«Це буде довго, але ще жодному військовому не відмовили»: як отримати УБД у військкоматі

«Це буде довго, але ще жодному військовому не відмовили»: як отримати УБД у військкоматі
Старший лейтенант Ірина Зелінська, служить у ТЦК та СП. До неї щодня приходять військовослужбовці і родини бійців, яким необхідна консультація та допомога з отриманням довідок, посвідчень, пільг.
  • Учасник бойових дій (УБД) — статус, який військовослужбовець може отримати безпосередньо у військовій частині, доки він ще на службі.
  • Після звільнення, (за будь яких причин), отримати цей статус і пов’язані з ним пільги, для більшості військових стає таким собі квестом на витримку.

Чому так відбувається? На це запитання відповідає старший лейтенант Ірина Зелінська, профільна фахівчиня ТЦК та СП (Вінницького міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, або по старому — військкоматі, — авт.). До неї на прийом щодня приходять військовослужбовці і родини бійців, яким необхідна консультація та допомога з отриманням довідок, посвідчень, пільг.

— В отриманні будь-якого статусу чи пільг, є певний алгоритм дій і перелік документів. Але дуже часто в людей виникають питання, що це за документи і де їх брати, — розповідає Ірина Зелінська. — Тому людям, в яких є загиблі, зниклі безвісти, або є потреба в отриманні УБД, звертатись в ТЦК стосовно роз’яснення.

Відео дня

З документами чи без

В більшості випадків по посвідчення звертаються учасники російсько-української війни. Також є випадки, коли посвідчення потрібно відновити бійцям, які воювали в 2014 році, але втратили або пошкодили документ.

— Іноді за оформленням посвідчення УБД до нас звертаються діючі військовослужбовці, — говорить Ірина Зелінська. — Але ми не можемо в цьому допомогти. Діючі військовослужбовці мають оформлювати цей статус виключно у військовій частині за місцем служби.

Лише після звільнення

— Після звільнення, люди звертаються в ТЦК з пакетом документів, які у них можливо є, — розповідає Ірина Зелінська. — Тому що є військові частини, які надають звільненим перелік необхідних документів. Це може бути довідка про участь в бойових діях, витяг з журналу бойових дій, наказ командира військової частини про те, що людина перебувала в зоні бойових дій і виконувала завдання. А може документів і не бути — не всі частини їх видають, і це можна зрозуміти, тому що зараз в них дуже сильна завантаженість.

В таких випадках, у ТЦК та СП роблять запити на військові частини, щоб ті відправили відповідні документи щодо певної особи на адресу устанви.

— Ці документи потрібно дочекатися, тому що військова пошта має свої нюанси роботи, — розповідає Ірина Зелінська. — Іноді документи приходять з помилками. Це людський фактор, в умовах надзвичайної бойової завантаженості цілком можливий. Тоді доводиться робити повторний запит. І знов очікувати. Іноді доводиться звертатися до кількох різних інстанцій. 

Часом щоб цей процес проходив швидше, в ТЦК та СП шукають альтернативні варіанти, намагаються йти на зустріч людям, допомогти оперативно вирішити проблему. Наприклад пропонують бійцю особисто напряму звернутися в стройову частину, щоб там сприяли швидкому відправленню документів.

Як це відбувається?

— Старт процесу оформлення — це написаний самим воїном запит на військову частину, — каже Ірина Зелінська. — Як тільки ми отримуємо відповідь, сповіщаємо заявника, ознайомлюємо його з документами, а тоді передаємо їх до обласного ТЦК. Там знову перевіряють вже нас, щоб не було помилок чи хибодруків і весь пакет був коректно сформований. Тільки після цього документи відправляються на розгляд відповідної комісії. Коли комісія розглянула документи – або надала статус УБД, або відмовила — ці документи передаються знов встановленим порядком до ТЦК обліку відповідної особи.

Що може бути не так?

За словами військової, відмов в наданні статусу УБД ще не було, тому що на момент подачі пакету документів комісії, все перевіряється ретельно. Але бувають особливі випадки.

