З-під криги на Бугу рятували трьох водолазів: виходити на лід вже вкрай небезпечно

З-під криги на Бугу рятували трьох водолазів: виходити на лід вже вкрай небезпечно

Троє вінницьких водолазів добровільно пішли під лід, щоб продемонструвати учням, як треба рятуватися з ополонки. На навчання запросили учнів Вінницької школи №14.

Поради від рятувальників: опинившись у воді, треба широко розставити руки, кликати на допомогу, одночасно дивлячись, де більша товщина льоду. Вибравшись на поверхню, не можна ставати на ноги, пересуватися слід тільки повзком.

Найскладніше врятуватися дітям до десяти років. За статистикою, врятованих з-під криги таких одиниці. Торік з трьох не врятували жодного

Безпечна крига – прозора, блакитного кольору

Навчання проходили на річці Південний Буг біля місця дислокації групи рятувально-водолазних робіт Держслужби з надзвичайних ситуацій. Троє водолазів продемонстрували, як слід надавати допомогу тому, хто опинився під кригою. По черзі один з них опинявся у воді, два інші надавали допомогу. Потім рятувальники виїжджали на лід  на рятувальному аероглісері. Трохи далі біля протилежного берега в цей час знаходилися любителі зимової риболовлі. Побачивши рух біля рятувально-водолазної станції, рибалки перебазувалися далі вгору проти течії. До них також під’їжджали рятувальники і так само, як учням, пояснювали небезпеку перебування на весняному льоду.

Як розповіли рятувальники, торік одного з рибалок врятували з-під льоду поруч з їхньою станцією. Схоже, чоловік завбачливо обрав місце.

Відео дня

Євген Кобчук, полковник, керівник аварійно-рятувального загону ДСНС:

-З підвищенням температури лід на річках і водоймах став надзвичайно небезпечний для перебування на ньому, - каже Євген Кобчук. – Щоб привернути до цього увагу, застерегти дорослих, а особливо дітей, вирішили провести такі заняття. Продемонструвати як здійснюється порятунок людей підручними засобами і з допомогою спеціальної техніки, а також як має поводитися людина, яка опинилася у воді, і той, хто надає їй допомогу.

За словами Євгена Кобчука, протягом минулого року на водоймах області втопилася 61 людина.

Керівник групи рятувально-водолазних робіт майор Артем Січка розповів присутнім, що найбільш міцний лід той, що прозорий і віддає голубим кольором. Такий можна побачити у морозні дні. Нині ситуація вкрай небезпечна, щоб виходити на лід. Температура повітря вдень поступово підвищується, вода, що утворюється зі снігу, на ніч підмерзає. Насправді вся поверхня вкрита такою водою. Крім того, сама крига вже крихка, тріщить, починається її рух.

-Тонка крига це коли товщина льоду 10-15 см, - уточнює майор Січка. - По такій краще не ходити. Якщо виникла необхідність, старатися не йти групами, а по одному на відстані 3-5 метрів. Чому? Бо дві людини, чи більше, на одному квадратному метрі створюють тиск більший, ніж одна.

Аероглісер: рух по воді, кризі, снігу та болотах

У розпорядженні рятувальників аварійно-рятувального загону для порятунку на кризі, воді і болотистій місцевості є техніка, про яку донедавна могли тільки мріяти. Учасникам навчання рятувальники показали в роботі багатоцільовий аероглісер американського виробництва «PatrolMaster».

-Багатоцільовий аероглісер«PatrolMaster» – катер для рятування людей на воді, льоду і болотистій місцевості, ним евакуюють врятованих і доставляють необхідне обладнання до місць надзвичайних ситуацій. Розрахований на екіпаж  водій і 4 людини плюс 500 кг обладнання. Корпус виконаний з алюмінієвого морського сплаву, двигун карбюраторний  – 470 к/с, максимальна швидкість – 110 км/год.

-Катер на повітряній подушці «Марс-700» - для руху по воді, льоду і болотах і навіть деяку відстань може долати по суші. Крім водія, пасажиромісткість становить 6-7 осіб, двигун дизельний, максимальна швидкість – 65 км/год.

Масаж  серця – до ста натискань за хвилину

Присутні на навчанні учні школи №14 отримали знання, а дехто й навики надання першої допомоги потерпілому. Рятувальники продемонстрували, як правильно і ефективно треба робити непрямий масаж серця та штучне дихання. Бажаючі могли спробувати виконувати такі дії на манекені, що його надали організатори навчань.

Масаж серця, пояснювали рятувальники, здійснюється у нижній частині грудної клітини. Реаніматор робить таку процедуру на прямих руках, не згинаючи їх у ліктях. Одна рука ставиться на тіло, на неї інша, пальці підняті і всім корпусом натискає на тіло того, кого рятує. Робити треба з такою силою, щоб грудна клітина прогиналася на 4-5 см. До ста натискань на грудну клітину за першу хвилину. Далі – 50-80 за хвилину. При цьому, буває, може бути перелом ребра. Лікарі стверджують, що у такому випадку, масаж здійснювався ефективно.

Штучне дихання. Ця процедура в учнів супроводжувалася жартом зі словами: «Цілуй манекен!». Щоразу, коли змінювався реаніматор, на губи манекену клали чисту серветку. «Набираєте повні груди повітря, - наголошував рятувальник. - Людині, яку рятуєте, затуляєте пальцями ніс, і щосили видихаєте повітря у рот. Штучне дихання треба робити 14-16 разів за хвилину. Коли при цьому піднімається грудна клітина, це означає, що повітря поступає в легені. Відновлення пульсу перевіряється на сонній артерії на шиї і за звуженням зіниць в очах».  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Заволович

    Вона розводить таксистів!Останній випадок місяць тому був, з Жмеринським таксистом, який віз її у Копайгород Барський район. Таж сама історія- не розрахувалась і викрала у нього свідоцтво

    Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Kryminal/zhinka-vzyala-z-kieva-taksi-ta-vikrala-v-baru-kazhe-ne-bulo-chim-rozra-10589997.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up