У науковому центрі «ВНТУ-ФРЕНДТ» розроблятимуть винаходи для пошуку мін на полях

У науковому центрі «ВНТУ-ФРЕНДТ» розроблятимуть винаходи для пошуку мін на полях
  • Розробки вінницьких науковців допомагатимуть продовольчій безпеці України. Винаходи використовуватимуть при пошуку мін на полях. Їх створили у новому навчальному центрі на базі Вінницького технічного університету. 

Сьогодні Вінниця прийняла 23 підприємства з усієї України. Два десятки з них вже розпочали працювати. Десять підприємств саме сільськогосподарського напрямку. Тому дуже важливо спочатку зробити безпечними поля, на котрих вирощуються сільськогосподарські культури.

З цією метою у Вінницькому технічному університеті, відкрили науково-дослідний і навчальному центр «ВНТУ-ФРЕНДТ», де розроблятимуть винаходи для безпеки в аграрній галузі. Їх використовуватимуть при пошуку мін на полях. 

Відео дня

Ректор політехнічного університету професор Віктор Біліченко під час презентації проекту зазначив:

«Меморандум про створення науково-дослідного центру «ВНТУ-ФРЕНДТ» був підписаний за три місяці до початку війни, 22 листопада 2021 року. У нас були зовсім інші напрацювання і плани, але їх довелося серйозно коригувати. Не зважаючи на це, тристороння співпраця між науковцями, бізнесменами і владою результативна і плідна. Зараз над планетою нависає загроза голоду, московити засівають нашу землю мінами. Не тільки плуги та борони необхідні нашим аграріям, а й міношукачі, щоб очистити поля. Є випадки загибелі наших аграріїв в країні. Тому наші науковці взялися за нові технічні розробки».

Те, що в нас зараз відбувається на полях деокупованих територій, зумовило необхідність розробки технологій, які підвищують безпеку робіт на таких сільгоспугіддях. Її суть полягає у маркуванні вибухонебезпечних предметів на полях.

Технологія передбачає використання безпілотних пристроїв, які забезпечують пошук на полях вибухонебезпечних предметів і їх маркування. Це спростить роботу вибухотехнічних служб, які займаються розмінуванням територій.

Наразі фахівці науково-дослідного і навчального центру «ВНТУ-ФРЕНДТ» готують дослідні зразки пристрою і обіцяють презентувати свою розробку потенційним користувачам уже найближчим часом. Планується, що цей пристрій буде доступний за ціною.

 

Читайте також:

«Їх чути під завалами». Студенти ВНТУ створили маячки для пошуку людей

Освітяни — герої тилу. Розповідаємо про вінницьких педагогів і учнів, які займаються волонтерством

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Коломійчук Максим

    ну, хоч якась користь з того навчального центру
  • Derevolg Derevolg

    Супер! Це зараз дуже актуально!

keyboard_arrow_up