та протиепідемічних заходів, серед яких регулярна дезінфекція приміщень.

Кав’ярні та ресторани зможуть запрацювати з 11 травня виключно на вулиці: чиновники дозволили відкрити їм їхні літні майданчики. Але заклад зможе працювати, якщо за столом будуть сидіти не більше двох людей одночасно (без урахування дітей віком до 14 років), а відстань між сусідніми столами — не менше 1,5 метра. Каву в кіосках продаватимуть лише на виніс.

Тренування і репетиції

А ще влада дозволила проводити тренування професійним спортсменам за умови, що люди матимуть засоби індивідуального захисту, а в приміщенні для тренувань буде дотримано обмеження — одна людина на 10 квадратних метрів площі.

Також дозволено проведення репетицій, тренувань та інших заходів у театрах, концертних організаціях, художніх (мистецьких) колективах, якщо ці репетиції / тренування не передбачають одночасного зібрання великої кількості осіб (до 50 осіб). Такі заходи мають проводитись без глядачів, з забезпечення учасників засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

Під час карантину можна буде знімати кіно. Чиновники дозволили відеозйомку на відкритому повітрі, у транспорті, житлових будинках, спорудах, приміщеннях (в тому числі в павільйонах) за тієї умови, що в одному місці буде не більше 50 людей. А доступ до знімального майданчика буде обмежений. Разом з тим, персонал повинен мати маски чи респіратори.

Нові правила для «Прозорих офісів»

З 12 травня відновлять роботу вінницькі ЦНАПи, які до цього обслуговували тільки дистанційно. Для них розробили нові правила:

  • Прийом відвідувачів виключно за попереднім записом;
  • У зоні очікуваннях (в холі адмінбудівлі) зможуть перебувати не більше 15 людей одночасно;
  • Біля одного працівника, який перебуває на прийомі, одночасно може знаходитись не більше 1 відвідувача;
  • Працівники та відвідувачі мають бути в захисних масках та дотримуватися соціальної дистанції у 1,5 метра.
  • На вході будуть замірювати температуру.
  • Видача результатів попередньо замовлених послуг здійснюється без заходу відвідувачів безпосередньо до приміщення;
  • Консультації будуть надавати через телефон.

Крім того, у рішенні йдеться про дозвіл на діяльність адвокатів, нотаріусів, аудиторів та психологів, надання стоматологічної допомоги.

А що буде з блокпостами?

У рішенні йдеться й про роботу карантинних постів, які влаштовані навколо Вінниці. Так, міська влада доручила вінницькій поліції провести аналіз роботи «блокпостів». І при необхідності провести переформатування їх роботи.

Однак, це не значить, що їх приберуть. 

— «Блокпости» поставили за рішенням обласної комісії з питань безпеки і постанови Кабміну. Тому їхній демонтаж буде здійснено після прийняття відповідної постанови. Світовий досвід передбачає комплексні заходи для протидії коронавірусу та в тому числі, обмеження руху автомобілів. Це вимушена міра, щоб ми змогли побороти ковід, — раніше відповідав міський голова Сергій Моргунов.

Ознайомитися повністю з протоколом комісії можна за цим посиланням.

У Вінниці, нагадаємо, містяни відзначили покладанням квітів День перемоги.

 

 

Читайте також:

Як мають працювати перукарні, кафе і парки після 11 травня — рекомендації МОЗ

Як виглядає Ляля Ратушна і кому вандал розмалював чоботи. Тест від 20minut

В області 522 випадки COVID-19: дані по Вінниці та районах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Ольга Ольга

    р вам, товарісчі. Уточнення на сайті ТТУ вчора майже вночі:

    Ярослав reply Ольга Ольга

    Один із не багатьох насправді корисних коментарів на всьому сайті!
  • Ольга Ольга

    Головне, шо кіно можна вже знімати, дозволили насилу. Всі два місяці чекала цього щастя. Здобули🤦‍♀️🤣
  • Ольга Тарашевская

    Як будуть їздити маршрутки.?Зокрема 21 на старе місто?
  • Влад Варчук

    На мою думку, це трохи неправильне рішення, стосовно (вихід/вхід Тільки через передні двері) як не як це буде скупчення та затримка транспорту,
    Краще б на всі двері або хоча б на двоє троє передніх, а якщо будуть заходити більше чим зазначено у тех паспорті сидячих місць то 1. не їхати поки не вийдуть а потім якщо так буде продовжуватись масово і відмінити громадський транспорт, якщо люди не розуміють і не самодисципліновані

    Женя Панчук reply Влад Варчук

    Влад Варчук вже таке було. Люди не виходять, транспорт не їде. Всім треба їхати, ніхто не хоче виходити. Немає тої самодисципліни, тому через передні проблем менше.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up