Територія розбрату: на П’ятничанах бетонним парканом перегородили дорогу

Територія розбрату: на П’ятничанах бетонним парканом перегородили дорогу
  • Дивна конфліктна ситуація виникла на П’ятничанах, на масиві біля «гуральні». 
  • Один із сусідів перекрив бетонним парканом дорогу на «Корею». 
  • Мешканці обурені, кажуть, в разі пожежі звідси буде важко вибратися. 
  • Власник паркану пояснює, що дана дорога незаконна. Чому так?

Дорога тут була з давніх давен, коли ще існувала винокурня (гуральня). Так розповідає голова квартального комітету цього мікрорайону Алла Яровенко. Рішення будувати магістраль, яка з’єднує великий житловий масив з Вінницею, прийняли після погодження з попереднім власником ділянки. 

— У цьому новому житловому мікрорайоні П’ятничан 13 вулиць, більше 200 дворів. А виїзд в місто лише один — через вузьку вулицю Івана Богуна. Тому була зроблена в 2019 році ще ця дорога, на Ботанічну, — розповідає Алла Яровенко. — Щодо паркану і земельної ділянки, то раніше нею володіла інша людина. У 2016 році у нас були збори мешканців, на яких були присутні представники департаменту архітектури, земельних ресурсів і колишній власник. Він тоді при них казав нам, що змістить кут цієї ділянки, погоджувався на всі умови, на перенесення електроопори, аби там пройшла дорога, обіцяв допомагати в її облаштуванні. Чому виник конфлікт з новим власником — не зрозуміло.

Мешканці стомились чекати дорогу

Депутатка від мікрорайону П'ятничани Антоніна Іващук теж дивується, чому виникло непорозуміння з новим власником земельного наділу. Каже, все там можна було вирішити по-людськи, так, щоб і власник був задоволений, і мешканці решти 200 земельних ділянок.

Відео дня

Вона розповідає, що спільно з мешканцями неодноразово звертались до міської влади з проханням зробити цю дорогу на вулиці Серпневій. Але через брак коштів це питання не вирішувалось роками. Тому мешканці не стали чекати, коли міськрада буде спроможна цю магістраль для них зробити, збудували її самі. 

— Цієї дороги в генплані не було. І коли були зміни до зонування, цю дорогу ми там зазначили. Це було в 2018 році. Потім ми домовлялися з лісівниками, щоб дали нам дозвіл, бо це їхня територія, — каже Антоніна Іващук. — Ще раніше ми домовилися з попереднім власником наділу Миколою Подоляном,  що змінимо трохи конфігурацію його ділянки, щоб і він нічого не втрачав, і щоб дорога була. І він на це погодився. Жодного конфлікту і проблем не було. Відтак, мешканці самі збудували цю дорогу, поставили там на струмку труби, постійно збирали на це будівництво гроші. Я не можу зрозуміти, чому новий власник ділянки пішов з мешканцями на конфлікт і зайняв безкомпромісну позицію. 

Антоніна Іващук розповідає, що депутат і мешканці зустрічалися з представниками нового власника ділянки. На цій зустрічі були присутні також представники департаменту земельних ресурсів, архітектури, кадастру, юристи. Спілкувалися, пропонували компромісне рішення. Зокрема, щоб мешканці доплатили новим власникам, аби ті могли зробити зміну конфігурації цього наділу і трохи поступилися, щоб дорога залишилася. Але, каже депутатка, їх не почули, новий власник почав перекопувати дорогу. Люди обурилися, засипали її назад.  

Будувати дорогу було не можна

Зі слів депутата, голови квартального комітету, активіста Євгена Путіліна й інших місцевих мешканців, з якими ми спілкувалися, дана земельна ділянка належить громадянці Світлані Мерецькій. Її інтереси, кажуть наші респонденти, представляє адвокат, колишній депутат Вінницької міськради Юрій Зажирко.

