«Страйк не примха, а життєва необхідність»: найголовніше про протест таксистів у Вінниці

«Страйк не примха, а життєва необхідність»: найголовніше про протест таксистів у Вінниці
Співорганізатор страйку у Вінниці Іван Полюхович
  • Сотні таксистів оголосили страйк та не вийшли сьогодні на роботу. Ціни за проїзд та час очікування машин одразу виросли в рази. Що відбувається? Скільки це триватиме? Які вимоги у протестувальників? Говоримо про це з організаторами страйку.

Понеділок для багатьох вінничан виявився неочікуваним: від самого ранку майже неможливо викликати таксі у кількох великих службах: 838, Uber, Uklon та Bolt. Якщо ж виклик приймають, то ціни за поїздку подекуди перевищують звичну удвічі. 

Причина такої ситуації криється у страйку таксистів проти низьких цін, який пройшов сьогодні у різних містах України. Ранком вінницькі водії зібралися на парковці одного з «Епіцентрів», після чого колоною рушили в офіси вищезгаданих служб. 

У коментарі для 20minut.ua організатори розповіли, що вінницька колона налічувала 180 авто, її супроводжувала поліція діалогу. Загалом на лінію сьогодні не вийшло близько 500-800 водіїв. 

Відео дня

Ініціатори акції говорять, що поточні тарифи для них економічно необґрунтовані та потребують перегляду. За їх словами, оптимальним рішенням буде підняття вартості проїзду у Вінниці на 20-30%. 

— Те, що відбувається сьогодні в усій країні — це волевиявлення водіїв, а не служб таксі. Служби й надалі приймають замовлення, — говорить співорганізатор страйку Андрій Пентела. — Через велику конкуренцію багато компаній працюють за заниженими цінами, мінімальна посадка зараз 30-33 гривні. При цьому літр палива в середньому обходиться 35 гривень. Не забуваймо й про обслуговування машини. Та й життя зараз дороге: комуналка, продукти, ліки. Ми також хочемо нормально заробляти, але з такими низькими тарифами та надвисокими комісіями зробити цього неможливо. 

Андрій Пентела

Інший співорганізатор страйку Іван Полюхович пояснює, що сьогодні учасники акції передали чотирьом агрегаторам листи з ультиматумом. У них висуваються наступні вимоги з перегляду тарифної сітки:

  • подача (посадка) — від 30 гривень;
  • ціна кілометра по місту — від 9 гривень;
  • ціна кілометра за містом — від 12 гривень;
  • простій (очікування) — від 120 гривень за годину;
  • мінімальний тариф — від 50 гривень. 

— Ще півтора року тому я міг спокійно платити 2,5 тисячі за оренду авто, її обслуговування, при цьому щось приносив додому. Зараз я не заробляю навіть на те, щоб нормально його обслуговувати, не говорячи вже про те, щоб щось приносити додому, — розповідає Іван Полюхович. — Ми хочемо донести до агрегаторів, що тарифи не відповідають вимогам сьогодення. Чимало таксистів «катають» за звичкою, бо не мають іншої роботи та способу, як ще можна заробити. 

Іван Полюхович

Інформацію про страйк поширювали в мережі впродовж останніх кількох тижнів. Кілька днів тому зо два десятки водіїв проїхали колоною, сигналізуючи агрегаторам про своє незадоволення. Очікуваної реакції не було, тому за цим послідував страйк. Таксисти говорять, якщо їхні вимоги й надалі ігноруватимуть, вони продовжуватимуть не виходити на лінію. 

В рамках своєї агітаційної кампанії, прибічники страйку робили сьогодні фейкові замовлення: викликали таксі, а коли приїжджала машина, говорили водіям, щоб скасовували замовлення і приєднувалися до протесту. Втім, не всі водії поділяють цю думку. Ми викликали таксі Bolt і під час поїздки поговорили з таксистом, який вийшов на лінію. 

— Більшість таксистів сьогодні страйкують, тому працювати доволі клопітно. З іншого боку, ті, хто не приєднався до страйку, мають багато замовлень, не доводиться чекати на виклики, — розповідає водій Bolt Владислав. — Сьогодні мав два випадки, коли приїжджав на виклик, а він виявлявся фейковим. Мені казали, мовляв, приєднуйся до нас, але мені це нецікаво, бо це не основна робота. 

За словами організаторів сьогоднішнього страйку, з ними зв’язувалися різні політичні сили, які хотіли приєднатися до них, але вони усім відмовили. Бо, кажуть, виступають від імені таксистів Вінниці, а не політиків.

Повторні страйки пройдуть 21 та 23 лютого. А поки таксисти не планують виходити на лінії до 7.00 15 лютого. 

— Ми перепрошуємо у вінничан за деякі незручності, але ми сподіваємося, що нас зрозуміють, — продовжує співорганізатор Іван Полюхович. — Цей страйк не якась наша примха, а життєва необхідність. 

 

Читайте також:

«Нам урізають виплати, самі жирують». Скандальна анонімка від працівників другого пологового

Ремонт перехрестя за 12,8 млн грн доручать фірмі, яка ставила флагшток на Замковій горі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (76)
  • Олег Дробязко

    Давно пора я за повышение цен, ато привыкли на халяву. Автобус - тролейбус - трамвай недорого и быстро а такси это такси едешь плати у таксистов тоже семья
  • Неля Данилевич

    Правильно, какие цены газ бензин
  • Yaroslav Stavnichy

    А вони що хочуть так як десятому році не дай бог приїдеш з вахти в ночі потягом то то падло вже тебе везе ,кажеш  адресу і афігіваєш 💯 гр наголошую що рік десятий а хто не помнить то пачка мальборо 10-10.50 гр а їхати мені було на червоноармійську!!!! Коли кажеш що іди на..... Я місцевий і 3 зупинки за такі гроші і проведу чемодан на колесах то зразу ціна падає,вони що знов хотять масла їм у ху в дупу
  • Алина Новожилова

    Я так розумію умови 60/40 від компаній не задовольняють. Але ж можна взяти в оренду автівку і віддати по 2000 грн в тиждень. Так вигідно обом сторонам. На рахунок поїздок, то у Вінниці вартість таксі не низька!

keyboard_arrow_up