Танки з Росії їхали біля хати. Розповідь переселенки, яка була у чорних списках бойовиків

Танки з Росії їхали біля хати. Розповідь переселенки, яка була у чорних списках бойовиків
Пересленка Галина Гайоха: -На свята одягаємо з дітьми вишиванки і радіємо, що можемо вільно говорити про любов до України
  • У 2014-му її попередили, що вона з мамою у «чорних» списках.
  • Вибратися з Краснодона разом з двома дітьми допоміг чоловік, хоча не підтримував її «бандерівських поглядів».
  • Він залишився на окупованій території, вони розлучилися.
  • Пообіцяй, коли прийдеш в Краснодон з бандерівцями, не зачепиш мою сім’ю — просив її брата друг дитинства.
  • Майже шість років Галина Гайоха проживає біля Вінниці. 
  • Спогадами про окупацію рідної їй Луганщини поділилася з 20minut.ua.

Брат пані Галини  був нерозлийвода зі своїм другом. Змалку виростали разом у Краснодоні на Луганщині. Коли почався Майдан, їхні дороги розійшлися. Брат Галини  поїхав у Київ, потім пішов в «Айдар»,  його друг залишився в Краснодоні, підтримував антимайдан. Якось  він подзвонив «айдарівцю»: «Твоя мама і сестра у чорних списках. Нехай тікають». Потім додав: «Пообіцяй, коли прийдеш сюди з бандерівцями, не зачепиш моїх».

Син-студент не має пільг

Галина Гайоха згадує, як у липні 2014-го непросто було вибратися з окупованої території. Умовила чоловіка, щоб допоміг. Благала зробити це заради двох їхніх дітей.

Каже, чоловік не поділяє її «бандерівських» поглядів, залишився відстоювати «руський мір». Але у проханні не відмовив. Разом зі ще одним ополченцем перевіз їх через блокпости. Доправив до залізничного вокзалу в Луганську. Тоді  ще ходили потяги до Києва.

Відео дня

З чоловіком вони розлучилися. Він залишився у їхній квартирі, вона з дітьми не має власного даху над головою.

Уже шість років жінка проживає недалеко від Вінниці. Як обирала область, в якій ніколи рані ніколи не була? Чи звикла на новому місці? Чим займається?

Забігаючи наперед, скажу, що син  став студентом Донецького університету. Радіти б за дитину, але… Йому не надали жодних пільг:  не взяли на бюджет, тому мама сплачує за навчання, не має стипендії, бо контрактникам держава не виплачує таких коштів, не дали гуртожитку.

Їх здружив Майдан

Молодший брат Галини познайомився на Майдані з нашим земляком Пантелеймоном Рожанським. Коли почув по телефону про «чорні» списки, розповів про це Пантюші, так лагідно називали Пантелеймона. Мамі й сестрі треба терміново виїжджати, а що їм порадити, куди їхати — не знає.

Пантелеймон без роздумів зателефонував своїй мамі. Запитав, чи не могла б прийняти на проживання рідних людей друга з Луганщини.

— Як я могла відмовити сину, — говорить пані Надія. — Пів року вони жили з нами. Нас троє — чоловік, я і донька. Коли приїжджав з АТО Пантюша, ставало ще тісніше. Але нічого, не скаржилися. Бо розуміли одне одного.

В один з днів Рожанські отримали страшну звістку — загинув їх Пантюша. Як рідного, хлопця оплакували Валентина зі своєю мамою і двома дітьми.

Журналіст запитав пані Галину, чи звикли у нас, як їм тут?

— Думаю, тільки кочівники можуть звикати до переїздів, — говорить жінка. — Коли ти народився, виріс і прожив частину свого життя на одному місці, то воно буде тягнути до себе, як магніт. Де б не був, як би добре тобі не велося після переїзду, додому все одно хочеться.

Зате сміливо можу сказати, що в мене тепер є дуже гарні друзі. Надія Василівна і її чоловік прийняли нас до себе на перших порах. Це золоті люди. Ми не були для них чужими. Ми були як одна сім’я!