Ми спробували поспілкуватися з паном Юрієм. Ситуацію коментувати він відмовився, зауваживши лише, що тут «немає про що говорити». Бо ситуація, на його думку, надумана, дороги там немає, дозволу на її будівництво ніхто не давав. Мовляв, це підтвердять і в міській раді.

У департаменті архітектури і містобудування Вінницької міськради в діях мешканців масиву, які збудували означену дорогу, вбачають незаконні дії. 

— Мешканці цю дорогу зробили самочинно, без нашого дозволу, — каже директор департаменту Яків Маховський. — Якщо їм була потрібна дорога, то вони мали прийти, замовити робочий проект, нанести туди ділянки. Тоді б було видно, що туди потрапляє земельна ділянка цієї людини. І щоб у неї не було претензій, їм потрібно було узяти у цього власника ділянки нотаріальне погодження, а не вирішувати все на словах.

Щодо змін в генплані Вінниці, то вони, каже головний архітектор міста, не вносилися з 2013 року. Зонування ж — це лише декларація про наміри, а не документ для прямої дії. Тому, спираючись на зміни зонування, робити дорогу було не можна.

— Зміни в генплан можна вносити один раз на п’ять років, з дозволу Кабінету міністрів. Вносилися лише зміни в план зонування, визначали зону транспорту. Ці зміни означають, що у департаменту комунгоспу і благоустрою є підстава замовляти проект на встановлення дороги. Але це не є підставою для виконання самочинних робіт, — каже чиновник. — Наприклад, якщо в плані зонування у нас зображена школа, це не є підставою для її будівництва. Підставою для будівництва є дозвіл державної архітектурно-будівельної інспекції. 

Хорошу магістраль ще побудують?

Що ж до шляхів вирішення питання з дорогою, то тут, каже головний архітектор, на нещодавньому засіданні виконкому був наданий дозвіл департаменту комунального господарства та благоустрою на проектування даної магістралі. Вона буде відповідати нормам шляхобудування, матиме велодоріжку,  освітленням, тротуар. Ця дорога не буде йти ні по чиїй земельній ділянці. Вона з’єднає масив з вулицею Ботанічною. Будувати її будуть, можливо, за кошти інвестора або на співфінансуванні. 

— На даний час виносяться містобудівні умови і обмеження задля надання дозволу на будівництво дороги в обхід цієї земельної ділянки. Вона буде побудована поруч з цим наділом. Покищо ми розробляємо проектно кошторисну документацію, — підтвердив і директор департаменту комунального господарства і благоустрою міста Володимир Ніценко.

Коли цю інформацію ми повідомили мешканцям мікрорайону, вони відреагували такими словами: «Це казки… Ніхто там нічого робити не буде. Нам неофіційно уже заявили, щоб ми збирали гроші на виготовлення проектної документації…. 60 тисяч гривень».

І люди вже зробили імпровізовану трасу в обхід паркану. Задля цього висипали сюди чимало вантажівок землі і щебеню. Дорога не автобан, але їздити нею у місто і ходити на маршрутку на «Корею» можна.


Читайте також:

300 кілограмів копійок зібрали в школі №20 на благодійність. Скільки це у «живих» грошах?

Як вінницькому ФОПу отримати 8000 гривень від держави. Інструкція

Чому повідомлення про списання коштів за проїзд вінничани отримують з запізненням?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Slavik Yanoshchuk

    на Гуральні була ситуація - на водоймі була прекрасна кладка, усі купались (в основному діти), засмагали поруч, в один прекрасний день її просто зруйнували - мабуть місцеві, яким дуже заважали відпочивальники
  • Рома Корнєєв

    В міські раді байдуже добрались до корита
  • Татьяна Барчук

    Можливо хоча б дана стаття, допоможе мешканцям встановити справедливість. Була дорога з давніх давен і чомусь різко стала приватною власністю. Як це можливо продавати дорогу????
  • Олександр Зелений

    ломати...трощити....якщо впевнений що закон стане на твою сторону (в лапках суд)...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up