Замість квартплати буде «плата за управління». Що зміниться для жителів багатоповерхівок?

Замість квартплати буде «плата за управління». Що зміниться для жителів багатоповерхівок?
Фото з архіву "20хвилин"
  • У новому законі про комуналку нардепи викреслили квартплату за утримання будинку. Замість неї — плата за управління
  • Саме управління доручать або ОСББ, або управлінським компаніям. Про що потрібно оформити договір.
  • Тепер черга за мешканцями багатоповерхівок: вони мають визначитися, хто обслуговуватиме їх дім. Строк — до 10 червня 2018 року. Якщо не встигнуть, то можуть втратити субсидію на обслуговування дому

У листопаді нардепи прийняли новий закон про комуналку. Деякі його положення набувають чинності влітку 2018 року. Зокрема, скасовується квартплата та вводиться плата за управління багатоповерхівкою.

«20хвилин» розбирали цей закон в матеріалі: Пеня та абонплата. Що нам дає новий закон про комуналку?

І це несе певні зміни, про які розказав очільник департаменту ЖКГ Роман Фурман.

Відео дня

— Законодавці розділили послуги на дві категорії: житлові (обслуговування будинку - авт.) та комунальні (постачання води, електрики, тощо - авт.), — розповів Фурман. — Послугу з утримання будинків скасували, натомість ввели послугу управління, яка включає й утримання. На цю послугу управління будуть надаватися субсидії: держава буде компенсувати до 9 гривень на квадратний метр. А якщо договору на управління не буде — не буде й субсидії на цю послугу.

Для підписання договору на управління будинком потрібно чітко визначитися, як співвласники багатоповерхівок будуть керувати своїм домом. У Вінниці понад 850 багатоповерхівок, мешканці яких ще не визначилася з цим питанням.

За законом є три форми керування:

  • Створення об'єднання співвласників та керування будинком самостійно
  • Керування будинком без створення юридичної особи
  • Доручення функції керування та обслуговування будинком управлінській компанії

Про те, як визначитися з формою управління будинком читайте в матеріалі: Навіщо вінничанам об’єднуватись навколо своїх багатоповерхівок? і у матеріалі: Як створити ОСББ для «чайників». Посібники та відео з інструкцією

— Якщо співвласники не визначаться з формою управління свого будинку до 10 червня 2018 року, то їх будинок не буде обслуговуватися. Тобто, наприклад, не будуть виконуватися поточні ремонти, обслуговування ліфтів, прибирання території дому тощо. Аби такого не сталося, департамент проведе конкурс на визначення управителів, — розказав очільник міського департаменту ЖКГ Роман Фурман.

Конкурс на управителя проведуть ближче до літа 2018 року. У ньому візьмуть участь як колишні вінницькі ЖЕКи, так і управляючі компанії зі всієї України. За законом надаватимуть перевагу тим, хто встановить найнижчу ціну за управління будинком. А от як контролювати якість послуг?

— Договір на управління багатоповерхівкою зможуть його розірвати та оформити договір з іншим управителем. Ми зможемо надавати консультації, виділяти кошти на ремонти в рамках програми співфінансування, але люди мають керувати своїм будинком самі, — пояснив Роман Фурман.

Крім того, на сайті міськради є перелік управлінських компаній, яким вони довіряють: ці компанії довели, що працюють на благо жителів багатоповерхівок, яких вони обслуговують. Проте, на думку Фурмана, найефективнішою формою управління будинку залишається ОСББ. І цьому є приклади: На Учительській люди зі старої хрущовки люди зробили «цукерку»

За додатковою інформацією звертайтесь за номерами:

(0432)59-52-19 — міський департамент ЖКГ

(0432) 59-51-81 — відділ по розвитку ОСББ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Александр Балаганов

    ЕСЛИ У ВАС В СПИСКЕ ЕСТЬ ЖЭО,КОТОРОЕ СИСТЕМАТИЧЕСКИ ЗАНИМАЕТСЯ ПРИПИСКАМИ ВЫПОЛНЕННЫХ РАБОТ,ТО ВСЕ АБСОЛЮТНО ОБСЛУЖИВАЮЩИЕ ПРЕДПРИЯТИЯ НАДО ПРОВЕРИТЬ НА ПРИПИСКИ ВЫПОЛНЕННЫХ РАБОТ.НАДО ПРОВЕСТИ НЕЗАВИСИМЫЙ АУДИТ ВСЕХ ПРЕДПРИЯТИЙ И СПРОСИТЬ У НАС ВИННИЧАН-КОМУ ВЫ ДОВЕРЯЕТЕ.ВСЕ ЭКСПЛУАТАЦИОННЫЕ РАСХОДЫ БАРАНА НА ЗАКОНОДАТЕЛЬНОМ УРОВНЕ ПОДВЕЛИ ПОД 1 КВ.М ЖИЛПЛОЩАДИ.ТАКИМ ОБРАЗОМ С НАШЕГО КАРМАНА ВЫКАЧИВАЮТСЯ ОГРОМНЫЕ ЗАТРАТЫ,КОТОРЫХ НЕ СУЩЕСТВУЕТ.И ЛИШЬ КОГДА НОРМАТИВЫ ПОДВЕДУТ ПОД КОНКРЕТНОГО ЧЕЛОВЕКА(КОТОРЫЙ ФАКТИЧЕСКИ ЭКСПЛУАТИРУЕТ СЕТИ,СОРИТ В ПОДЪЕЗДАХ И ПРИДОМОВОЙ ТЕРРИТОРИИ)вот тогда и можна им платить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up