Обряди, звичаї та козацькі забави: як пройшов XIV фестиваль «Живий Вогонь»

Обряди, звичаї та козацькі забави: як пройшов XIV фестиваль «Живий Вогонь»
  • Міжнародний фестиваль звичаєвої культури «Живий Вогонь» цьогоріч відбувся у найдовший день року в культурному просторі «Щедрик».
  • Родзинкою фестивалю вперше стала «Богиня вогню» — 1,8 метрова керамічна скульптура, яку випалювали майстри упродовж дня.

Гостей фестивалю зустрічали локації майстрів народних ремесел: вишивальниці, гончарі, ткалі, майстри соломко- та лозоплетіння, майстри народного розпису, майстри по дереву та каменю. Усі охочі мали можливість взяти участь у майстер-класах та опанувати якесь ремесло.

Денна сцена фестивалю вражала різнобарвям талановитих вокальних та танцювальних колективів, які завітали на фестиваль з різних куточків Вінницької області, щоб презентувати багатство української культури та традицій. Слухачі могли насолодитись українськими народними та фольклорними піснями, а також майстерною грою виконавців на народних інструментах.

Впродовж дня на території фестивалю діяла фуд-зона, де гості могли скуштувати страви української та козацької кухні: бограч, вареники, пиріжки, куліш, плов, рибну юшку.

Відео дня

Оскільки «Живий Вогонь» це не лише про українську культуру, звичаї та традиції, а й про національно-патріотичне виховання та бойовий дух, на території фестивалю були представлені локації військових, волонтерів, рятувальників та представників поліції та нацгвардії. Відвідувачам розповідали про сучасну зброю, екіпірування та вибухонебезпечні предмети. 

Кожен бажаючий міг спробувати політати на симуляторі дронів, подивитись як виглядають справжні «бойові пташки», які збирають у Вінниці та відправляють захисникам на фронт. Студенти Вінницького вищого професійного училища Департаменту поліції охорони демонстрували виконання технік єдиноборств та рукопашного бою. 

Під час фестивалю учасники збирали донати на підшефні підрозділи військових. Зокрема, підполковник 14-ї бригади Національної Гвардії України «Червона Калина» Микола Коваль розіграв тубус на потреби військових.

Козацька програма цьогоріч була дуже насиченою! Гості фестивалю мали можливість ознайомитись з старовинною козацькою зброєю — шаблями, гарматами, списами, луками, батогами. Показові виступи та козацькі забави чи не найбільше запам'яталися присутнім, адже козаки викликали сміливців, щоб продемонструвати своє вміння роботи з батогом, а також пропонували пролізти «дорогою розвідника» через «розтяжки» в броніку і касці.

Бажаючих позбавитись від негативних емоцій, пройшовши по розпеченому вугіллі, було безліч. Для цього козаки мали спочатку закрутити коло навколо багаття, енергетично наситивши галявину. Від малого до старого звучали замовляння «Вогонь до вогню», як обов'язкова умова безпечного проходження по вугіллю. 

Масаж вогнем — ще одна новинка фестивалю, яка неабияк привертала увагу гостей. Адже такі відчуття релаксу не отримати в жодному спа-салоні!

Першим на вечірню сцену фестивалю вийшов молодіжний гурт Contra Bass. Юні виконавці здивували слухачів професійним виконанням сучасних українських пісень та потужною енергетикою.

Гурт «Та Рута» своїми емоційними піснями запалив у кожному серці надію на те, що світло завжди переможе. Неймовірне звучання музичних інструментів змусило багатьох глядачів закружляти у танці перед сценою.

Хіти «Байрактар», «Батько наш Бандера» прозвучали у виконанні альт поп гурту Angy Kreyda та по справжньому об'єднали усіх присутніх. Тож «Червону руту» заспівали усім глядацьким залом.

Щороку фестиваль зберігає стародавній обряд — видобування «живого вогню» за допомогою спеціальної установки. Це справді магічне дійство, яке затамовує подих! Глядачі підтримали козаків, які старанно висікали іскру, гучними оваціями та оплесками. І вже за декілька хвилин отаман Вінницького козацького полку ім. Іванна Богуна Володимир Воловодюк підняв догори факел запалений від «живого вогню».

А це означало початок неймовірного вогняного шоу! Під пісню Angy Kreyda «Буде тобі враже» глядацькою залою пройшла українська відьма промовляючи заклинання. Зупинившись на майданчику до відьми приєдналась команда фаєрщиків «Sweet fire» та заворожила глядача своєю професійністю.

Дійство продовжилось і на майданчик вийшли близько ста танцівниць з різних танцювальних колективів. Після чого розпочалась вражаюча факельна хода 50-ти курсантів Вінницького вищого професійного училища Департаменту поліції охорони.

Вже за лічені хвилини гості побачили головну героїню фестивалю — «Богиню вогню», яку у спеціальному саркофазі при температурі тисячу градусів випалювали майстри KeramArt Misto.

Організатор фестивалю Вінницький Козацький Полк імені Івана Богуна. Фестиваль відбувається за сприяння Вінницька обласна державна адміністрація, активної участі Культура Вінниччини (Управління культури та креативних індустрій Вінницької області) і команди ВОЦК «Щедрик».
 

Читайте також:

Церковний календар на червень 2024 року: коли святкуємо Трійцю та Вознесіння Господнє

Магнітні бурі у червні-2024: календар небезпечних дат та як вберегти здоров'я

Кого і коли вітати з днем ангела: календар іменин на червень 2024

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up