«Мій будинок майже у центрі кратера». Власниця Astroсадиби говорила з дослідницею Іллінецької астроблеми

«Мій будинок майже у центрі кратера». Власниця Astroсадиби говорила з дослідницею Іллінецької астроблеми
Найбільше правдивої інформації про Іллінецький метеорит власниця Astroсадиби Олена Семенова дізналася від професорки докторки геологічних наук Катерини Деревської (праворуч)
  • Професорка геології з Києва не підтверджує давно оприлюднений факт — про наявність агата з Іллінецького кратера у музеї Берліна.
  • Про що ще дізналася від неї господиня Astroсадиби? Чи відкрита нині садиба для відвідувачів? Як туди потрапити охочим? Що пропонують гостям?

«Нарешті я отримала головні, детальні, науково правдиві відповіді про метеорит, алмази і радіоактивність Іллінецького кратера», — написала у Фейсбуці власниця Astroсадиби  Олена Семенова.

Цей запис з’явився після того, як пані Олена побувала у Києво-Могилянській академії. Там зустрічалася з дослідницею Іллінецької астроблеми Катериною Деревською. Вона — доктор геологічних наук, професор, авторка буклету «Мандруємо Іллінецьким кратером».

Нагадаємо, вирва, що утворилася після падіння небесного тіла, нині є туристичним місцем. На ньому розташовані стенди, інформаційні щити з розповіддю про астроблему. Всю цю інформацію також готувала професор пані Деревська.

Відео дня

Про це журналіст «20 хвилин»/RIA дізнався з розмови з власницею Аstroсадиби. Запитав, про що ще говорила пані Олена з професоркою. Повторюю, їхня зустріч відбулася у Києво-Могилянській академії, щоправда, ще до війни. Семенова за фахом географ, закінчила Київський університет імені Шевченка. Тому її розмова з професоркою мала ще й професійний підтекст. 

До небесного гостя не докопали

Аstroсадиба Олени Семенової знаходиться у селі Лугова Іллінецької громади. Від її будинку до місця, де видно залишки від падіння метеориту, як кажуть, рукою подати. Приблизно десять хвилин пішки, якщо йти дорогою через село. Навпростець полем буде ще швидше. Так пояснила співрозмовниця.

Гості, які приїздять до неї, ставлять багато питань, що стосуються іншого гостя — космічного, який прилетів колись у цю місцину.  

Щоб аргументовано відповідати на них туристам, пані Олена вирішила познайомитися з дослідницею Іллінецької астроблеми, почути її розповідь, розпитати про дослідження. З цим вирушила до Києва.

Одним з  перших питань, які вдалося з’ясувати, це геолокація будинку, в якому приймає туристів, стосовно кратера.

Хто з гостей залишається ночувати, неодмінно цікавиться, чи не спатимуть вони на  метеориті. Хочуть знати геолокацію. Та й господині хотілося б почути з цього приводу обґрунтовану відповідь. Під час зустрічі попросила професорку визначити геолокацію. Пані Деревська зробила це у її пристуності.

«Тепер я знаю: вся Лугова знаходиться у кратері, а мій будинок ближче до його центру, — говорить, усміхаючись, співрозмовниця. — Професорка сказала, що південний край кратера проходить по ставку і річці, а далі йде на північ. Маючи таку інформацію, я прикинула, що моя хата знаходиться найближче до центру кратера з усіх сільських будинків". 

Отож, пані Олена може з певністю говорити туристам, що назва Astroсадиба повністю відповідає реаліям. Під будинком, глибоко під землею, знаходиться метеорит. За інформацією дослідників, небесне тіло після падіння заглибилося в землю приблизно на 600-800 метрів. Від такої розповіді, особливо перед сном, метеорит може навіть наснитися. Господині варто б запитувати про це своїх гостей.

Від пані Деревської власниця садиби дізналася ще про один цікавий факт. На місці астроблеми проводили геологічні дослідження. З допомогою спеціальної техніки пробурили декілька свердловин. Дійшли до глибини 200 метрів, надалі роботи призупинили. До небесного тіла не докопалися. Співрозмовниця упевнена, що колись настане час і їх відновлять. Бо фахівці не перестануть досліджувати астроблему.  

