У Києві представили фото і особисті речі вінничанина Героя України Юрія Коваленка

У Києві представили фото і особисті речі вінничанина Героя України Юрія Коваленка
У національному музеї історії України у Другій світовій війні відкрили розділ виставки, присвячений Герою України нашому земляку з Бершаді Юрію Коваленку.

Тут є фотографії і особисті речі командира загону спецпризначення 3-го окремого Кіровоградського полку Юрія Коваленка, який загинув у бою на Донбасі 15 липня 2015 року. Про те, як відбувалося представлення матеріалів, розповів журналісту RIA батько Героя Віктор Коваленко.

- Для мене особливо хвилюючою стала зустріч з побратимами Юри,  - каже Віктор Олексійович. – Вони теж приїхали на відкриття виставки. І саме ті хлопці, які були з сином у його останньому бою. Я ловив від них кожне слово. Спецназівці скупі на розповіді. Але на гарні слова про сина не скупилися. Так уважно слухав, що не звернув увагу, як сльози течуть по обличчю.

За словами Віктора Коваленка, побратими передали музею особисті речі Юри. Батько доторкнувся до кожної з них. Каже, взяв до рук бінокль, окуляри, погладив рукою шолом, який носив син. У записнику перечитав кожну літеру, виведену його рукою.

Відео дня

У цьому ж розділі виставки представлено матеріали інших бійців 3-го полку спецназу. Один з них командир танка старший сержант Леонід Сухацький став справжньою легендою. Вороги називали його танк “чорна смерть”. За два місяці оборони Маріуполя на бойовому рахунку командира три підбиті ворожі танки. 22 лютого він загинув під Маріуполем. Життя Юрія Коваленка обірвалося 15 липня у бою біля пункту пропуску на кордоні з Росією «Ізварине». Крім командира, під час мінометного обстрілу загинули ще семеро бійців. Звання Героя України Юрій Коваленко удостоєний посмертно.

- Коли у 2012-му році ми запроваджували музейний проект «Родинна пам’ять про війну», тоді ще й гадки не мали, що його доведеться доповнювати історіями про нову війну на Донбасі, - розповіла журналісту RIA старший науковий співробітник музею Наталія Гамарник. – Тоді ми персоніфікували родинну пам'ять про Другу світову війну. Тепер доповнюємо виставку героями сучасності. Кожен новий розділ відкриваємо урочисто із запрошенням рідних і друзів, колег, побратимів тих, хто удостоєний людської шани і поваги.

За словами пані Гамарник, зараз у музеї готують розділ, присвячений ще одному вінничанину – Герою України з Літина Сергію Собку.  На виставці також можна ознайомитися з матеріалами на честь нашого земляка льотчика Героя України  Костянтина Могилка.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up