«Ми зверталися до нього через небо»: Олександр Теренчук про фестиваль на честь Кузьми Скрябіна

«Ми зверталися до нього через небо»: Олександр Теренчук про фестиваль на честь Кузьми Скрябіна
Фестиваль «Шампанські очі» на честь 55-річного ювілею Кузьми Скрябіна
  • У 2023-му Кузьма Скрябін святкував би своє 55-річчя. На честь ювілею знаного музиканта в серпні у Львові відбувся фестиваль«Шампанські очі».
  • Вінницький актор і шоумен Олександр Теренчук розповідає, як йому пощастило стати ведучим на фестивалі в пам’ять про Андрія Кузьменка.

Особлива життєва філософія, заснована на справедливості й честі, глибока життєва мудрість, пророчі рядки пісень без зайвого пафосу — це те, що нам залишив Андрій Кузьменко. І те, чого нам тепер так не вистачає.

Цього року у різних куточках України відбудуться вечори пам’яті нашого видатного земляка, яскравої творчої особистості, авторитетного громадського діяча, щирого патріота і завзятого борця за правду Кузьми Скрябіна, якому у цьому році виповнилось би 55 років.

Фестиваль «Шампанські очі»

Відео дня

Нещодавно у Львові відбувся фестиваль «Шампанські очі», який теж був приурочений 55-річчю Кузьми Скрябіна. Подію організували батьки Андрія Кузьменка і дружина Світлана.

Фестиваль об’єднав на одній сцені усіх найвідоміших українських зірок, серед яких Ірина Білик, Олександр Пономарьов, Тарас Тополя, Михайло Хома, Pianoбой, Арсен Мірзоян, DILYA, Lizgunova, Ivan NAVI та інші популярні виконавці. Вони заспівали найкращі пісні Скрябіна.

Олександр Теренчук і Тарас Тополя

Актор і шоумен Олександр Теренчук розповів, як здійснилося те, про що він не міг навіть мріяти — провести фестиваль «Шампанські очі» у Львові. Вінничанин був щасливий від того, що ювілей кумира Кузьми Скрябіна довелося відзначати на одній сцені з його друзями і однодумцями. А все почалося з вінницьких концертів, організованих в пам'ять про артиста.

— Коннект з родиною Скрябіна відбувся 2 лютого цього року, коли я вирішив зробити вечір пам'яті Кузьми у Вінниці, заспівати його пісні, — розповідає Олександр Теренчук. — Приїхала дружина Світлана привезла його речі для аукціону: футболки, диски, моделі автомобілів. На них ми заробили 200 тисяч на фонд Скрябіна. Після концерту Світлана подякувала і сказала, що такого давно ніхто не робив. 

З Іваном Navi

Влітку почали говорити, що у серпні потрібно провести фестиваль у Львові на честь 55-річчя Андрія Кузьменка, зібрати зірок. Шукали ведучого, дружина Скрябіна згадала про Теренчука.

— За півтори неділі вирішили, що ведучим концерту буду я, — каже шоумен. — Для мене це був один з найкрутіших проектів за останні два роки. Стояти на сцені з Іриною Білик, Пономарьовим, Іваном Наві, та іншими зірками і гуртами — це було дуже потужно. Я взяв базову частину того, що ми робили у Вінниці і провів цей концерт. Людей було тисячі, грав симфонічний оркестр. В залі були батько Кузьми і дружина. Просили на цьому акцентувати увагу, лише на пісню «Мама» приурочити всім матерям, чиї діти зараз на передовій. Ми зверталися до Скрябіна через небо, аплодували йому, плакали, дякували за концерт. Українські зірки зверталися до співака на небесах «Андрійко»...Просили, щоб на небі продовжував співати нашим захисникам...

«Санічка, пішли на бар, бахнем по пивку»

Під час фестивалю «Шампанські очі» у Львові кожному артисту на концерті вручили вінницькі цукерки «Ти сам собі країна», провели благодійний аукціон. Також презентували книгу Олексія Кучеренко «Люди, як кораблі». В ній правдиво описані усі періоди життя співака, показано, за що його любили поціновувачі, поважали друзі й що й досі не можуть пробачити вороги. В книзі також йдеться про невипадкову смерть Скрябіна, про що говорить і мати співака.

Вінничанин Олександр Теренчук згадує зустрічі зі Скрябіним у Вінниці.

— Я був знайомий з Андрієм по роботі, зустрічаються кілька разів. Він сам любив їздити за кермом. Коли приїздив до Вінниці, при зустрічі говорив: «Санічка, пішли на бар, бахнем по пивку». Так ми обговорювали сценарій його ведення свята. Це в нього я перейняв такий хід: спілкуватися з людьми, які сидять за столами, розповідати свої історії, як рідним. Нам було комфортно, ми були близькі за духом. Любив пожартувати, вмів говорити правду, визнавати помилки. В ньому, як і в його творчості є простота і глибина, яка чіпляє людей. Рідні розповіли, що в студії Скрябіна нічого не змінили, жодну річ не переставили.

Олександр Теренчук обіцяє, що з вінницькими артистами і надалі на концертах вшановуватимуть Кузьму Скрябіна. Також вінницький актор і шоумен планує розвивати українську культуру, відновлювати пам'ять про інших наших музикантів, співаків, акторів і літераторів.

В листопаді Теренчук обіцяє провести вечір на честь ще одного великого українця Володимира Івасюка. Вже домовились про участь Яремчуків і Зінкевича.

 

Читайте також:

«Душевно, по-домашньому». Зірка «Кварталу» Юрій Великий виступить у Вінниці

Художній пленер, ярмарок і майстер-класи: у Вінниці стартував «Пироговський пікнік»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up