«Ця осінь для нас солодка». Цукру вже маємо у два рази більше, ніж торік

«Ця осінь для нас солодка». Цукру вже маємо у два рази більше, ніж торік
У фермерському господарстві "Вищеольчедаївське" буряки дають прибуток навіть за умови, що їх везуть на завод за сто кілометрів. Як це вдається? Фото Віктора Зеленюка
  • На 16 жовтня на заводах області виробили 125 тисяч тонн цукру, торік на цю дату було 60 тисяч тонн.
  • У жодній іншій області не мають таких показників, бо ніхто не сіє стільки буряків, як у нас.
  • Розповідаємо про солодку осінь одного з господарств Мурованокуриловецької громади.

Господарство у селі Обухів, що у колишньому Мурованокуриловецькому районі, уже завершило копати цукрові буряки. Вирощували їх на площі 185 гектарів. З кожного з них зібрали в середньому по 630 центнерів. На одній з ділянок урожайність ще вища — 675 центнерів з гектара. Середній показник по області нижчий, ніж 500 ц/га.  

Отримали і вологу, і тепло

«Ця осінь для нас солодка», — каже керівник фермерського господарства «Вищеольчедаївське» Руслан Дмитрук. — Бурякове поле потішило не тільки гарним урожаєм коренів, а й високою цукристістю буряків. При базовій цукристості 16 відсотків маємо показник на один відсоток вищий. За цукристість, вищу понад базову, завод нараховує додаткові кошти».

Відео дня

Уточнимо деякі подробиці для читачів. Найперше для тих, які не стикаються з такими поняттями, про які згадували. Робимо це для того, аби дати можливість зрозуміти, завдяки чому у  фермерському господарстві мають кращі показники, ніж у середньому по області. А також пояснимо, чому господарству, яке знаходиться за сотні кілометрів від цукрозаводу, все одно вигідно вирощувати буряки. Здавалося б, транспортувати їх на таку далеку відстань — це немалі витрати. Особливо при нинішній високій ціні на пальне. Що каже з цього приводу керівник ФГ?

За словами Руслана Дмитрука, нинішнє літо було жарким. Високі температури не сприяють росту буряків. Як  же тоді вдалося виростити гарний урожай в Обухові?

Каже, посіяли насіння у вологий ґрунт. Сіяли у другій половині квітня. Якраз вдалося «спіймати» вологу. А це гарна запорука майбутньому урожаю.

Другий важливий аргумент — корені отримали достатньо сонця. А сонце сприяє формуванню цукру у коренях. Отож, волога навесні і достатня кількість сонця влітку і на початку осені забезпечили фермеру гарний урожай.

Завод за сто кілометрів від поля

Буряки нині вирощують у небагатьох господарствах. Наприклад, у згаданому колишньому Мурованокуриловецькому районі залишилося тільки три господарства, де зберегли цукристі. У колишньому Барському районі буряки ніхто не сіяв.

Одна з причин — високі затрати на доставку коренів на цукрозавод. Раніше цукрозавод для господарств згаданого району був, як кажуть, під боком. Корені возили на переробку на Вищеольчедаївську цукроварню. Не стало заводу, порізали на металобрухт. Після того дехто возив корені на Моївський цукровий. І це підприємство перестало працювати.

Тепер найближча цукроварня за сотню кілометрів — у селі Жданівка Хмільницького району. Саме сюди доставляють на переробку буряки з Обухова. Чому тоді цьому господарству вигідно возити на далеку відстань, а іншим — ні?

Як пояснив керівник ФГ «Вищеольчедаївське» Руслан Дмитрук, господарство не вивозить буряки. Робить це завод своїм транспортом. Все це передбачено в умовах договору фермерського господарства із заводом. Завод має потужні техніку, тому для нього не складає особливих проблем вивезення буряків. «Заводчани зацікавлені у сировині, у нас свій інтерес у вирощуванні буряків — ця культура прибуткова», — пояснює керівник господарства.

Для довідки

Станом на 16 жовтня 2023-го в області накопали  майже 1,5 мільйона цукрових буряків. Трохи менше половини з них (870 тис.т) переробили на заводах. В області працює п’ять цукрозаводів. Загалом вони виробили 125 тисяч тонн цукру, торік на цю дату було 60 тисяч тонн.

Урожай цукристих зібрано на 58% площ. Посіяли буряки на 54 тис. га, це на шість тисяч га більше, ніж було торік. Такі цифри повідомили в обласному департаменті агропромислового розвитку.

Читайте також:

«На такому ліжку вбили Леонтовича». Два подарунки отримав музей композитора

Опалювальний сезон у Вінниці: тепло уже запустили уже у понад 500 будинків

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Vova Volodya

    Меньше розказуйте
  • Александр Бабак

    Тей що, в цьому році може злипнутись (
    *@
    {@ ?
  • Татьяна Писаренко

    Лишилося написати адресу де зберігається цей врожай.
  • Wadim Kozak

    .

keyboard_arrow_up