У кого тепер ключі від неба? У Вінниці представлять нового командувача Повітряних сил

У кого тепер ключі від неба? У Вінниці представлять нового командувача Повітряних сил
Указ президента про звільнення генерала Дроздова (ліворуч) з'явився у той час, коли він приймав у Гавришівці американських льотчиків
  • У найближчі дні представлять нового командувача Повітряних сил —генерал-майора Миколу Олещука.
  • Відставку його попередника генерал-полковника Сергія Дроздова активно обговорюють військові авіатори.
  • Ось що вони розповіли 20minut.ua.

Командувача Повітряних сил генерал-полковника Сергія Дроздова відправили у відставку 9 серпня. Саме цього числа президент підписав указ про звільнення Дроздова.

Ще 4 серпня він зустрічав в аеропорту «Гавришівка» два американські транспортні літаки. Їхні екіпажі прибули для участі у спільних навчаннях українських і американських льотчиків. Наш командувач брав безпосередню участь у керівництві навчаннями. З 9-го серпня у нас новий командувач ПС — генерал-майор Микола Олещук.

Відео дня

У зміні кадрів на високих армійських посадах нема нічого дивного. Це закономірний процес. Головне в іншому — як це відбувається і чи приходить на зміну більш достойний.

Такої думки дотримуються співрозмовники журналіста 20minut.ua, які служили раніше чи несуть службу нині. Про нового командувача нічого сказати не можуть. Не розуміють, як керуватиме авіацією той, хто ніколи не піднімався в небо за штурвалом літака.

До речі, його представлення планують на вівторок-середу. Про це нам стало відомо з власних джерел. Чи буде на представленні Сергій Дроздов, не відомо. 

Офіцерів завжди проводжали з почестями

— З бойовими генералами так не прощаються, — каже полковник у відставці, просить не називати прізвище. — Сергій Дроздов заслужив на інше ставлення до себе. Він став командувачем у складний час, у 2015 році на Донбасі було дуже гаряче. Дроздов льотчик-снайпер, особисто виконував завдання у районі АТО. Він шість років керував ПС, це найдовше у порівнянні зі своїми попередниками. Вже цих фактів достатньо для того, аби генералу висловили подяку. Можливо, це буде під час представлення нового командувача. Поки що указ про звільнення став для генерала, як грім серед ясного неба.

Не всі співрозмовники погоджувалися на те, аби згадувати їхні прізвища. Одні говорили, що їм ще служити при новому командувачі. Декому не хочеться, аби звільнений генерал образився за те, що про нього говорять без погодження з ним.

— Дроздов надзвичайно інтелігентна людина, — говорить один з колишніх льотчиків. — Він ніколи не опускався до з’ясування стосунків. Я особисто підтримав його на словах. У нього високий авторитет серед підлеглих. Хто його знає, поважали раніше, і поважатимуть надалі, де б він не був.

Полковник у відставці Володимир Бурий віддав службі в армії понад 32 роки. У Військово-повітряних силах служив на посаді заступника начальника військ зв’язку, входив до складу комісії з перевірки старшого льотного складу. Каже, у свій час підписував допуск Дроздову. Було це тоді, коли Сергія Семеновича призначили командиром винищувального полку.

— Пригадую, як мене проводжали на нову посаду, — згадує Володимир Бурий. — Переходив на службу у Групу Радянських військ у Німеччині. Вишикували на плацу особовий склад, винесли бойовий прапор, я став на коліно, поцілував знамено. Побратими побажали успіхів на новому місці. Вручили сувенір, до речі, дотепер зберігаю його як пам’ять про дні служби. Такі моменти ще більше згуртовують військових, зміцнюють почуття братерства. З деякими побратимами дотепер підтримуємо контакти. Таким було ставлення до офіцерів повсюди в армії. Кожного дружно проводжали. Нині б так само мало бути. Хіба то погана традиція?

Як осоромився маршал?

Один з моїх співрозмовників розповів випадок, як під час навчань осоромився колишній маршал  Радянського Союзу на прізвище Агарков. Він віддав наказ авіації знищити колону танків. Доручив це зробити командиру полку бомбардувальників Ту-22м. Після його команди серед авіаторів настала німа сцена.

— «Він що дурень?» — я особисто чув ці слова, як їх прошепотів хтось з офіцерів на вухо іншому, — розповідає один з полковників у відставці, який теж просить не називати прізвище. — Дотепер пригадую той випадок. От що значить некомпетентність у дорученій тобі справі!

Як пояснив співрозмовник, Ту-22 — це стратегічний бомбардувальник дальньої авіації. Така техніка не передбачена для знищення наземних цілей. По землі працюють штурмовики Су-25. Вони маневрові, можуть літати на надзвичайно низьких висотах.

Запитую, чим закінчилася та ситуація.  