У 2017 році кратер отримав статус геологічного заказника. Таке рішення ухвалила Вінницька обласна рада. 

Половина мешканців села довгожителі

Туристи, які приїжджають, щоб оглянути місце падіння метеориту, неодмінно запитують про радіаційний фон у цій місцевості. Хвилюються, чи не залишив по собі космічний пришелець недобрий слід. Таке питання власниця Аstroсадиби також ставила дослідниці.

Відповідь професорки потішила її. Всі попередні заміри свідчили про те, що рівень радіації у кратері і навколишній території відповідає показникам безпечності. 

«У нашому селі Лугова проживає 40 мешканців, — каже Олена Семенова. — Так ось, половина з них мають вік від 80 років і старше. На мою думку, це найкраще характеризує стан екологічної ситуації у населеному пункті, що знаходиться у зоні астроблеми».

Співрозмовниця уточнює: «Зрозуміло, не всі доживають до таких років, але половина моїх односельців живуть 80 і довше, при цьому ще й працюють на своїх земельних ділянках».

Алмази знайшли… під ногами

Говорили з професоркою і про алмази. Інформація про них за поширенням не поступається тій, в якій йдеться про золото Полуботка.

«Стосовно алмазів, про які часто говорять не тільки місцеві, усіх їх змушена розчарувати, — написала з цього приводу Олена Семенова. — Алмазів, як кажуть, як кіт наплакав. Знайдено було вісім мікропилинок, які навіть невидимі людському оку. Це не ті алмази, що в ПАР, чи Південній Америці з кімберлітових алмазоносних трубок. Це були алмази імпактні, такі, що утворилися від удару метеорита, дрібненькі, для видобутку не годяться».

Співрозмовниця уточнила, що знайшли алмази… під ногами. І не в їхній Луговій, а в селі Іваньки, це вже сусідній колишній Липовецький район.

«Теоретично ще можна знайти мікропилинки алмазів, — так пояснили їй в університеті. — Однак, крім наукової сатисфакції вони більше нічого не дадуть».

Агат у музеї Берліна  — це вигадка?

У мінералогічній колекції Києвомогилянки є агат з Іллінецького кратера. Його знайшли у селі Лугова. Це не той, який вважають найбільшим, і який зберігається у Музеї природознавства у Берліні. Цей факт зафіксовано у Вікіпедії. Там зазначено (цитую): «Поблизу Лугової знайдено найбільший у світі агат розмірами — 14,5х25х32 сантиметри, зріз якого перебуває у Музеї природознавства Берліна».

Професорка Деревська під час розмови сказала, що не знаходила офіційного підтвердження наявності такого експоната у згаданому музеї Берліна.

Запитую співрозмовницю, чи не зв’язувалася вона з німецьким музеєм, аби уточнити інформацію.

«Буду у Німеччині, тоді особисто постараюся перевірити», — відповіла пані Олена.  Дотепер їй була відома інформація з Вікіпедії. Після розмови в Києві до неї додалася ще одна, щоправда, уже діаметрально протилежна.

Автор публікації мав намір уточнити у професорки Катерини Деревської, на  підставі чого вона спростовує інформацію з Вікіпедії. На жаль, поки що не вдалося вийти на контакт з відомою науковицею.

Просимо наших читачів, які нині у Берліні, знайти можливість заглянути у Музей. Поцікавитися, чи є там агат з Іллінців, чи знають у музеї про такий експонат. Надану інформацію розмістимо на сайті.

Навіть постільна білизна з фрагментами зоряного неба

В Astroсадибі Олени Семенової нині триває новий туристичний сезон. Співрозмовниця пояснює, що її оселя стала набагато кращою у порівнянні з тим станом, коли вона придбала будинок. Хоча не це у першу чергу цікавить гостей.

«Чи є Інтернет?», — ось що запитують насамперед ті, хто цікавиться поїздкою на місце падіння метеорита.

«Інтернет у нас навіть кращий, ніж у деяких інших місцях, де мені довелося бувати, — стверджує господиня садиби. — Стаціонарний, оптоволоконний зв’язок».

Стосовно зручностей, душова з підігрівом води, біотуалет.

