У дворі багатоквартирного будинку не прибрані сніг та ожеледиця. Хто за це відповідальний?

У дворі багатоквартирного будинку не прибрані сніг та ожеледиця. Хто за це відповідальний?
  • Якщо у дворі вашого будинку не прибраний сніг, а тротуари з дорожнім покриттям не посипані піском або сіллю, значить хтось погано виконує свою роботу.
  • Хто відповідає за стан прибудинкових територій? Як на них вплинути? І що робити, якщо ви або ваші близькі постраждали через ожеледицю?

Не було ще такої зими, коли б з настанням холодів ми не мали проблем чи то з неприбраними кучугурами снігу у дворах багатоповерхівок, чи то з ожеледицею, бо відповідальні за це особи вирішили не посипати тротуари сіллю чи піском. Звісно, так далеко не з усіма багатоквартирними будинками, але й вже наявних у нашому місті достатньо. 

У підсумку ми маємо проблеми з пересуванням пішки або машиною, часом доводиться братися за наведення порядку у дворі самостійно, а в гіршому випадку — можемо впасти й отримати травми.

Хто ж відповідальний за прибирання території навколо багатоповерхівок? І як, власне, не допустити байдикування відповідальних юросіб на період снігопадів та ожеледиці?

Відео дня

ЖЕК, ЖБК та ОСББ

Балансоутримувачами багатоквартирних будинків можуть бути: житлово-експлуатаційна контора (ЖЕК), житлово-будівельний кооператив (ЖБК) та об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Тому, якщо у вашому дворі, до прикладу, не посипані піском тротуари, першочергово звертатися слід саме до них. 

— Утримання будинку та дворової території — це зона відповідальності управителя або ОСББ. Прибирання цієї території від снігу, його подальший вивіз, посипання сіллю або піском слизьких ділянок — це їхні обов’язки, — пояснює директор департаменту житлового господарства Вінницької міської ради Роман Фурман. — Мешканці самостійно обирають собі управлінські компанії. І якщо останні не справляються з покладеними на них обов’язками, мешканці мають право замінити їх. Так само з головою ОСББ. Якщо люди не задоволені його роботою, вони можуть переобрати більш гідну кандидатуру. 

За словами посадовця, під час дії воєнного стану провести загальні збори мешканців та переобрати голову ОСББ, може бути проблематично, наприклад, через неможливість зібрати одночасно більшу частину співвласників квартир. У такому разі законодавство дозволяє впродовж 15 днів після зборів провести збір підписів серед решти мешканців. Це також вважатиметься легітимним способом прийняти важливі для будинку рішення. 

— Першим питанням таких зборів потрібно поставити звіт голови ОСББ за виконану ним роботу. Другим — заміну голови на підставі його низької результативності, — радить Роман Фурман. 

Зони відповідальності

Розібратися, хто та за яку конкретну ділянку відповідає, також буває непросто. Голова одного з вінницьких ОСББ Михайло Ягодзинський говорить, що усі випадки потрібно розбирати окремо. До прикладу, за дворові проїзди, які, на перший погляд, належать до зони відповідальності якогось конкретного ОСББ або іншого управителя, можуть бути відповідальними одразу кілька будинків з різною формою власності. Це суттєво ускладнює поділ обов’язків, адже кожен хоче опікуватися якомога меншою ділянкою. 

— Якщо є спільні ділянки, то керівники, зазвичай, між собою просто домовляються і організовують спільне прибирання, залучаючи спецтехніку та закуповуючи посипні матеріали, а витрати ділять навпіл, — продовжує Михайло Ягодзинський. 

Зимове прибирання — завжди непросте

За словами очільника департаменту житлового господарства Романа Фурмана, проблем з придбанням посипних матеріалів у Вінниці наразі немає. Він говорить, що, до прикладу, ті є таки голови ОСББ мають свої спільноти, де усі ці питання можна легко вирішити. 

Михайло Ягодзинський каже, що також не чув, що хтось із колег має проблеми із закупівлею солі, відсіву чи піску. Точок продажу цих матеріалів, за його словами, у Вінниці достатньо. 

— Звісно, є питання суттєвого зростання ціни на посипні матеріали, але дефіциту, скажімо, технічної солі, у Вінниці немає, — говорить голова ОСББ Михайло. — Якщо говорити загалом, то посипання та зимове прибирання території є непростим процесом і створює чимало незручностей. Не можна достеменно знати, коли випаде сніг чи з’явиться ожеледиця, але усувати це потрібно в найкоротші терміни. Буває, що виникають труднощі з пошуком необхідної техніки, або двірники не завжди вчасно справляються зі своїми обов’язками, або взагалі роботи стільки, що вони не можуть фізично її подолати. 

Очільник ОСББ каже, що для уникнення форс-мажорних ситуацій заздалегідь зробив запас посипних матеріалів на кілька років наперед. Також він говорить, що має змогу вчасно усувати усі погодні негаразди й не витрачати значних сум з бюджету тому, що його ОСББ має невелику зону відповідальності.

Що робити, якщо травмувалися?

Втім, у міській раді кажуть, що якою б не була зона відповідальності ОСББ або ж когось іншого, управитель все одно несе за неї повну відповідальність. І якщо, наприклад, на тротуарі перед багатоповерхівкою людина травмується через ожеледицю, відповідати бути саме управлінська компанія або голова ОСББ. 

— Претензію слід направити рекомендованим листом з повідомленням на адресу контори, яка відповідає за експлуатацію ділянки, на якій особа травмувалася, — розповідає адвокатка Анна Даніель. — Також особа має право звернутися до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я (як матеріальної, так і моральної) за зареєстрованим місцем проживання/перебування/місцем заподіяння шкоди. 

Спершу треба відправити претензію на адресу контори, що відповідає за експлуатацію ділянки, зазначивши, що  розраховуєте на виплату компенсації. А якщо ж реакції немає — слід звернутися до суду. 

У таких справах про відшкодування шкоди позивачі звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях (пункт 2 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір»).

Як пояснює адвокат Ігор Тетеря доказами, необхідними для задоволення судом такого позову можуть бути: докази факту ушкодження здоров'я, зокрема, листок  непрацездатності чи довідка медичного закладу. Також докази нанесення матеріальної та моральної шкоди, зокрема медичні документи з переліком необхідних ліків та чеки і квитанції про їх придбання. 

— Крім того, це можуть бути докази інших понесених витрат, наприклад, відповідні експертизи, — пояснює Ігор Тетеря. — Додати ви можете додаткові докази події нещасного випадку, якими, можуть бути свідчення очевидців. Або ж відеозаписи з камер відеоспостереження. 


Читайте також:

У Вінниці шиють спальники з обігрівом, який працює від павербанка

Про інвалідність внаслідок війни. Дізналися, як отримати статус, куди звертатися

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Галина Гоцалюк

    Часний сектор самі гребли, у нас і дороги   чистять після всіх. Кожен біля себе, на вихідні зарядка.
  • Vasiliy

    Вся надія на стареньку пенсіонерку прибиральницю, яка влаштувалась не від хорошого життя в ЖЕК на роботу. А норма прибирання для неї не маленька...
  • Ксюша

    А самим зібратись і почистити слабо????!!!! Обов'язково це повинен зробити хтось за вас? Ну так, вони ж, двірники які і своїй масі пенсіонери, зарплату одержують за це! Молодь на таку роботу йти не хоче!!!!
  • ОВ

    Лопати взяли і прибрали.

keyboard_arrow_up