— Маршал авіації Єфімов підійшов до Агаркова і тактовно перевів розмову у потрібне русло, — продовжує співрозмовник. — Сказав, що дешевше буде підняти в небо Су-25. Добре, що Агарков  не наполягав на своєму… Тільки виматюкався, не буду повторювати, якими словами.

Один з офіцерів згадує, як йому пропонували керівну посаду, на якій він не мав достатньо компетенції. 

— Я відмовився, — каже полковник. — Для чого, щоб потім з мене сміялися, чи називали поза очі бараном.

Мої співрозмовники звертають увагу на те, хто керує Військово-Повітряними силами в арміях країн НАТО. Наводять приклади США, Німеччини і Франції. У них командувачами ВПС є офіцери-льотчики. У нас тепер буде по-іншому. Повітряними силами доручено командувати офіцеру, який не знайомий з льотною справою. У нього інша спеціальність.

Хто він, новий командувач?

Про нового командувача ПС небагато інформації в інтернеті. Нічого не сказано про його біографію також на Фейсбук-сторінці Командування ПС. Навіть фото не розмістили. Про його вік теж нічого не написали. Один з офіцерів сказав, що Олещуку в наступному році буде 50 років.

У Вікіпедії сказано, що генерал-майор Микола Олещук — випускник Житомирського вищого училища радіоелектроніки протиповітряної оборони, закінчив Харківський військовий університет у 2004 році та Національний університет оборони у 2010 році.  

Пройшов шлях від командира радіотехнічної батареї зенітного ракетного дивізіону (С-300) до начальника штабу заступника командувача повітряного командування «Схід» ПС.

Нагороджений відзнаками Міноборони, зокрема, медалями «За зразкову службу» та «За зміцнення обороноздатності». З листопада 2014 року генерал-майор Микола Олещук брав участь у проведенні АТО, а потім залучався до сил та засобів ООС на території Донецької та Луганської областей.

«Проблем у військовій авіації багато»

Під час розмови з офіцерами-авіаторами згадували про аварію у Чугуєві у вересні 2020 року. Тоді під час навчального польоту загинули курсанти і екіпаж загалом 26 людей.  

Співрозмовники кажуть, що головна причина трагедії не тільки людський фактор. За їх словами, в Харківському національному авіаційному університеті є два навчальні літаки Ан-26 і обидва старі.

Після тієї страшної аварії з людськими жертвами суд обрав запобіжний захід, зокрема, командувачу ПС Сергію Дроздову. Генерал проходив свідком у справі. Прокуратура вимагала цілодобовий домашній арешт. Суд відмовив у задоволенні, обрав інший запобіжний захід — особисте зобов’язання. В результаті слідства висунули підозри шістьом військовослужбовцям, серед них, командувачу ПС, у незабезпеченні безпеки польотів, порушенні правил підготовки та проведення польотів, а також недбалому ставленні до військової служби (стаття 416, частина третя статті 425 Кримінального Кодексу України).

— Назвіть мені хоча б одну країну, де б після аварії літака звільняли з посади чи карали командувача повітряних сил, — говорить один із співрозмовників. — Я не знаю таких випадків. Проблем у військовій авіації багато. Неспроста молоді льотчики залишають військо. Про це нині багато говорять і пишуть. Найперше, це низька зарплата. Тим, хто пілотує машини у Нацгвардії чи Нацполіції, платять приблизно 40 тисяч гривень у місяць, а військовий льотчик не отримує навіть половини з названої суми. Жоден новий командувач не зможе вирішити проблеми військової авіації без підтримки держави. На жаль, поки що її нема.

Командирами стали бойові офіцери

Крім нового командувача ПС, глава держави призначив нового командувача Десантно-штурмових військ полковника Максима Миргородського. Оперативним командуванням «Південь» буде керувати Герой України генерал-майор Андрій Ковальчук, а командуванням «Схід» генерал-майор Олег Мікац.

Заступника начальника Генштабу став полковник Володимир Коваль.

 

Читайте також:

Ярослава Мазур з Козятина поїде в Америку на «Ігри Воїнів». Незвичайна історія двох жінок з «Айдару»

Треба щось завірити чи задокументувати? Повний список вінницьких нотаріусів з контактами

«За що вони так зі мною?»: вінничанка про шкільний булінг і як з ним боротися

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Аркадий Крысько

    Казака для ідіотів.
    Що, звання забрали, пенсію ? ...
    Як би, був указ, що в старих і пузатих генералів, які десятками років крали, відібрали б хоча б половину, то дійсно можна було би отримати адреналіновий шок.
    С
    Муть, інформаційна.
  • Николай Каськов

    Щоб зіпсувати яблуко, треба попасти в нього хробаку і воно швидко зіпсується і згниє
  • Don Sergii

    А це хто 😱🤩😱

keyboard_arrow_up