— Був випадок, коли ми відправляли запит на військову частину про підтвердження статусу УБД, а прийшов витяг з наказу командира військової частини про те, що даний військовослужбовець відмовився від виконання завдання за призначенням і через це йому не дають документи, які він запитує. До речі, за цим випадком був і адвокатський запит, там проводилося службове розслідування, — розповідає старший лейтенант. — Часто люди, які подали документи на МСЕК, отримали групи інвалідності, не сповіщають про це і намагаються оформити ще й статус УБД. Але законодавством України не передбачено подвійні пільги.

Якщо в бійця є УБД, а потім він пройшов МСЕК і отримав інвалідність, посвідчення УДБ здається на зберігання, а він тим часом користується посвідченням інваліда війни. Коли групу закривають, боєць може забрати своє посвідчення УБД.

Отримання УБД через ТЦК та СП

1. Військовозобов’язаний за місцем реєстрації (перебування на військовому обліку) подає до ТЦК та СП заяву та комплект документів:

  • довідка про безпосередню участь особи в заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України;
  • не менш як один з таких документів: витяги (копії) бойових донесень; витяги (копії) з журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки); витяги (копії) з вахтових журналів; копії польотних листів;
  • копії матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.
  • для осіб, які перебували в полоні — матеріали спеціальних (службових) розслідувань за фактом потрапляння в полон або в заручники.
  • також до документів додається згода на збір та обробку персональних даних, дві кольорові фотокартки розміром 3×4 см на матовому папері, зображення обличчя має займати 65–70 % фотокартки.

До зазначених документів можуть додаватись інші документи, які містять докази та підтверджують факт виконання особою особисто або в складі військової частини (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань.

2. Відповідні підрозділи соціального забезпечення ТЦК та СП після отримання від військовозобов’язаного заяви з документами:

  • реєструють їх в спеціальній книзі обліку;
  • перевіряють чи документи містять достатні докази та підтверджуючі факти виконання особисто заявником або у складі військової частини бойових (службових) завдань, проведення розвідувальних заходів та їх відповідність вимогам нормативно-правових актів (керівним документам);
  • за потреби, роблять запити до військових частин або до архівних установ;
  • після оформлення направляють їх на розгляд відповідної комісії.

3. Комісії після отримання заяви особи з документами зобов’язані:

  • зареєструвати їх в спеціальній книзі обліку;
  • у місячний строк з дня отримання розглянути їх та довести прийняте комісією рішення до особи через ТЦК та СП.

4. Підрозділи соціального забезпечення ТЦК та СП після отримання рішення комісії про надання особі статусу учасника бойових дій:

  • організовують доведення рішення комісії до відповідної особи;
  • організовують роботу з видачі посвідчення УБД особисто заявнику;
  • інформують про видачу посвідчення УБД до відповідної комісії.

Графік прийому громадян Вінницького міського ТЦК та СП:
Понеділок-п’ятниця: 9.00–16.00
Телефон для довідок: (0432)61–21–05

 

Читайте також:

Скільки платять добровольцям, що пішли в ТрО, та як отримати учасника бойових дій? Питання і відповідь

Що може зіпсувати відпустку для військового? Про ситуації в мирному житті, які роздратують

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Oleksandra Zaiats

    Більшість людей не розуміє бюрократичні складнощі та людський фактор.
    Звичайно, необхідно щоб все працювало відповідним чином, але зараз у таких структурах ажіотаж.

    Максим Краснопір reply Oleksandra Zaiats

    Oleksandra Zaiats Нажаль це так.
  • Альона Біряєва

    В мене малий в бойових діях ще з перших днів і ще досіх пор нема посвідчення учасника бойових дій для чого бриха ти що всім даєте і нема жалобів
  • Tatyana Tanya

    А скільки з поліції несправедливо отримали посвідчення,хто за тиждень хто за місяць побувши на блокпостах з 2014.А хлопці на війні уже півтора року воюють,ризикують життям і ще мають добиватися посвідчення.Чому не перевіряють?
  • Олена Корецька

    А це ще випрошувати треба?

    Галина Коновал reply Олена Корецька

    Олена Корецька Виходить, що так. Усе треба випрошувати, навіть петиції на звання Героя зробили процедуру, щоб було 25000 голосів, а без цього хлопці, які віддали саме цінне, не Герої? Не для всіх можуть виклянчати люди тієї подкачки. СТИД І СРАМ!!!.....

keyboard_arrow_up