Бандерівцями лякали з телевізора

З їхнього Краснодона, нині у міста інша назва — Сорокино, рукою подати до російського кордону. Ще ближче до кордону проживала мама Галини. До війни, бувало, вони з мамою ходили за покупками в магазин у російський Донецьк.

На відміну від багатьох земляків, мама з дочкою підтримали Майдан. Своєї позиції не приховували. Над приватним будинком матері майорів синьо-жовтий прапор. В хаті мала символіку Майдану. Після її переїзду будинок декілька разів грабували. Тепер в ньому живуть чужі люди. Самі заселилися. Про це дізналися від знайомих.

— У нас на Луганщині багато хто підтримував  Юлю і її «Батьківщину», — говорить Галина. — Одні були за Юлю, другі за регіоналів. У Порошенка симпатиків було дуже мало. «Батьківщина» організовувала поїздки в Київ. І люди їхали.

Галина працювала на ринку. Каже, кожен ранок починався з дискусій. Сперечалися до хрипоти в горлі. Жінка згадує, який великий вплив мав на людей телевізор. Бувало, під час робочого дня їй вдавалося переконати інших у правоті майданівців. Вони погоджувалися з її аргументами. На ранок думка  змінювалася. Її відверто  називали бандерівкою.

— Надивляться звечора телевізора — і нікому іншому не хочуть вірити, — говорить Галина. — У нас російські канали на вилку ловлять. Що значить на вилку? Так говорять. Замість антени можна вставити будь-який дротик — і дивитися Росію. А українських каналів там нема. Щоб їх бачити, треба купити супутникову антену. Для чого морочитися, гроші витрачати, коли можна вилку встромити і… Ненависть і страх до бандерівців у душі людей вселив телевізор. Від того вони ще завзятіше тягали мішки з піском, щоб перегородити дорогу — так готувалися бандерівців зустрічати.

«Боягузи!» — говорила прикордонникам

По-справжньому страшно стало, коли через кордон посунула російська техніка, коли у кузовах автомобілів заїжджали люди зі зброєю. Співрозмовниця каже, що вона це особисто бачила. У місті багато-хто знав її патріотичну позицію. Добрі знайомі попереджали, що може мати проблеми. Торгівлю на ринку довелося згорнути. Вона забрала дітей і поїхала до мами. Вирішила там перечекати неспокійні часи. Саме там побачила тих, про кого кажуть «іхтамнєти».

У селищі, де проживала її мама, була прикордонна застава. Якось жінка заявилася до вартових і запитала, чому вони не зупиняють заїжджих «гостей». «Ви боягузи», — говорила їм.

— Мені сказали прямо: з росіянами воювати не будемо, — говорить Галина. — Я знайома з деякими дружинами офіцерів-прикордонників. Говорила з ними. Просила, щоб переконували чоловіків не пропускати до нас тих, хто суне зі зброєю. Марно все це. Одного разу почула про те, що дехто з прикордонників спалив військові квитки.

Потім заставу зайняли ті, хто називав себе ополченцями. Декого з них Галина знала. Знову прийшла на заставу. Вже нових господарів виховувала. Казала, що не мають права тут знаходитися. Розуміла, що це був відчай. Не могла стримувати обурення. Здогадувалася, що про її дії передавали інформацію у Краснодон.

Листівки передавали з Луганська

Запитую співрозмовницю про інформацію, яку інколи поширювали в Інтернеті про українських партизанів на окупованій території. Що вона знає про це?

Каже, це правда. На перших порах дійсно гуртувалися патріоти. Розповсюджували листівки з написами «Луганськ — це Україна». Їх друкували передавали в Луганську і поширювали по області. Розклеювали, як правило, вночі.

— Найбільшим моїм здивуванням було бачити людей, на яких ніколи б не подумала, що вони здатні відстоювати рідну землю, — говорить Галина. — Взяти, наприклад, віруючих церкви євангелістів. Вони активно поширювали листівки. Йшли з ними вночі по місту Потім теж змушені були тікати.

