Тонкий лід тріщить під ногами. Що робити, щоб не опинитися в крижаній воді?

Тонкий лід тріщить під ногами. Що робити, щоб не опинитися в крижаній воді?
  • Зима нарешті увійшла в свої права. Вулиці поступово вкриваються снігом, водойми – кригою.
  • Мороз за вікном не зупиняє рибалок витягнути рибу з-під шару криги.
  • Для любителів зимової рибловлі та не лише для них, ми підготували правила безпечної поведінки на  льоду.

Слід пам'ятати, лід завжди тонший там, де є стік води, ростуть кущі, очерет, де швидка течія, є джерела або впадає струмок.

Рибалкам слід пам'ятати, що не можна пробивати поряд багато ополонок, збиратись поряд великими групами,  пробивати лунки на переправах, ловити рибу біля промоїн та потрібно завжди мати при собі шнурок довжиною 12-15 метрів.

Нагадаємо, що троє вінницьких водолазів добровільно пішли під лід, щоб продемонструвати учням, як треба рятуватися з ополонки.

Відео дня
blockquote>

Правила поведінки на льоду

 

 

  • Виходити на лід безпечно лише тоді, коли його товщина досягне 7 см. (при цьому в розрахунок береться лише товщина нижнього, зеленуватого шару льоду).
  • Масова пішохідна переправа може бути організована лише при товщині льоду понад 15 см.
  • Для влаштування катка товщина льоду повинна бути не менше 12 см.
  • Якщо Вам все ж необхідно перейти через замерзлу річку, озеро чи ставок – то запам'ятайте, що найкраще це зробити на лижах (при цьому треба відстебнути кріплення, а палиці тримати в руках, не накидаючи петлі на кисті, рюкзак слід повісити на одне плече).
  • Якщо лід переходить група людей, то відстань між ними повинна бути не менше 5 м.
  • При переході по льоду в невідомому місці потрібно взяти палицю, щоб за її допомогою перевіряти міць льоду (якщо від удару палицею з'явиться вода, то необхідно негайно повернутись назад. Ні в якому разі не перевіряйте лід ногою).

Читайте також: На Вишенському озері рибалити безпечніше, ніж на Бугу. Та й клює частіше

Якщо Ви все ж провалились, не потрібно піддаватися паніці

  • намагайтеся утриматись на плаву, уникаючи занурення з головою ;
  • намагайтесь вилізти на лід, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги ;
  • намагайтесь якомога ефективніше використати своє тіло, збільшуючи ним опорну площу;
  • вибравшись на лід , перекотіться і відповзайте в той бік - звідки Ви прийшли, де міць льоду вже відома.

Якщо у Вас на очах під лід провалилась людина

  • крикніть, що Ви йдете на допомогу;
  • наближайтесь до ополонки поповзом, широко розкинувши руки ;
  • підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру ;
  • не підповзаючи до самого краю ополонки, подайте потерпілому палицю, лижу, шарф, шнурок, санки чи щось подібне і витягніть його на лід;
  • витягши потерпілого на лід, разом з ним поповзом повертайтесь назад.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up