«Це рішення не підлягає оскарженню». Підполковнику міліції не повернули ні пенсію, ні звання

«Це рішення не підлягає оскарженню». Підполковнику міліції не повернули ні пенсію, ні звання
Обласний Апеляційний суд не взяв до уваги аргументи адвоката і його підзахисного колишнього начальника міліції - залишив без задоволення подану скаргу
  • Обласний Апеляційний суд роглянув скаргу адвоката колишнього начальника міліції Могилева-Подільского.
  • Позивач просив погасити покарання у вигляді позбавлення спеціального звання — підполковник міліції.
  • Колегія суддів не задовольнила скаргу.
  • Що кажуть адвокат і його підзахисний?

Мова йде про колишнього міліцейського посадовця підполковника Василя Шрамка. На той час ще діяла міліція, а не поліція. Він керував міським управлінням міліції у Могилеві-Подільському.

Його судили за побиття одного з місцевих жителів. Під час судових засідань було доведено, що начальник міліції бив чоловіка. Крім того, своїм автомобілем доправив його до міліції. По дорозі зупиняв машину і ще раз вдарив. Побиття продовжувалося у відділенні поліції.

Після лікування постраждалий звернувся до суду. Справа набула широкого резонансу.

Відео дня

Шрамка визнали винним у вчиненні злочину. Його засудили на п’ять років з позбавленням права обіймати атестовані посади у правоохоронних органах та органах державної влади на два роки. До того ж, позбавили спеціального звання — підполковник міліції.

За ґрати підполковника не відправляли. Засудженого звільнили від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком на два роки.

Рішення суду набуло чинності 22 травня 2013 року. Справу розглядав Мурованокуриловецький районний суд.

Відтоді спливли терміни покарання. Тепер уже колишній міліціонер звернувся до суду. Чого добивається?

Стягнули виплачену за рік пенсію

Скаргу до обласного Апеляційного суду подав захисник Шрамка адвокат Олександр Никитюк. 

Її розглядала колегія із трьох суддів.

Це була скарга на ухвалу Мурованокуриловецького районного суду від 17.08.2021 року. Суд відмовив у задоволенні клопотання Шрамка про звільнення його від додаткового покарання та зняття судимості за вироком суду від 22.04.2013 року.

Під додатковим покаранням слід розуміти позбавлення спеціального звання піполковник міліції. Як з'ясувалося у судовому засіданні 21 вересня, колишньому міліцейському керівнику звання не потрібно. Йому треба погасити покарання у вигляді позбавлення звання. Для чого?

Як пояснив у судовому засіданні Олександр Никитюк, через втрату звання Шрамка позбавили пенсії, а сплачені раніше кошти стягнули з чоловіка через суд. Отримував їх протягом одного року.

Адвокат говорив, що його підзахисний уже відбув покарання, сплив час терміну, але позбавлення звання залишається не погашеним.

— Не може воно залишатися довічним, — зазначив адвокат. — Навіть ті, хто відбуває довічне покарання, інколи мають шанс вийти на волю, а тут як має бути? Позбавлення звання залишиться безстроково?

Прокурор, який брав участь у судовому засіданні, відхилив скаргу й аргументи адвоката.

Колегія суддів ухвалила залишити без змін рішення Мурованокуриловецького районного суду, відповідно скаргу адвоката залишила без задоволення.

Не дотримана процедура позбавлення звання

Після засідання журналіст запитав в Олександра Никитюка, чи планують оскаржувати рішення Апеляційного суду.

— Воно не підлягає оскарженню, — каже адвокат. — У цій справі багато порушень..

Співрозмовник уточнив ситуацію щодо позбавлення звання підзахисного. Каже, навіть якщо суд і прийняв таке рішення, то є процедура. За його словами, судовий документ надсилаєься в обласне управління, там його розглядають і передають у міністерство. Далі вже міністр приймає рішення. Бо ж не міністр присвоює звання, тому він має його позбавляти. Не було такого зроблено у випадку з підзахисним.

Адвокат звертає увагу на ще одну обставину.

— Суд ухвалював рішення про звання тоді, коли Шрамко вже не служив у міліції, — говорить адвокат. — На той час він не мав звання. Його позбавили того, чого у нього не було.

Співрозмовник уточнює, що у деяких категорій військових після закінчення служби звання зберігаються. У міліції не було такого.

До розмови доєднується Василь Шрамко:

— На обліку у військкоматі мене поставили в армійському званні старшого сержанта, —  каже він.

На підставі чого вдібрали пенсію?

Як стверджує адвокат, у Пенсійному фонді нема документа, на підставі якого можна було б відібрати в людини отримувати уже призначену пенсію. Ніякі документи з цього приводу до ПФУ не надходили.

— Вони не уповноважені самостійно позбавляти пенсії, — говорить адвокат. — Нема у них такого права. Є стаття, в якій йдеться, що особі, яка звільнена з органів, може бути призначена пенсія на загальних підставах. Але тут уже була призначена пенсія. А її позбавили.

Адвокат каже звертатися до Адмінсуду про поновлення пенсії, там відмовили. Так само як в Апеляційному адмінсуді.

Ніде не взяли до уваги надані аргументи.

— Мабуть, тому, що справа у свій час мала широкий резонанс, тому на окремі деталі ніхто не зважає, — говорить адвокат. —Та й закони не всі досконалі…

Запитую у пана Шрамка, скільки в нього ще часу до пенсії за віком? «Понад десять років ще треба чекати», — каже він.

Міг же чоловік дотепер служити, але…  

Читайте також:

«Кажу йому: ти ще поїдеш на Паралімпіаду». Хлопець, який залишився без ніг, вийшов на стадіон

«Це вартість року навчання в університеті». Скільки коштують репетитори у Вінниці?

«Маршрутками катайтесь і не скигліть». Чому вінничани незадоволені роботою громадського транспорту?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Next

    Армійське звання сержант, набагато відрізняється від спеціального міліцейського звання підполковник, про це адвокат мав би знати. Таких випадків є багато, про це можна почитати і ознайомитись. Суд виніс гідне рішення, яке на щастя оточуючих не підлягає оскарженню.

keyboard_arrow_up