Техуніверистет починався з факультету Інституту харчової промисловості. Три події відзначили у виші

Техуніверистет починався з факультету Інституту харчової промисловості. Три події відзначили у виші
Тридцятий раз у ВНТУ відзначили День університету: відкрили меморіальну дошку, вшанували полеглих на війні студентів і випускників...
  • У національному технічному університеті на День вишу згадали його історію і відкрили меморіальну дошку.
  • Учасники свята вшанували полеглих студентів і випускників, говорили про медаль «За Перемогу над росією».
  • Які ще заходи організували у виші?

Уже 50 років Вінницький національний технічний університет (ВНТУ) працює у статусі окремого вишу, 30 років минуло з часу перейменування інституту в університет. А починалася історія закладу з відкриття у Вінниці загальнотехнічного факультету Київського інституту харчової промисловості. Було це у 1960 році. Згодом навчальний факультет перейшов у підпорядкування Київської політехніки.

Про «круглі» дати в історії нагадав присутнім під час виступу на Дні університету його колишній ректор Борис Мокін. Він очолював виш у період 1989-2010 років.

Відео дня

«Першого січня 1974-го року ми стали окремим інститутом, — сказав професор. —  20 квітня 1994 року політехнічний інститут реорганізували  в університет. Тож уже в тридцяте  відзначається День університету. А загальнотехнічний факультет, до слова, був заснований весною 1960 року. Тому День університету — це справді наше весняне свято».

Борис Мокін висловив упевненість в тому, що попереду у навчального закладу нові досягнення, а в України  — Перемога.

Відзначення ювілейного Дня університету розпочалося з відкриття меморіальної дошки на головному корпусі вишу. Вона присвячена пам’яті засновника навчального закладу Романа Кігеля, професора, кандидата економічних наук, заслуженого працівника народної освіти України.

Ось що говорив під час її відкриття ректор ВНТУ професор Віктор Біліченко:

«Донедавна пам’ять про засновника нашого навчального закладу Романа Кігеля була увічнена на навчальному корпусі №1, котрий він побудував.

Вчена рада прийняла рішення перенести цей пам’ятний знак на головний навчальний корпус. Це приміщення побудовано значно пізніше, тоді, коли Роман Юрійович уже не був ректором, але тут значно більший потік студентів і гостей університету. Тут меморіальна дошка буде помітнішою, привертатиме більше уваги. На цьому корпусі уже увічнено пам’ять наступника професора Романа Кігеля на ректорській посаді — ось меморіальна дошка Івану Кузьміну».

Віктор Біліченко нагадав, що Роман Кігель був і деканом загальнотехнiчного факультету, і директором Вінницької філії КПІ, і ректором Вінницького політехнічного інституту. Він очолював навчальний заклад майже 16 років. Причому, керував талановито. Про це свідчать швидкі темпи розвитку матеріально-технічної бази і створення науково-педагогічного колективу.

«Засновник нашого закладу Роман Кігель був учасником Другої світової війни, мав державні нагороди, зокрема медаль «За перемогу над Німеччиною».

Зовсім скоро Україна нагороджуватиме українських воїнів медаллю «За Перемогу над росією», — зазначив виступаючий.

Учасники свята вшанували пам'ять студентів і випускників вишу, які не повернулися з війни. В головному корпусі створено Меморіальну галерею полеглих воїнів.

«Це нестерпно боляче, але й у нашому університеті маємо Меморіальну галерею студентів і випускників, які віддали своє життя за Україну, — сказав Віктор Біліченко. — Так хочеться, щоб там уже не з’являлись нові імена».

Присутні з цікавістю переглянули фільм про історію та наукові досягнення університету. Картину створили працівники науково-технічної бібліотеки. Організували книжкову виставку: «ВНТУ — в іміджевих виданнях». Відзнаки і подяки отримала під час свята низка викладачів і студентів.

Свято продовжувалося на окремих локаціях — благодійному ярмарку на підтримку ЗСУ, авторської поезії, конкурсі «Сторінками історії ВНТУ», флешмобу творчих колективів. А ще змагалися представники судно модельного спорту. Змагання були всеукраїнськими, на них приїхали представники з низки міст нашої держави.
 

Читайте також:

«Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати

«Минув рік, як тебе немає з нами»: спомини про Дениса «Трейна» Бабія

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up