У поліції Вінниці студента били під запис відеокамери (ВІДЕО)

У поліції Вінниці студента били під запис відеокамери (ВІДЕО)

У Вінницькому відділі поліції на Пирогова,4 побили студента, який переніс операцію на серці в інституті Амосова. Потім посадили в автомобіль, опустили бокове скло і з вітерцем возили вулицями нічного міста, щоб прийшов до тями. Це ще не всі знущання, яких зазнав від поліцейських 20-річний Василь Клебан

Факт побиття студента підтвердив у розмові з журналістом «20 хвилин» Ярослав Карлащук, начальник управління прокуратури області. За заявою потерпілого, слідство проводить прокуратура області.

- Слідчим вилучено відеозапис з камери спостереження, камера встановлена у приміщенні поліції, - розповідає пан Карлащук. – На запису видно, як поліцейський застосовує фізичну силу – завдає удар кулаком в голову, стискає руками за шию, кидає на підлогу і б’є ногою. Відеозапис - вагомий речовий доказ, його передамо в суд разом з обвинувальним актом. Судмедекспертизою підтверджено факт тілесних ушкоджень. Є підтвердження, що водій не був у стані алкогольного сп’яніння, як про це говорять працівники ДАІ.

За словами Ярослава Карлащука, колишньому «даішнику», який застосував фізичну силу до студента, оголошено про підозру у скоєнні кримінального злочину за статтею 365 ч.2 (перевищення влади або службових повноважень, що супроводжувалося насильством). Буде визначено також участь напарника поліцейського у цій події. Щоправда, уже теж колишнього. Обидва написали рапорти на звільнення з поліції. Встановлять міру відповідальності чергового, у присутності якого відбувалося побиття. Офіцер не зупинив протиправні дії «даішників». Навпаки, запропонував їм продовжувати з’ясовувати стосунки із затриманим у кімнаті, де нема відео спостереження. За словами потерпілого, у кімнаті, де не було камери, і продовжували бити.

Відео дня

Сталося це у ніч з другого на третє грудня минулого року. Чим завинив перед «доблесними» правоохоронцями студент Василь Клебан? Худощавий, середнього зросту хлопець, якому після операції встановили третю групу інвалідності, мав при собі цей документ, попередив поліцейських, що він перебуває під постійним наглядом лікарів, але це не допомогло.

Хотіли грошей?..

Тієї ночі, після першої години, Василь на автомобілі повертався від дівчини. У розмові з журналістом зізнався, що має намір одружуватися. Добирався у село Зарванці, де проживає з батьками. На вулиці Порика звернув увагу, що на «хвості» його «Шевроле» поліцейська машина. Після повороту на проспект Юності його обігнали і зупинили. Як розповідає Василь, запитав, що він порушив. У відповідь йому запропонували сісти в салон автомобіля поліцейських. Хлопець зачинив на ключ свою автівку і пішов до автомобіля з проблисковими маячками.

- Даішник, який був у салоні, почав розмову з того, чи готовий я домовлятися? – продовжує розповідь хлопець. – Я не розумів - про що?  Або домовляємося, або залишишся без прав на три роки – так сказав мені інспектор ДАІ.

Хлопець каже, що йому декілька разів повторили, щоб гарно подумав і домовився по-доброму, інакше…

- Коли запитали, чи готовий я пройти тест на драгері, тільки тоді зрозумів, чим мене лякали, продовжує потерпілий. - Але я не п’ю. Лікарі заборонили після операції. Тому без вагань погодився на драгер. Приладу у них не було. Вони викликали другий автомобіль. Ті привезли чемоданчик. І тоді знову почалося - чи буду домовлятися, чи ні? Мовляв, мені дають останні шанс.

- Що вони від тебе хотіли?

- Мабуть, грошей…

- Чому батькам не подзвонив?

- Батарея розрядилася. Перед тим, як виїжджати від дівчини, набрав мамин номер, сказав, що вже їду. Мама не засинає доти, доки не повернуся додому.

Тест на драгері хлопець так і не пройшов. Можливо, тому, що для цього, згідно закону, потрібні два свідки, а може, тому, що «даішники» зрозуміли, що хлопець насправді тверезий. Каже, його стали залякувати. Дістали кайданки, погрожували, що знайдуть в кишенях наркотики, обзивали нецензурними словами. Василь злякався і втік.

«Коли лежав у наручниках з руками за спиною, били ногами»

Недалеко від місця зупинки проживає друг Василя. Дворами добіг до нього, розбудив і попросив викликати таксі. Журналіст зустрічався з хлопцем. Друга звати Андрій. Каже, таким схвильованим він ще не бачив Василя. Втім, таксі не довезло хлопця додому.

- На виїзді з Вінниці ті само «даішники» зупинили машину, вони всіх зупиняли, мабуть, «пасли» мене, - розповідає Василь. – Я їхав на задньому сидінні. Вони посвітили ліхтариком і побачили мене. Стали витягувати з машини. Я впирався, просив таксиста захистити. Той «захистив» - допоміг поліцейським витягнути мене з салону.

З розповіді хлопця дізнаємося, що його привезли у відділ поліції на Пирогова, Каже, у вестибюлі міського управління поліції. Стали вимагати, щоб дістав все, що є в кишенях.  Хлопець відмовився робити це без свідків. Просив, щоб сказали, чому його привезли у відділення, щоб назвали себе.

- Вони не представилися ні тоді, коли зупинили машину, ні у відділенні, - наголошує співрозмовник. – Черговий нічого не записав у журнал, кого і чого привезли. Я говорив, що у мене група інвалідності. Вони цього не чули. Один вдарив кулаком у голову. Я відскочив від нього. Тоді він схопив за шию і почав душити. Другий в цей момент робив ззаду підсічки, щоб я впав на землю.  Черговий не захистив, тільки сказав їм, що працює камера і запропонував завести мене в кімнату, де нема відео. Там надягли наручники, повалили на землю. Я лежав обличчям до підлоги, руки були за спиною, а мене били ногами.

