У Северинівці за тиждень загинуло майже сто лебедів. Їх клюють ворони, ніхто не забирає…

У Северинівці за тиждень  загинуло майже сто лебедів. Їх клюють ворони, ніхто не забирає…
Мертві лебеді плавають у воді, що залишилася після того, як спустили став
  • Про загибель лебедів повідомили місцеві жителі.
  • Одні стверджують, що причиною є те, що зі ставу спустили воду, інші кажуть, чули постріли.
  • Як пояснює ситуацію голова громади?
  • Хто допоможе врятувати лебедів? На 28 листопада біля дамби скликають небайдужих на природолюбів

На каскаді ставків у селах Северинівка, Чернятин, Токарівка, Сербинівці  сотні лебедів. Масову загибель птахів зафіксували на ставку у Северинівці. Щоправда, люди його називають Сербинівським, від назви села Сербинівці. Він найбільший серед згаданого вище каскаду ставків. Площа водного плеса у Северинівці майже 140 гектарів.

Волок тягнуть трактором 

—Мій будинок недалеко від ставу, ось зараз йду і рахую мертвих лебедів, — розповів по телефону житель села Северинівки Жмеринського району Олександр. — Вони лежать на мілководді. У цьому місці, куди я підійшов, нарахував десятеро птахів. За деревом бачу ще семеро.

Чоловік пояснює, що близько підійти нема можливості. Воду спустили. Залишився намул. Треба брати відповідне взуття, захисний костюм. До того ж одному йти небезпечно, можна застрягнути в намулі. Якщо таке станеться, треба, щоб хтось був поруч, руку подав.

Відео дня

За словами співрозмовника, птахи почали гинути відтоді, як орендар спустив воду і почав масовий вилов риби. Каже, волоки трактором тягнуть.

—Дехто в селі каже, що чули постріли, але який смисл вбивати лебедів і залишати їх у воді? — продовжує співрозмовник. — Особисто я пострілів не чув, хоча, повторюю, проживаю у будинку недалеко від ставу. Дивно, що мертвих птахів знаходять вже тиждень, а нікому до цього нема діла. Щоб хтось почав виясняти причину, чи викликали захисників природи, ніхто нічого не робить. Місцеві активісти, щоправда, б’ють на сполох, у Фейсбуці пишуть. Але ніяка комісія не приїжджала, тиждень гинуть птахи і нікому до цього тіла.

Увагу до загибелі лебедів привернув депутат Северинівської громади Олександр Кишук. Він зняв відео, розмістив його у Фейсбуці. Кишук ініціював схід природолюбів і небайдужих мешканців сіл, що прилягають до водойми. Це уже згадані Северинівка, Сербинівці, Чернятин, Токарівка.

Будуть на колінах просити пробачення у громади

— Це екологічне лихо, — сказав у розмові з журналістом депутат Кишук. —  Як ще можна назвати таку ситуацію? Треба щось робити, не можна мовчки дивитися, як гинуть благородні птахи, як орендар цідить став і нікому до цього нема діла. Хтось перевіряв у нього документи? Хтось цікавився, чи має він право перетворити став на болото? Запитаємо у голови громади, якщо він прийде на наші збори. Ми знайдемо цю нечисть, яка допустила загибель лебедів. Вони будуть на колінах просити у громади пробачення

В орендаря договір тільки на плесо, на землю нема документа

Голова Северинівської громади Василь Малярчук, за його словами, нині на лікарняному. Каже, навіть якби хотів вийти на місце, щоб особисто побачити, що там робиться, не може. У чоловіка коронавірус.

—Читав повідомлення, бачив фотографії, але що призвело до загибелі лебедів, сказати не можу, — розповів по телефону голова громади. — Договір оренди водного плеса оформляли ще до того, як не була створена об’єднана громада. Знаю, що орендує став одне з ТОВ з Вінниці. Знаю, що у них документи тільки на оренду води, а договору оренду землі у них нема. На сесії ухвалили рішення, що виготовимо документацію н землю під водоймою і вона буде власністю громади. Так само, як і прибережна смуга стане власністю громади.

Традиційно на каскаді озер у Северинівці, Чернятині, Токарівці, Сербинівцях масово гніздяться благородні птахи. Чому вони так само масово стали гинути? Алресуємо це запитання насамперед обласній екологічній інспекції. У ситуацію мали б втрутитися правоохоронні органи. Стати на захист птахів мають активісти-природолюби…

Читайте також:

Чому при високих зарплатах у Феміди кадровий «голод»? Розмова з головою Вінницького апеляційного суду

Не залишилося майже нічого: у Вінниці закінчують демонтувати «Південний Буг», але чи законно?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Нина Францева

    На бутылку этих тварей
  • Татьяна Черниченко

    А де люди?
  • Ваня Макаров

    Є відео де люди чули і бачили як лебедів там стріляють, там мали бути збори де голова мав пояснити чому йде вилов риби і чому вбивають червоно книжних птахів.
  • Владимир Бидюк

    А де наші екологи?Чи вони , як завжди нічого не бачать.

    Владимир Бидюк reply Владимир Бидюк

    Елена Колосюк тому ми так живемо. Прикро.

    Елена Колосюк reply Владимир Бидюк

    Владимир Бидюк чатують, щоб бабка деревинку не зрізала..

keyboard_arrow_up