Літо найкращий час для перебування у сільській місцевості. Надзвичайно гарні місця для відпочинку на природі: біля будинку є сад, неподалік став. Під час екскурсії до кратеру метеорита можна буде зібрати лікувальні трави, що ростуть на метеоритному ґрунті, повернувшись додому, висушити і заварювати з них «зоряний» чай.  

Зверніть увагу, що в Astroсадибі пані Олени навіть постільна білизна з фрагментами зоряного неба. Нема сумніву, що комусь з гостей воно таки насниться: укритися такою ковдрою, знати що глибоко під будинком заліг метеорит — чим не екзотика?

Вартість послуг у садибі за домовленістю з господинею. Вона пояснила, що ціни гнучкі. Всі подробиці уточнюються під час особистого спілкування за номером телефону: 097-691-87-74

Як добратися?

Власниця Astroсадиби пояснює, що розташоване село Лугова за вісім кілометрів від Іллінців. З Вінниці одна година маршруткою до повороту з вказівником «Лугова».

З Немирова відстань 25 кілометрів.

«Ті, хто їхав до мене з Києва власним транспортом, у дорозі перебували протягом трьох годин», — каже співрозмовниця.

До речі, у пані Олени багато друзів і знайомих у Польщі. Вона вільно володіє польською. У свій час викладала польську мову в одній з шкіл Іллінців. Працювала у містечку протягом п’яти років. Потім перебралася до Києва.

«Ковід змусив задуматися над тим, що варто мати будиночок у селі, — розповідає Олена. — Саме тоді знову згадала про Іллінці. Коли шукала будинок, який можна купити, виникла ідея створити Astroсадибу.

Для своїх польських знайомих, які виявлять бажання побувати на місці падіння метеориту, нагадує, що найпростіше добратися поїздом «Пшемишль-Київ», їхати до Вінниці, а звідти вже до Лугової на маршрутці.

Одна з найстаріших астроблем Землі

 

Науковці стверджують, що Іллінецька астроблема одна з найдавніша на нашій планеті, її вік близько 400 мільйонів років.

Назва «Астроблема» походить від грецьких слів «astro» — зірка, зоря; та «blema» — рана (геологічна структура древнього метеоритного кратера). Астроблеми зберігають для дослідників важливу інформацію про сценарій космічних «бомбардувань», хімічний склад «мандрівників» Всесвіту та про геологічні процеси в минулому. Тому і самі астроблеми, і весь комплекс проблем, пов’язаний з цими явищами, прискіпливо вивчаються геологами, геофізиками і астрофізиками всього світу.

Іллінецька астроблема знаходиться поблизу містечка з однойменною назвою за 40 км на південний схід від Вінниці у межиріччі Соб – Сібок.  Наслідком зіткнення в сиву давнину космічного тіла (за оцінками з масою близько 40 млн. тон і діаметром 230-300 м) з твердими породами було утворення метеоритно-вибухового кратера з первісним діаметром близько сім кілометрів і глибиною до 600-800 метрів. Це місце на Поділлі несе на собі відбиток грандіозної події планетарного масштабу — зіткнення нашої планети з кометою чи астероїдом. В результаті всебічних досліджень було доведено, що Іллінецький кратер має космічне походження.

Вже кілька десятиліть українські вчені обстежують кристалічні породи Іллінецької астроблеми. У Вінниці відбуваються міжнародні конференції «КАММАК – Комети, астероїди, метеори, метеорити, астроблеми, кратери», присвячені проблемі взаємодії малих тіл Сонячної системи з планетами і утворенню ударно-вибухових геоструктур.

Іллінецький кратер визнано геологічною пам’яткою природи місцевого значення, входить до складу природно-заповідного фонду України, охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення й використання.

Читайте також:

«Всі бої записує на відео». Поради воїна-штурмовика побратимам, які йдуть на «нуль»

Обряди, звичаї та козацькі забави: як пройшов XIV фестиваль «Живий Вогонь»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • 41195

    Яка астросадиба? Я там по кілька разів на місяць буваю, там нічого немає. Кратер може відвідувати будь-хто і будь-коли 😆

    Ihor reply 41195

    Не мешайте людям делать деньги

    41195 reply Ihor

    Так нехай йдуть працювати

keyboard_arrow_up