Потерпілий каже, що припинили бити, коли побачили кров на обличчі. Вивели з відділення, знов посадили у машину, опустили бокове скло і стали з вітерцем возити по місту. Потім зупинилися біля ринку «Урожай», підкликали двох таксистів і склали протокол про те, що затримали п’яного водія. Звідти повезли у наркологічний диспансер. Хлопець стверджує, що у диспансері просив лікаря надати допомогу або викликати «швидку».

- Від ударів боліла голова і тіло, - каже потерпілий. – Просив спочатку надати допомогу, а потім уже проходити обстеження. Вони написали, що відмовився від обстеження і відвезли мене на місце затримки. Там уже стояв евакуатор, на який погрузили мою машину. «Даішники» сказали забути про все, що було вночі і поїхали. Я спіймав таксі і добрався додому. Було вже під ранок. Перелякані батьки викликали «швидку» і мене доставили в лікарню.

Бити інваліда можуть тільки садисти

Мати потерпілого пані Наталія зі сльозами на очах розповідає, що у сина хворе серце і йому заборонено фізичні навантаження, батьки оберігають його від стресових ситуацій. Такі вимоги лікарів. Коли хлопцеві було 13, за словами мами, «лікарі повернули сина з того світу». Виявили складне, рідкісне захворювання

- Васю оперували у клініці Амосова, - каже жінка. - Операцію робила бригада американських і наших лікарів. Його розрізали надвоє, як серпом. Через усю спину зверху до низу. Слід дотепер залишився (показує фото на телефоні).

У нас багато друзів і знайомих, завдяки їм, зібрали кошти на операцію. І Володимир Борисович допоміг, Сергій Кудлаєнко кров здавав. Всім ми дуже вдячні.

За словами матері, її син три рази на день приймає ліки. Він знаходиться під наглядом у клініці Амосова. Періодично його везуть на обстеження. З приводу спиртного, навіть на новорічне свято не п’є шампанське. А тут вирішили, що він п’яний. Це тільки нелюди, садисти можуть бити дитину, яка каже їм, що вона має інвалідність.

Адвокат Анатолій Страшок:

- Вінницький районний суд закрив адмінсправу, надану поліцією, через відсутність складу правопорушення у діях Василя Клебана. Поліцейські вимагали притягнути його до відповідальності за відмову проходити медичний огляд. Медогляд проводиться в тому випадку, коли особа не згодна з показами драгера. Потерпілий просив провести тест. Не він відмовився, а інспектори не виконали своїх обов’язків. Крім того, процедура обстеження у мед закладі передбачає фіксацію, в якому стані доставлена особа – зовнішній вигляд, одяг, наявність тілесних ушкоджень тощо. У наданих суду актах такі факти не зафіксовано. Намагалися вияснити, чому цього не зроблено, і чому нарколог не викликав швидку, чіткої відповіді не отримали.

Дивно, але у цій ситуації треба говорити про порушення не водієм, а правоохоронцями. Зупинили автомобіль, водій якого не порушив ПДР. Не склали протокол, не провели тест на драгері, безпричинно доставили у відділення, не зафіксували факт доставки у журналі черговим. Протокол склали, чомусь, аж на ринку «Урожай» приблизно через дві години після зупинки водія. Про застосування фізичної сили не стану повторюватися, зауважу тільки, що офіцер, який чергував і не припинив побиття, не покараний.

Читайте також:
Підсудні мають сидіти – внесіть лавку. Суд над міліціонерами знов перенесли

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (79)
  • Одарченко Екатерина

    Тобто коли одягають в наручники і б'ють ногами по голові, почкам, туда куди бачать, то для вас це не побої? Те що на відео це лише початок, поки їм не сказали, що записує камера і треба перейти в іншу кімнату.

    І від драгера ніхто не відмовлявся, а навпаки хотіли пройти тест. Але нажаль такої можливості працівники міліції не надали
  • Анонім

    Гаишник, собака, не имел права распускать руки. Но это не полицейские, и не побои. Так, несколько затрещин. Драгер - тест для нахождения наркотиков в организме. Если от проверки отказался, значит были мотивы. И "пью-не пью" здесь мимо кассы.
  • Анонім

    Тут треба розставити акценти. Коли у Вінниці зявилась нова поліція? 22 лютого 2016 склали офіційну присягу. Події відбувались у грудні 2015 року, наказ про розформування міліції і т.д. коли зявився - 7 листопада 2015 року.

    То причому тут патрульні? Їх не було! Просто всю міліцію перейменували у поліцію, і події відбувались до появи на вулицях патрульних. Тобто били фактично міліціонери, даішники, які на той час вже поодиноко десь колись патрулювали

    Але у статті все зображено так, ніби то сталось на днях, і причетні до цього патрульні. Але поліція - це і слідчі, і дільничні, і все решта, що було в міліції. Тому вважаю, що дата інциденту мала бути вказана у ЛІДІ. На початку статті. І чітко розяснено, що це не нова патрульна поліція. І звісно, що винуватці мєнти мають бути покарані!
  • Anna Dolnyk

    ненавижу такие статьи в стиле сюжета тсн: много драмы, ненужных украшающих деталей, по делу - размыто. читаешь и плюешься.

    Oleksandr Stoliarov reply Anna Dolnyk

    Так, правильно! Повчіть журналістів, я думаю у вас набагато краще вийде, ніж у цих писак
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up