У міськраді Вінниці хочуть створити новий департамент. Чим він буде займатись?

У міськраді Вінниці хочуть створити новий департамент. Чим він буде займатись?
  • Міськвиконком прийняв рішення про створення департаменту відновлення та розвитку у структурі Вінницької міської ради.
  • З документа дізналися, за що відповідатиме новоутворений департамент та яка користь від цієї установи буде вінничанам.

Ще один виконавчий орган влади планують створити у структурі Вінницької міської ради. Рішення, яке виконком прийняв 8 червня, ще мають затвердити на найближчій сесії міської ради.

Департамент відновлення та розвитку отримає статус юридичної неприбуткової особи, утримуватиметься за кошти бюджету Вінницької міської громади. Відтак важливо розібратися, на що витрачатимуть гроші платників податків.

Мета та задачі

«Основною метою департаменту є реалізація повноважень у сфері комплексного відновлення та розвитку Вінницької міської громади для забезпечення збалансованого просторового, містобудівного та соціально-економічного розвитку громади», — йдеться в рішенні виконкому.

Відео дня

Серед завдань, які покладають на майбутній департамент відновлення, є такі:

Щонайменше два комунальних підприємства зобов’язують співпрацювати із департаментом відновлення: це «Вінницязеленбуд» (задля озеленення міста) і «Агенція просторового розвитку» (буде підпорядкуватись департаменту відновлення).

Також цьому департаменту передадуть опіку над конкурсом «Бюджет громадських ініціатив»: установа слідкуватиме за процесом реалізації проєктів-переможців.

Функції та права

Головною функцією департаменту відновлення та розвитку буде забезпечувати комплексне відновлення і розвиток громади: розробляти заходи, ознайомлюватись і використовувати досвід міст-партнерів, міст побратимів, координувати зусилля всіх відповідних комунальних підприємств та організацій, відстежувати процес, звітувати про результативність заходів з відновлення та розвитку.

А крім того, на департамент відновлення покладають функції контролю реалізації величезного пласта заходів, які стосуються екологічної політики (зокрема, цей департамент формуватиме проєкт розподілу коштів з Фонду охорони навколишнього середовища міськради), енергоефективності, безбар’єрності.

Щоб реалізовувати свої завдання та функції, департаменту нададуть низку прав. Серед них — залучати до співпраці виші, науково-дослідні організації, підприємства та громадські об’єднання; координувати засідання депутатських комісій та скликати їх за потреби; робити накази від імені департаменту та контролювати їх виконанням комунальними підприємства чи іншими виконавчими органами міськради.

Структура департаменту — кількість працівників, хто буде директором, скільки буде відділів, яким буде фонд оплати праці — цим рішенням виконкому не визначена. На це будуть приймати окремі рішення міськвиконкому та міської ради.

Вінничанин пропонує економити кошти громади

Низку заходів з економії бюджетних коштів Вінницької громади пропонує у петиції вінничанин Олег Гуляр.

Зокрема, це встановити режим роботи міських фонтанів з 12.00 до 21.00. А кошти, зекономлені на електроенергії, направити на будівництво укриттів для освітніх закладів.

Також чоловік пропонує створити інформаційний розділ на сайті Вінницької міської ради «Громадський контроль витрат бюджету». Там, за його пропозицією, має бути «повна, доступна, точна інформація про витрати з бюджету територіальної громади усіма розпорядниками бюджетних коштів: в тому числі комунальними закладами та підприємствами.

Ще на сайті міськради Олег Гуляр пропонує створити розділ «Пропозиції щодо оптимізації витрат бюджетних коштів».

«Тут кожен громадянин Вінницької громади матиме змогу надавати пропозицію щодо скорочень і оптимізації витрат з місцевого бюджету, — пише у петиції вінничанин. — Пропоную також заохочувати громадян брати участь в цьому, шляхом встановлення премій в розмірі 2,5% від суми зекономлених коштів в разі прийняття пропозиції».

Для розгляду пропозицій з оптимізації витрат бюджету, автор звернення пропонує проводити щомісячні відкриті громадські слухання.

«У разі підтримки пропозиції на громадських слуханнях — міська рада має розглянути ці пропозиції як першочергові», — підсумовує він.

Наразі петиція Олега Гуляра набрала усього 9 з 350 підписів, необхідних для розгляду в міськраді. Підтримати її можна за цим посиланням.

 

Читайте також:

Рейтинг «прозорості» міст очолили Дніпро, Львів і Мукачево — а де Вінниця?

Вінничани більше не почують, що усі оператори зайняті? У «Прозорих офісах» з'явився розумний кол-центр

Що б зробили, якби стали мером Вінниці? Відповіли вінничани

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Vladimir Nemirovsky

    Розпилом бюджету він буде займатись.
  • AK

    Олег Гуляр помилився щодо фонтанів, тому його петицію не підпишуть, а решта пропозицій цілком адекватні.
  • Анатолий Гордий

    может  наоборот  на  половину  сократить  ?
  • Nina Talasheva

    Мало бюрократії ще, потрібно добавити!?

keyboard_arrow_up