Запам’ятала молоденького 18-літнього хлопчину. Коли дивилася, як він старається, як патріотично мислить, на очах з’являлися сльози. Молоді хлопці нагадували мені тоді молодогвардійців. Знаю, що насправді не все було так, як описано в книзі, але все одно молодь протистояла окупантам. У наш час історія повторилася.

Бачила, як захоплювали СБУ

На жаль, ті, хто мав відстоювати рідну землю, здавалися, як кажуть, без бою. Точніше кажучи, вони самі кликали чужинців.

— Я була очевидцем захоплення СБУ у Краснодоні, — говорить Галина. — Це сталося у червні. Ми якраз йшли в школу робити ремонт. Закінчувався навчальний рік — і зразу починався ремонт, батьків викликали допомагати.  СБУ у нас в такому приміщенні, що там можна роками тримати оборону. Стіни товсті — гарматою не проб’єш. Здали без найменшого опору.

Приїхали люди на машинах. Правда, екіпіровані до зубів. Місцеві, які називали себе ополченцями, такої екіпіровки не мали. Не складно здогадатися, хто ті люди. Машини з Росії почали заїжджати ще під час Майдану.

Дід читав «Кобзар» Шевченка  

Патріотичні почуття, схоже, передалися пані Галині від діда по батьковій лінії. Та й мама в неї горою стоїть за Україну.

— Настільною книгою у діда був Кобзар Шевченка, — розповідає жінка. — Він не пояснював, чого саме цю книгу так часто бере до рук. Він просто читав.

— Звичайно, мені хотілося знати, чим йому так до вподоби ця книга, — згадує пані Галина. — Не говорив нічого з цього приводу. Ні мені, ні батькові.

Співрозмовниця вразила ще одним спогадом про роки проживання на своїй малій батьківщині.

— Знаєте, яке у нас найдорожче свято було в родині? — запитала вона. — Не повірите. Але це День Незалежності.  

Про різницю зарплат

Надія Рожанська згадує, як зустріли незнайомих для них людей. Каже, тоді Галина найперше попросила допомогти знайти роботу. Сама вона працівник торгівлі, тому почали з магазинів. Коли їй називали зарплату, перепитувала: «Це за тиждень?». Відповідали: «За місяць». У жінки від здивування очі ставали великі.

Ми їй пояснювали, що в нас небагато платять. Потім вона сама обійшла інші заклади торгівлі. Після цього не стрималася, аби не згадати перченим слівцем своїх земляків. Казала, що дехто з шахтарів отримував до 50 тисяч гривень. І при цьому їм забаглося «руського міра».

Нині жінка працює продавцем в одному з магазинів. Винаймає житло, сплачує за навчання сина. З університету надіслали листа, що з наступного року збільшують оплату. Каже, витрачає колишні запаси. Як буде далі, не знає.

Плаче під Гімн України

— Найбільше мені запам’яталося перше вересня 2014-го, — продовжує розповідь про переселенців Надія Рожанська. — Таких здивовано-щасливих очей, які були тоді у доньки Галини, здається ніколи не бачила. Як вона роздивлялася по сторонах, коли вся школа співала Гімн! Потім ще довго вдома згадувала про це. Так само не забуваються її схвильовані слова: «Мамо! Дивися-дивися, прапор!»  

Раді, що познайомилися з хорошими людьми. Дай Бог, щоб їм усміхнулася доля. Вони заслуговують на те.  

— Я й досі не можу стримати сліз, коли звучить Гімн України, — говорить пані Галина. — На кожне свято одягаємо з дітьми вишиванки і радіємо, що можна відкрито говорити про любов до України.


Читайте також:

Два вбивства за 10 днів в одному районі Вінниці. Не стало двох молодих чоловіків 

Сьомий рік війни з російськими окупантами. Схилімо голови у пам'ять про загиблих вінничан

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (39)
  • Binderovets

    “Росія – не “проблемний сусід”, а “екзистенційний ворог”, її мета – знищення України”
  • Анонім

    "Пытки в СБУ и обстрелы Донбасса при Зеленском. Что говорится в докладе ООН по Украине"
    https://strana.ua/news/269623-doklad-oon-po-ukraine-pytki-sbu-i-obstrely-mirnykh-zhitelej-na-donbasse.html"
    "Всего за год - 27 погибших и 140 раненых. Это на 40% меньше, чем годом ранее (тогда было 55 погибших и 226 раненых). В итоге показатели прошлого года стали наиболее низкими за весь период конфликта.

