Субсидію дають на руки. Чи вдається її економити?

Субсидію дають на руки. Чи вдається її економити?
«Субсидії не вистачає навіть на комуналку». Пенсіонерка Людмила Голубчук розказала, що всю субсидію витратила на оплату платіжки та ще додала майже 200 гривень з пенсії
  • Майже 38 тисяч вінничан отримали субсидію за березень грошима на руки.
  • У Кабміні вважають, що так люди зможуть заощаджувати субсидію та зберігати залишок для себе.
  • Але городяни нам розповіли, що через «захмарні» рахунки за комуналку щось зекономити нереально. І до того ж, не факт, що субсидії грошима будуть давати і влітку

З березня почала діяти монетизація субсидій. Людям, які отримують держдопомогу з грудня 2018 року, виплатили субсидії грошима на руки.

Пенсіонери отримали виплати разом з пенсією; всі інші субсиденти — на картку Ощадбанку або через банківський сервіс «Швидка копійка». За інформацією від департаменту соцполітики Вінницької міської ради, 37 800 вінничан отримали гроші на загальну суму 57 мільйонів гривень.

Економимо? Доплачуємо!

У Кабміні кажуть, що люди будуть ощадливо використовувати субсидію: родини отримуватимуть підтримку від держави готівкою, самостійно розрахуються, а зекономлені кошти використати на свій розсуд. Як приклад наводять таку ситуацію:

Відео дня

«Якщо сім’я отримує щомісяця від держави субсидію у розмірі 1600 гривень, а платіжка за газ у лютому прийде на 1100 гривень, 500 гривень залишиться їй на власні потреби або для оплати рахунку, скажімо, за воду чи електроенергію», — йдеться на урядовому сайті teplo.gov.ua.

Чи вдається щось зекономити з субсидії? Таке питання ми поставили вінничанам.

— Гроші з субсидії прийшли вчасно, прямо у день пенсії, 19 березня. Але вийшло так, що все витратили на комуналку. У нас чотирикімнатна квартира та маємо 1800 гривень субсидії. При тому, що тільки опалення коштувало 3500 гривень за минулий місяць.

Чи правильно, що гроші з субсидії тепер видають «на руки»? Ще не зрозуміла, бо це тільки перший місяць. На картку цю виплату отримала, своїх ще грошей добавила і розрахувалася, — розказала пенсіонерка, яка представилася Євгенією.

— Заощаджувати з цієї субсидії? Не кажіть такі смішні речі. Мені прийшло разом з пенсією 1780 гривень субсидії. А загальний рахунок — за газ, за опалення, за гарячу воду, електроенергію — більший на 400 гривень, аніж субсидія.

А по телевізору кажуть, що за рік ми можемо на цій субсидії ще й заробити! Можливо вдасться щось заощадити з цієї субсидії, коли будемо за квітень комуналку оплачувати. Бо там тільки за півмісяця буде опалення.— сказав пенсіонер, який представився Миколою Васильовичем.

— Тієї субсидії, яку я отримую, не вистачає навіть на комуналку. Її у мене 1191 гривня, а за квартиру потрібно заплатити 1400 гривень. Доплачувала ще 209 гривень. Чогось заощадити з цієї субсидії поки що не вдається, бо це ж перший місяць.

А те, що у травні щось за квітень залишиться, то не дуже вірю. Може літом люди зможуть економити ці гроші, бо немає рахунку за опалення, — сказала пенсіонерка Людмила Голубчук.

Нові порядки

Директорка департаменту соціальної політики Валентина Войткова розказала, що разом зі стартом нової моделі монетизації прийняли нові правила до нарахування субсидій.

— Згідно з постановою Кабміну №62 від 6 лютого, зменшився термін простроченої заборгованості з оплати комунальних послуг — з двох місяців до одного, — казала Войткова. — Якщо органи соцполітики отримали інформацію про заборгованість, яка перевищує 340 гривень (20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян - авт.), то на наступний період субсидія не призначається.

Крім того, отримувачам субсидій скасували обов’язковий платіж: люди отримують субсидію грошима і мають самостійно розрахуватися за спожиті комунальні послуги.

Валентина Войткова розказала, що в квітні вінницькі субсидіанти отримають гроші для оплати березневих платіжок.

— Разом з пенсією, з 4 до 25 квітня, отримають кошти 25 тисяч 800 людей. Ще 12 тисяч працюючих субсидіантів отримають виплати на картку Ощадбанку з 12 квітня до кінця місяця. Середній розмір субсидій — 1481 гривня, при тому що загальний розмір виплати для Вінниці — 56,5 мільйона гривень, — розказала керівниця департаменту соцполітики.

Пишіть у коментарях чи вдається вам економити гроші з субсидії. І якщо так, то яку суму?

Почали записувати в чергу на «літні» субсидії

З квітня 2019 року в управліннях соцзахисту розпочали видачу талонів попереднього запису на оформлення субсидії у неопалювальний період.

У повідомленні йдеться, що для отримання талону необхідно звернутися з документом, що посвідчує особу, до «Прозорого офісу» за місцем реєстрації:

  • Космонавтів, 30 (2 поверх);

  • Брацлавська, 85.

Графік роботи: понеділок-четвер з 9.00 до 17.00; п’ятниця з 9.00 до 16.00.

Читайте також:

Фото: Михайло Курдюков

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Yury Zuev

    Для порядочных плательщиков- выдача наличных лучше прежней формы оплаты Но платить то нужно и конечно субсидию сделали такой чтобы не замёрзнуть от холода. Нормы западноевропейские а климат украинский В Украине и холоднее и отопительный сезон длиннее и жильё по советским меркам построено было Субсидия- это просто подачка
  • Таня Таня

    А почему не уточняете, деньгами получают только те кому дали до января, с января банк платит. А в июне если что-то останется то может быть вам выдадут.
  • Джони3

    Порох верни субсидии!!!
  • Валентина Романова

    Интересно, скорректируют ли теперь размер субсидии, если тарифы на ресурсы изменятся?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up