Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання

Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання
  • Наша країна бореться з ворогом і втрачає своїх захисників. Окрім того, що ми маємо зберегти пам’ять про полеглих, повинні гідно зустрічати їх «На щиті». 
  • Як це правильно зробити? Чи може бути покараний той, хто «вклиниться» в траурний кортеж? Ми дізналися.

Понад два роки триває повномасштабна, десять років загалом йде війна на Україні. Мало не щодня, а то і кілька разів на день вінничани зустрічають «на щиті» полеглих земляків-Героїв. Але деякі громадяни і дотепер не знають, як реагувати на рух траурного кортежу по Вінниці.  

Часто пішоходи і автомобілісти чують гул сирени, бачать на автівках жовто-блакитні стяги, але навіть не припиняють рух. Доказом тому є численні відео, які зняті на відеореєстратор автомобілів кортежу або з вуличних камер спостереження. По них видно, як люди перебігають перед автомобілем, на якому написано «На щиті». Також, як в останню мить перед кортежем намагається проскочити автівка...

Нещодавно у Вінниці автомобіль BMW проїхав перед колоною траурного кортежу, який супроводжував до кладовища загиблого військового. Про це повідомляли у Ситуаційному центрі Вінниці.

Відео дня

«Близько 13.00 центральними вулицями Вінниці машина поліції супроводжувала полеглого захисника на кладовище. Втім на вулиці Пирогова (перехрестя біля Урожаю) водій чорного автомобіля BMW, незважаючи ні на що, вирішив проскочити між колони», — йшлося у повідомленні.

Цей інцидент зафіксували міські камери відеоспостереження. Згодом на зв’язок вийшла й сама водійка і вибачилась в мережі.

«Доброго дня! За кермом BMW була я і справді не зрозуміла, що сталося. А коли проїхала, вже було пізно. Мені дуже соромно за таку ситуацію. Тому приношу свої найщиріші вибачення за це та глибокі співчуття рідним полеглого Героя. Я прекрасно розумію свою провину, і те, що тут будь-яких слів буде замало», — написала власниця авто.

Водночас у Ситуаційному центрі закликали людей не бути байдужими, зупинитися та схилити свої голови, стати на коліна перед тими, хто віддав власне життя за Україну.

Як розпізнати кортеж «На щиті»

Генеральний штаб ЗСУ ще в серпні 2022 року прийняв рішення змінити старе радянське кодування «Вантаж 200» на фразеологізм «На щиті». Така заміна пов'язана з новими принципами української армії. Також вона відбулася з ціллю пояснити, що наші полеглі оборонці — особистості, гордість і честь Держави, а не якийсь «вантаж», і кожна смерть захисника України — трагедія для всієї України. Тому і важливо з повагою ставитися до повернення Героя додому.

Як розпізнати кортеж із полеглим військовим?

Це колона з декількох автомобілів. Попереду зазвичай їде або патрульна поліцейська машина, або авто, що супроводжує. В обох випадках перше авто буде з мигалками синього або помаранчевого кольору. Також буде звук сирени, який сповіщає про рух колони. Замикає колону автомобіль з зеленим проблисковим маячком.

На машині, що везе полеглого Героя завжди є наліпка ритуальна служба, а також зараз можете бачити велику назву «На щиті». Крім того, будуть прапори України.

Як діяти, коли побачили колону?

То яка правильна поведінка пішоходів та водіїв під час руху колони з полеглим воїном? Підготували головні пункти, на які варто звернути увагу вінничанам.

  • Коли побачили колону, зрозуміли, що «На щиті» повертається Герой, то слід зупинитися як пішоходам, так і водіям. 
  • Якщо є така можливість, то зупинитися і стати на коліно перед загиблим воїном, зняти головний убір і віддати шану захиснику в хвилині мовчання.
  • Водії мають вийти з автомобілів та схилити голови в мовчанні. 

І з релігійної точки зору, якщо ви бачите, що рухається похоронна процесія, забороняється переходити їй дорогу. За повір'ями, через це з вами може статися лихо.

І варто пам'ятати, що війна триває, і вона по всій країні. А те, що зараз ми, вінничани, можемо спокійно гуляти містом, то цим завдячуємо саме нашим воїнам. Як живим, так і загиблим. Тому шануймо Захисників та будьмо вдячними за подвиг кожному, хто повернувся «На щиті».

Порушення ПДР і покарання

Якщо говорити мовою ПДР, то коли колона супроводжується автомобілями оперативної служби з увімкненими проблисковими маячками або спеціальними звуковими сигналами, то її обгін, випередження і паралельний з нею рух, заняття місця в колоні, заборонені. Водій зобов'язаний рухатися за замикаючим колону автомобілем оперативної або спеціальної служби. Про це розповідає юрисконсульт ветеранського простору.

Микола Тимощук, юрист Veteran Hub:

— В першу чергу, існують базові правила дорожнього руху. Зазвичай, колони супроводжуються транспортом Національної поліції. Водії оперативних транспортних засобів, виконуючи службове завдання, можуть відступати від виконання деяких норм ПДР.

У разі наближення транспортного засобу з увімкненим синім проблисковим маячком та (або) спеціальним звуковим сигналом водії інших транспортних засобів, які можуть створювати йому перешкоду для руху, зобов’язані дати йому дорогу і забезпечити безперешкодний проїзд зазначеного транспортного засобу (і супроводжуваних ним транспортних засобів).

Забороняється здійснювати обгін і випередження транспортних засобів з увімкненими проблисковими маячками синього і червоного або лише червоного кольору та зеленого або синього і зеленого кольору і супроводжуваних ними транспортних засобів (колони), а також рухатися по суміжних смугах зі швидкістю колони або займати місце в колоні. Особливо гостро з етичної точки зору виглядають спроби «вклинитись» в колону, що супроводжує полеглого/у захисника/цю. 

Також пішоходи зобов'язані утриматись від перетину проїжджої частини, коли спостерігають рух спецтранспорту з проблисковими маячками та звуковими сигналами.

Теоретично, це може бути розцінене як порушення ПДР, Нацполіція може вживати заходів до таких водіїв та пішоходів. Варто пам'ятати, що полеглі віддали за Україну та її Незалежність найдорожче — своє життя.

 

Читайте також:

Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію?

Скасували статус «обмежено придатний». Що це означає для тих, хто має серйозні хвороби

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • АННА

    Не треба поліції, хай декілька військових з военкомату мають йти попереду, а переходити дорогу, виганятись вперед погана прикмета, ще із дідів прадідів традиція і треба зупинитись віддати шану
  • Cergey

    І це все за наші податки
  • Cergey

    Так нехай поліція 👮 працює а не один автомобіль їде попереду, скільки поліціянтів в м Вінниці? На наших податках збагачуються? Не думав ніхто,а що робе наша поліція 👮 створює ДТП пріусами???
  • Татьяна

    Взагалі,коли рухається траурна процесія ,обганяти,переходити дорогу вважається поганою прикметою і не повагою.

keyboard_arrow_up