    И это вроде бы соответствует обещанию Зеленского прекратить обстрелы. Хотя в реальности они продолжаются. Из 167 погибших и раненых, 105 - жертвы артобстрелов. Причем, кто кого обстреливал - красноречиво видно из отчета ООН.
    85 из них (пятеро погибших и 80 раненых; 81%) были зафиксированы на территории, контролируемой самопровозглашенными "республиками", 18 (трое погибших и 15 раненых; 17,1%) – на территории, контролируемой правительством, и двое (оба раненые) – на "ничьей земле", - говорится в отчете.

    Зафиксируем главную цифру: 81% пострадавших от артиллерии гражданских лиц проживает на неподконтрольных территориях. И только 17% людей страдает от обстрелов в районах, занятых ВСУ. "
    Віктор Скрипник, цікава Ваша думка на статистику ООН.
    Про різницю зарплат... згоден, а про різницю тарифів матеріал буде?

    Petro Vasyliv reply Анонім

    Ватан, почитай цю доповідь сам, а не перекази підкацапної срани.юа
    Весь фактаж про ''питки в сбу'' є висмоктаним з пальця, ці оонівські чмошники навіть не змогли провести опитування серед покидьків, яких передали лугандону в рамках обміну''Станом на 15 лютого 2020 року УВКПЛ не змогло опитати жодну з 124 осіб,
    звільнених Урядом і переданих представникам самопроголошених «республік» 29
    грудня 2019 року, через обмеження, накладені на діяльність УВКПЛ на території, яка
    контролюється самопроголошеними «республіками».

    Анонім reply Petro Vasyliv

    пане Петро, війна страшна річ, мені як і Вам болить за смерті наших хлопців на сході. Так я вважаю Росію агресором  і маю бажання повернути Крим. Журналістика,  саме журналістика а не пропоганда може допомогти нам у припинені конфлікта на СХОДІ. Якщо у нас бажання повернути а не знищити Луганськ та Донецьк разом з українцями потрібно визнати що обстріли є як зі сторони псевдореспублік так і з  сторони ВСУ. Неможливо вбивати  і не розуміти що такими діями ми сіємо ненавість.  Пані Петро, мені болить коли я бачу заробітчан, які стоять на Західній границі і  коли пенсіонери зі Сходу стоять на пунктах пропуску, мені тяжко визнавати що держава за 6 років майже знищила середній клас, малий бізнес, брехня про реформу медицини та поліції це зовсім не те про що говорили на майдані.

    Petro Vasyliv reply Анонім

    Знов за рибу гроші Ти доклад той читав? Звідки в докладі твердження про ''питки в сбу''?
  • Binderovets

    Росія пішла підлою війною на Україну.

    Смерті українців на совісті всіх росіян.

    Торон Туй reply Binderovets

    Если бы пошла, то будь спок, обязательно бы дошла. Учи историю.

    Binderovets reply Торон Туй

    В тім то й справа, що розучилися битися відкрито. Тепер Воюють підло, без розпізнавальних знаків, підживлюють кровопролиття. Згадаймо як віднєкувались від Криму спочатку, мовляв самооборона, "воєнторг". Згодом визнали, що ховадись за спинами мирного населення. Росіяни звичайні щурі, а не воїни.

    Торон Туй reply Binderovets

    Про щурей точно. Стоило каким-то невнятным "зеленым человечкам" только показаться и самая сильная в Европе армия разбежалась по норкам. Как щури.

    Petro Vasyliv reply Торон Туй

    Та да, буквально пару рочків, і відійде нємитая в історію

    Торон Туй reply Petro Vasyliv

    Ок, засек время.
  • Галина Кармакова

    Шавка ты брехливая!

    Binderovets reply Галина Кармакова

    В твоєї московитської ватної чорноротої морди забули спитатися.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up