Субсидії по-новому: маєш велику квартиру — знижки на комуналку не буде

Субсидії по-новому: маєш велику квартиру — знижки на комуналку не буде
Фото з архіву "20хвилин"
  • Урядовці оновили систему нарахування субсидій. Знижку на комуналку скасують на квартири площею 120 квадратних метрів та для будинків, площею понад 200 «квадратів».
  • Також на субсидію не варто розраховувати людям, які отримують зарплату в «конвертах». І тим, що мають машину, які ще немає п'яти років.
  • Усі зміни вступають в дію з 1 травня.

Вже з наступного опалювального сезону будуть інакше нараховувати субсидії вінничанам. На засіданні Кабміну, 27 квітня, прийняли зміни, які є «соціально справедливими» — державну допомогу будуть отримувати ті, хто дійсно її потребує.

«Натомість люди, які просто приховують свої статки, не зможуть користуватися програмою і паразитувати за кошт платників податків», — повідомляють у прес-службі Уряду. Детально про новації, які вступають в дію від завтра, 1 травня.

Фото з сайту kmu.gov.ua

Великі квартири, предмети розкоші та нові норми

За думкою урядовців квартири, понад 120 квадратних метрів та приватні будинки, понад 200 «квадратів» відносяться до категорії «преміум-класу».

Відео дня

Раніше на ці помешкання можна було отримувати субсидію. Для прикладу, в житлі прописувалася одинока пенсіонерка з мінімальною пенсією. У такому випадку людина зверталася до комісії щодо надання субсидії на понаднормову площу.

Тепер субсидія скасовується на житло з такою квадратурою. Винятком є дитячі будинки сімейного типу та будинки прийомних сімей.

А якщо у сім’ї є автомобіль, якому менше п’яти років, крім мопеда та авто, наданого органом соціального захисту населення, субсидію не призначатимуть.

Соціальні нормативи зменшили з «метою стимулювання енергозбереження». Таким чином, із 1 травня діють нові норми на газове опалення — 4,5 кубометрів на один квадратний метр площі (було 5 кубометрів - авт.). А на електричне опалення — 30 кВт*годин на квадратний метр (було 51 кВт*годин - авт.).

Тоді як при призначенні субсидії на понаднормову площу житла, норма може бути збільшена не більш ніж на 30%.

Тіньові доходи

«Здам квартиру з субсидією» — таке оголошення можна легко знайти у Вінниці.

Відтепер власники помешкань мають вносити отримані доходи від оренди в декларацію для отримання субсидії. Цю цифру потрібно внести у новій графі «інші доходи»

Українці, що працюють неофіційно або за кордоном, більше не зможуть претендувати на субсидію, декларуючі нульові доходи. Безробітним необхідно стати на облік до центру зайнятості. А тим людям працездатного віку, що працюють неофіційно, за кордоном та отримують зарплату у «конвертах», органи соцзахисту автоматично призначатимуть дохід три прожиткових мінімуми — 5286 гривень.

Отримати субсидію стало легше

Чиновники не тільки «різали» норми й додавали нові вимоги для отримувачів субсидій, а й спростили процедуру призначення для переселенців.

Такі люди зможуть оформити субсидію без договору оренди житла — лише на підставі заяви й декларації, з вказанням складу домогосподарства. Представники комісії при органі соцзахисту складуть акт про обстеження приміщення, яке орендують переселенці. І це стане приводом для призначення державної допомоги.

Крім того, спростили процедуру отримання субсидій для жителів об’єднаних територіальних громад.

«Відтепер ОТГ мають право приймати від громадян документи для оформлення  субсидії для передачі їх органам соціального захисту населення. Механізм повторює практику звернень до сільських і селищних рад», — йдеться у повідомленні Кабміну.

А ще продовжать практику монетизації субсидії — виплату зекономленої частки реальними грошима. Як і минулого року, під монетизацію підпадають зекономлені домогосподарствами 150 кіловатів електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу. У грошовому еквіваленті це майже 700 гривень.  

Субсидіантам, які економно використовували ресурси, треба так само – до 1 вересня -  подати заяву у місцеве управління соцзахисту населення. На підставі цієї заявки будуть виплачувати винагороду за енергоефективність.

Далі критерії мають бути більш жорсткими

Тетяна Бойко, координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм ГМ ОПОРА

— Як я ставлюся до нових правил надання субсидій? Прекрасно! Це те, за що Громадянська мережа ОПОРА та інші громадські організації боролися кілька років - врахування не лише доходу, а і матеріального стану субсидіанта. У Україні є велика кількість бідних людей - і держава має їх захистити через механізм субсидій. Але для цього треба дійсно потребувати такого захисту. У перспективі критерії мають бути більш жорсткими. Бо не може в квартирі ринковою вартість 100 тис. доларів і вище людина отримувати субсидію. Навіть якщо це бабуся, для якої онук зробив такий подарунок (джерело: допис у Фейсбуку).

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Антинацист

    Музика Григорія Верьовки, Вірш Миколи Бажана:

    Ніколи, Ніколи не буде Вкраїна

    Рабою фашистських катів!
  • Иванов Иван

    не субсыдии а жыти по новому
  • Natalka Melnyk

    знаки "більше", "менше" треба було вивчати в школі...

    Валерий Чудновский reply Natalka Melnyk

    Дякую за зауваження. Зараз виправлю

    Anonymous reply Валерий Чудновский

    Читач зробив зауваження журналісту ( з іронією) . На відміну людей у поліцейській формі про яких писав Микита  Панасенко  у матеріалі «Копи» поклали водія обличчям в асфальт. Шість питань про ситуацію" адекватна реакція на зауваження  і слово ДЯКУЮ.

    Після цього в мене виникає питання чи адекватні люди працюють у поліції? Відповідь на зразок Валерія напевне принизлива для поліції?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up